Lobbing jako nástroj činnosti NNO Jana Vargovčíková, koordinátorka advokační činnosti, AI ČR Kdy má pro NNO smysl věnovat se advocacy a lobbingu? Jak začít?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Implementace UR UR jako průnik tří pilířů rozvoje: ekonomického + sociálního + environmentálního Ekonomika Sociální soudržnost Environmentální.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Základní registry veřejné správy
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sektorové dohody Ing. Zdeněk Liška generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Jak se pozná sociální podnik
Obnova vozového parku v České republice
Matematické metody v ekonomice a řízení II
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Společenská odpovědnost organizací
„ Validace dobré praxe 2 “. Harmonogram semináře 10:00 – 10:15 Zahájení 10:15 – 11:00 Validace – výstupy a využití 11:00 – 11:30 Zkušenosti RP s validací.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Ministerstva Zprostředkující agentury Poskytovatelé vzdělávání a kvalifikace Podnikání, obchod a zaměstnanost Forfás FÁS Skillnets Enterprise Ireland IDA.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Česká rozvojová agentura (ČRA)
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
česká asociace sdílené ekonomiky
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Lobbing jako nástroj činnosti NNO Jana Vargovčíková, koordinátorka advokační činnosti, AI ČR Kdy má pro NNO smysl věnovat se advocacy a lobbingu? Jak začít? Příklad z praxe – kampaň Byznys a lidská práva ( ) Na co si dát pozor?

ADVOCACY - LOBBING Happening před MŠMT, kampaň za rovný přístup romských dětí ke vzdělávání, 11/2012

Co je advocacy za zvíře? Odevzdávání petice zástupci Ambasády USA v ČR (přijetí Smlouvy o obchodu se zbraněmi), 03/2013

Jak začít?  Zmapujte, jakými způsoby, na jakých různých úrovních vláda/ ovlivňuje plnění Vašich cílů/Vašeho poslání.  Diskutujte v rámci organizace, se zapojením všech důležitých orgánů (správní rada, apod.) o vlivu politik a politických rozhodnutí na Vaši organizaci.  Vyberte 2-3 změny v legislativě/regulaci, které by byly důležité pro dosahování Vašich cílů. Ujasněte si, co přesně by se díky nim pro Vaše klienty/vzhledem k Vašim cílům změnilo k lepšímu.  Nastudujte si pravidla legislativního procesu/ rozhodovacího procesu, který se vás týká. (  Rozhodněte se, kdo se ve vaší organizaci bude advocacy věnovat.  Připravte si strategii – formulace cílů, mapa stakeholderů, identifikace potenciálních odpůrců a partnerů, atd.  Připravte si nástroje – data, expertíza, policy paper, success story…

Jak si vytvořit strategii? MAPA CÍLŮ a AKTÉRŮ Cíle/Výsledky Legislativa/pravidlaPro organizaci/ Jiné Dlouhodobé Střednědobé Krátkodobé Kdo rozhoduje?Protivníci Hlavní rozhodovací orgány a osoby:Kdo? Hlavní sdělení rozhodovatelům:Jejich postoj Nositelé sdělení:Nositelé Aktivity:Taktika/aktivity Evaluace Legislativa/PravidlaPro organizaci/ Jiné Indikátory Nástroje

Příklad: BYZNYS A LIDSKÁ PRÁVA , Kampaň za korporátní odpovědnost MÍNUS Nové téma – není na agendě, slabá viditelnost Silní protivníci Slabá lokální relevance Být průkopníkem = šance tvarovat téma, být zdrojem informací KOALICE Využít to, co je známé Téma se nemusí nutně politizovat

Byznys a lidská práva MAPA CÍLŮ a AKTÉRŮ Cíle/Výsledky Legislativa/pravidlaPro organizaci/ Jiné DlouhodobéPrávní odpovědnost korporací za dopady jejich činnosti ve třetích zemích, přístup obětí ke sprav. StřednědobéZavedení povinnosti nefinančního reportingu a možnosti projednávat případy u soudů v EU Otevřít a tvarovat nové téma v ČR KrátkodobéPodpora ČR pro výše uvedené změny a vedení firem v ČR k zodpovědnému podnikání Zkusit práci s novým stakeholderem a s firmami Kdo rozhoduje?Protivníci Hlavní rozhodovací orgány a osoby: EK, EP, MPO, MZV, MPSVKdo? Firmy, MPO Hlavní sdělení rozhodovatelům: Je potřeba zaplnit mezeru, která dělí právní normy s kořeny v 19. století a realitu globalizované ekonomiky Jejich postoj Vliv nemáme, nechceme byrokratickou zátěž. Nositelé sdělení: EPS/ECCJ, Na Zemi,Nositelé Svaz průmyslu a dopravy,.. Aktivity: lobbing, kulatý stůl pro rozhodovatele, happeningTaktika/aktivity Evaluace Legislativa/PravidlaPro organizaci/ Jiné IndikátoryProblém na agendě, ČR v Radě EU podporuje nefinanční reporting Message přebírán médii a stakeholdery Nástroje10 kroků, Policy papers, Speakeři zahraniční, Rámec OSNDotazník, 10 kroků, OECD dopo.

MPO MZV – Sekce ekon. Rada kvality MPSV MPO-OECD MZV – Odbor LP + Zdroj informací Rada vlády pro NNO Rada vlády pro LP firmy

MPO MZV – Sekce ekon. Rada kvality MPSV MPO-OECD MZV – Odbor LP + Zdroj informací Rada vlády pro NNO Rada vlády pro LP firmy

Lobbing jako součást kampaně -Jiná formulace sdělení -Aktivismus jako nástroj tlaku ve správný moment – petice, medializace (na začátku – vstup do hry / ve vyšší fázi procesu)

Nástroje -10 kroků k odpovědnému podnikání -Petice -Policy Papery -Dopisy -Účast na konzultačních fórech -Kulatý stůl/ Odborný seminář -Happeningy FLEXIBILNÍ využití nástrojů

1.NAČASOVÁNÍ 2.EXISTUJÍCÍ SÍTĚ a KONTAKTY 3.NÁSTROJE PODLE PŘÍLEŽITOSTÍ A PLÁNOVANÝCH AKTIVIT, NE NAOPAK 4. NIKDY SE SÁM/SAMA NEODZBROJOVAT

Na co si dát pozor? 1)Instrumentalizace zapojení se do procesů přípravy politik ze strany veřejných činitelů/ dalších aktérů 2) Jednání za zavřenými dveřmi 3) Být partnerem - kam až? Byznys lobbing to má jednodušší - „mít dobré vztahy“, „dobře vycházet“, za jakou cenu, a jak to skloubit s ostrou kritikou politiky směrem k veřejnosti?

Dotazy? 1)Co vám přinesl lobbing/ co by vám mohl přinést? 2)V čem vidíte problémy, překážky? 3)Jaká poučení jste si vzali ze svých zkušeností?