Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Strategie Evropa 2020 ve světle krize Seminář Zastoupení EK a Informační kanceláře EP, Praha, Jan Král Odbor koordinace evropských politik.
Jsou nová fiskální pravidla EU skutečně funkční? Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V.
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Investování do budoucnosti Evropy Jack Engwegen Vedoucí oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Evropská politika měst Nathalie Guri EUROCITIES, ředitelka projektového úseku Praha 30. května 2014 Inaugurační workshop.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Ing. Jan Groh, LL.M., MBA Inovace z pohledu PRV III. Venkovská konference v Královéhradeckém kraji.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Regionální politika EU v období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Koordinační výbory NSRR
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací, jež tato prezentace obsahuje AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE O EVROPSKÉM ROKU OBČANŮ 2013“

Co znamená evropský semestr? „Evropský semestr“ je cyklus koordinace hospodářských a fiskálních politik v rámci EU. Je zaměřen na období šesti měsíců od začátku každého roku, a proto se označuje názvem „semestr“. Během evropského semestru uvádějí členské státy své rozpočtové a hospodářské politiky do souladu s cíli a pravidly dohodnutými na úrovni EU. Evropský semestr sleduje tyto cíle: – zajistit zdravé veřejné finance; – podpořit hospodářský růst a – zamezit nadměrné makroekonomické nerovnováze v EU Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací, jež tato prezentace obsahuje

Jak evropský semestr funguje? Součástí evropského semestru je jasně stanovený harmonogram, členské státy obdrží rady („pokyny“) na úrovni EU Čl. státy předkládají své plány politik: národní programy reforem a programy stability či konvergenční programy), které je třeba posoudit na úrovni EU. EU je vyhodnotí a podá doporučení týkající se vnitrostátních rozpočtových a reformních politik. Cílem tohoto postupu je zajistit, aby členské státy doporučení zohlednily při stanovování svého rozpočtu na nadcházející rok.

Které politiky jsou během evropského semestru koordinovány? Evropský semestr se týká tří okruhů koordinace hospodářských politik: strukturálních reforem se zaměřením na podporu růstu a zaměstnanosti v souladu se strategií Evropa 2020; fiskálních politik s cílem zajistit udržitelnost veřejných financí v souladu s Paktem o stabilitě a růstu; zamezení nadměrné makroekonomické nerovnováze.

Evropský semestr 2014 Čtvrtý evropský semestr (od 2011) zachovat tempo probíhajícího oživení návrat hospodářského růstu (členské státy napravují nerovnováhy, které vznikly krizí). Prosazování vyrovnané strategie pro růst a zaměstnanost, pět hlavních priorit: –provádění diferencované fiskální konsolidace podporující růst –obnova běžného úvěrování ekonomiky –podpora růstu a konkurenceschopnosti dnes i do budoucna –řešení nezaměstnanosti a sociálních dopadů krize –modernizace veřejné správy

Strategie Evropa 2020 Evropa 2020 je desetiletá strategie EU, jejímž cílem je dosáhnout nového růstu (nejen překonat krizi) „strategie pro inteligentní a udržitelný růst podporující začlenění“ 5 hlavních cílů 7 stěžejních iniciativ Po 4 letech zveřejnila Komise sdělení, které bilancuje dosavadní výsledky ve zkoumaných oblastech

Cíle strategie Evropa 2020 Obecně je cílem zlepšit konkurenceschopnost EU při zachování modelu sociálně tržního hospodářství a zlepšit efektivnost využívání zdrojů Cíle se týkají různých oblastí: –zaměstnanosti, –vzdělávání, –výzkumu a inovací, –sociálního začleňování, –snižování chudoby, –otázek klimatu a energetiky

Priority a stěžejní iniciativy Evropa určila nové zdroje růstu a pracovních míst. Těmito oblastmi se zabývá 7 stěžejních iniciativ. Orgány členských států a EU musí u každé iniciativy svou činnost koordinovat, aby se jejich akce vzájemně podporovaly. cíl dosáhnout hospodářského růstu, který je –Inteligentní: prostřednictvím efektivnějšího investování do vzdělávání, výzkumu a inovací –Udržitelný: díky odhodlání pokročit na cestě směrem k nízkouhlíkové ekonomice –Inkluzivní: se silným důrazem na tvorbu pracovních míst a snižování chudoby

Konkrétní iniciativy Inteligentní růst – Digitální agenda pro Evropu –Unie inovací (zaměřeno na výzkum a vývoj) –Mládež v pohybu -„Move in Europe“ Udržitelný růst –Evropa méně náročná na zdroje (nízkouhlíková ekonomika) –Průmyslová politika pro éru globalizace „Europe needs industry and industry needs Europe“

Konkrétní iniciativy Růst podporující začlenění – Program pro nové dovednosti a pracovní místa – Evropská platforma pro boj proti chudobě –Cíl: snížit nezaměstnanost obyvatel v ekono- micky aktivním věku (20-64 let) – nyní 10% –snížení počtu žáků, kteří předčasně opouštějí školu, a to nejméně o 10 % – vyšší počet (alespoň 40 %) mladých lidí, kteří studují vysokou školu nebo procházejí ekvivalentní odbornou přípravou –snížení počtu lidí (alespoň o 20 milionů do roku 2020), jichž se týká nebo jimž hrozí chudoba a sociální vyloučení.

Kde najdu více informací? Evropský semestr: -reports/european-semester?lang=cs Evropa 2020: cs.htm

Děkuji Vám za pozornost AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE O EVROPSKÉM ROKU OBČANŮ 2013“ Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací, jež tato prezentace obsahuje