Nová koncepce účetnictví veřejné správy po v praxi pro p.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bilance a bilanční princip
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Lektor: Ing. Ivana Schneiderová
4. července 2011 Jaroslava Svobodová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Analýza peněžních toků – cash flow
Právní úprava účetnictví
Předpisy účetnictví NO
Účetnictví VÚJ – nové a upravené předpisy pro rok 2011
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
 zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů  zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (rozpočtová pravidla),
ÚČETNICTVÍ STÁTU: ÚČETNÍ REFORMA V OBLASTI VEŘEJNÝCH FINANCÍ
FINANCE 2014/2015.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Účetní reforma v druhém roce
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Úvod do účetnictví.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
6. tématický okruh Regulace účetnictví v ČR
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek Štencel.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
IFRS 1 První aplikace IFRS.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.07 RočníkDruhý.
Návrh novely vyhlášky č. 410/2009 Sb. od
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje Účetnictví a výkaznictví.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Reforma účetnictví státu Odbor 18 Hlavního účetního a metodiky účetnictví.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Porada ředitelů a ekonomů příspěvkových organizací v sociální oblasti Téma: Reforma veřejných financí.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ Odbor ekonomický Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
Nedostatky zjišťované při kontrolách Ing. Michal Obrusník Mgr. Zuzana Punčochářová.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Dlouhodobý majetek u příspěvkových organizací.
Návrh novely vyhlášky 410/2009 pro rok 2012, Miroslav Máče, Návrh novely vyhlášky 410/2009 Sb. Miroslav Máče.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inventarizace majetku a závazků
Financování a účetnictví základních škol
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Účtování obchodních společností - zvláštní účetní případy
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Účetnictví, inventarizace, dotace a rozpočty u p.o. v roce 2018
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Anotace Charakteristika účtů ve 2. účtové třídě, členění účtů, oceňování.
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Porada ÚSC a DSO Olomouckého kraje
Transkript prezentace:

Nová koncepce účetnictví veřejné správy po 1.1.2010 v praxi pro p.o. Prosinec 2009 Ing. Hana Juráňová

Příprava ÚSC na změny Aplikace změn účetních postupů Požadavky na software - základní - převodový můstek - směrná účetní osnova - výkazy - přenosy dat

Rozhodnutí zřizovatele o zjednodušeném rozsahu vedení účetnictví Kdo může vést zjednodušený rozsah účetnictví je v §9 odst.3 c) zákona o účetnictví č.563/1991 Sb. Příspěvkové organizace, u nichž o tom rozhodne jejich zřizovatel

Zjednodušený rozsah účetnictví Co je podstatou zjednodušení rozsahu je v §13a zákona o účetnictví č. 563/1991 Sb. Není nutno účtovat předvídatelná rizika a snížení hodnot (mimo odpisy) dle §25 odst.3 Neúčtují rezervy a opravné položky mimo tvorby dle zvláštních předpisů (zákon o rezervách č.593/1992 a vyhláška č.410/2009?)

Zjednodušený rozsah účetnictví Nepoužijí ustanovení §27 – o oceňování majetku reálnou cenou včetně majetku určeného k prodeji Nemusí účtovat v knihách analytické evidence Nemusí účtovat v knihách podrozvahových účtů

Zjednodušený rozsah účetnictví Podle §9 odst.1 vyhlášky č.410/2009 Sb. Znovu uvedeno, že se neoceňuje majetek reálnou hodnotou podle §27 zákona o účetnictví Není nutno účtovat oceňovací rozdíly u cenných papírů, derivátů, pohledávek určených k obchodování a ještě jednou odkaz na ocenění majetku určeného k prodeji

Zjednodušený rozsah účetnictví Podle §9 odst.2 vyhlášky č.410/2009 Sb. Nesestavují přehled o peněžních tocích a o změnách vlastního kapitálu ( probíhá diskuse o oprávněnosti ustanovení, kterým prováděcí vyhláška může měnit povinnost stanovenou zákonem. )

Účtování po 1.1.2010 - majetek Změna – pořízení technického zhodnocení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku – uspořádací účty 044 a 045 - Dotace na pořízení majetku 04x / 403 Odpis majetku z PC 551 / 08x Výnos – dle poměru dotace 403 / 649 Do doby vydání účetních standardů není jisté, zda budou investiční dotace i u p.o. účtovány na samostatný 403, vysoká pravděpodobnost, že nikoliv Ostatní účtování o fondech včetně investičního fondu - pouze změny na účty skupiny 41.

Majetek v účetnictví p.o. Vlastnictví x k hospodaření – dle zákona č. 250/2000 Sb. Kontrola na KN – požadavek nové vyhl. pro inventarizaci O majetku je účtováno podle §28 zákona o účetnictví u p.o. Podrozvahová evidence u zřizovatele – účet 903 Podrozvahová evidence u p.o. drobný DHM a DNM – účet 901, 902

Příklad účtování bez úprav na fondových účtech Příklady účtování po 1.1.2010 – pokud by nebylo rozhodnuto o zjednodušeném rozsahu Příklad účtování bez úprav na fondových účtech Změna reálné ceny 02x / 407 Zrušení oprávek 08x / 407 Pozastavení odpisu majetku Prodej majetku 311 / 646 ZC majetku 08x / 02x 553 / 08x Dorovnání přecenění 407 / 649

Podrozvahová evidence – podmíněné pohledávky a závazky účty 92x až 98x Příklady účtování po 1.1.2010 – pokud by nebylo rozhodnuto o zjednodušeném rozsahu Podrozvahová evidence – podmíněné pohledávky a závazky účty 92x až 98x - žádost o dotace, předpoklad získání příspěvku od zřizovatele - pohl. a záv. z prodeje a nákupu majetku včetně zajištění úvěrů - soudní a jiné spory

Příprava p.o. na změny Pokud by nebylo rozhodnutí zřizovatele o vedení účetnictví zjednodušenou formou - Úprava interních směrnic – oběh dokladů, nakládání s majetkem, zodpovědnost za včasnost, úplnost a správnost předávaných dat evidovaných v rozvaze i podrozvaze, archivační směrnice atd.

Příprava p.o. na změny Pokud bude rozhodnutí zřizovatele o vedení účetnictví zjednodušenou formou - nemění se základní koncepce účetních metod - důsledné oddělení krátkodobých a dlouhodobých aktiv a pasiv - oddělení pohledávek pro tvorbu opr. pol. dle vyhl. 410/2009 Sb. - rozšíření Přílohy k závěrce (příloha č.5 vyhl. 410/2009 Sb.

Příprava p.o. na změny Požadavky na software – ostatní - evidence majetku (zatřídění pro potřeby Přílohy, informace o dotaci na pořízení – generace výnosu) - evidence pohledávek (sledování 90 denních intervalů, výpočet výše povinné opravné položky k účtu 311)

Příprava p.o. na změny Inventarizace majetku a závazků k 31.12.2009 – ověření správnosti účetních zůstatků (korekce chybných postupů v minulých letech, vyřazení nepotřebného majetku, odpis pohledávek, kontrola záloh, kontrola finančních investic, …) - rozdělení zůstatků pro potřeby převodového můstku na novou směrnou účetní osnovu (oddělení v rámci analytické evidence)

Příprava p.o. na změny Inventarizace majetku a závazků k 31.12.2009 - kontrola existence údajů potřebných pro aplikaci legislativních změn (datum vzniku pohledávky a závazku – krátkodobost, dlouhodobost) - porovnání obsahu podrozvažných účtů s novými definicemi – u drobného hm. a nehm. majetku a u odepsaných pohledávek, pokud se p.o. rozhodne dobrovolně vést podrozvahu

Příprava p.o. na změny Zajištění údajů pro podrozvahovou evidenci od 1.1.2010, pokud p.o. nebo její zřizovatel rozhodne o vedení části podrozvahové evidence Evidence majetku – účty 90x, nastavení významnosti, shoda dat s evidencí u p.o., Odepsané pohledávky a závazky účty 91x– změna definice

Příprava ÚSC na změny Zajištění údajů pro podrozvahovou evidenci od 1.1.2010 Další podmíněné pohledávky – 93x, 94x, 95x (smlouvy o prodeji majetku, úvěrové smlouvy, nájemní smlouvy, očekávané granty, dotace, soudní spory, kontokorenty) Další podmíněné závazky 97x a 98x Účty 92x a 96x – odklad od 1.1.2011

Důsledky legislativních změn Vykazování vlastního jmění - účty třídy 4 – včetně oprav chyb minulých období a oceňovací rozdíly při změně metody - opravné položky u 311, částečně účtovat v r. 2010 oproti účtu 406 - kurzové rozdíly – 386 a 387 se převádí na účet 405, v r. 2010 většina výsledkově

Důsledky legislativních změn – účetní knihy Nastavení nových syntetických účtů rozvažných, jejichž použití je povinné Nastavení doporučených analytických členění – podle potřeb software případně přenosu dat Nastavení nových syntetických účtů podrozvažných, jejichž použití je povinné, nelze používat jiné podrozvažné účty pro vlastní potřebu