Elektrický obvod IV..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika Zkrat.
Advertisements

Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem
Bezpečnost při práci s elektřinou
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Elektrický obvod III..
Obvod plus vnitřek zdroje napětí
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Proudové chrániče.
Tento soubor už se neudržuje.
Přístroje nízkého napětí
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Co už víme o elektrickém proudu
Zahřívání vodiče při průchodu
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Elektrický obvod V..
Ochrany proti nadproudům
Elektřina v domácnosti
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektřina vyrábí teplo
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
strojů, přístrojů, spotřebičů
Název materiálu: JEDNODUCHÝ OBVOD – výklad učiva.
Zkrat.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Fyzika Vodiče a nevodiče.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
Vodiče elektrického proudu.
Elektrický obvod.
BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI
Anotace Materiál slouží k představení tématu ochrany elektrických obvodů před zkratem. Seznámí se s pojmy pojistka a jistič.
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_16 Elektrický.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.15.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis elektromagnetu, využití elektromagnetu v praxi. Elektromagnet a.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Přenos el. energie Ochrany elektrických zařízení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Elektrický obvod VY_32_INOVACE_48_Uvod-el.obvod
Elektřina v domácnosti
Základní škola Čelákovice
Schematické značky - opakování
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Elektromagnet a jeho využití
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
OHMŮV ZÁKON PRO UZAVŘENÝ ELEKTRICKÝ OBVOD.
Zahřívání vodiče při průchodu el. proudu, pojistky
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektrický obvod IV.

Zásady bezpečnosti Nestrkejte do zásuvky kovové předměty! Do zásuvky patří pouze zástrčky elektrických spotřebičů El.spotřebiče nikdy nerozebírejte! Nedotýkejte se drátů el.vedení Při úrazu el.proudem nejprve přerušte el.proud! El.zařízení nehaste vodou!

Zkrat Je vodivé spojení vodičů, které vyřadí z el.obvodu el.spotřebič Dochází k prudkému nárůstu el.proudu Tím dochází k velkému zahřátí vodičů Může dojít k zapálení okolních předmětů Ochranu zajišťují pojistky či jističe

Záhada první Spínač je vypnutý, přesto žárovka svítí!!! Proč? El.vodiče bez plastového obalu jsou vodivě spojeny tak, že spínač je vyřazen z el.obvodu

Záhada druhá Spínač je zapnutý, přesto žárovka nesvítí!!! Proč? El.vodiče bez plastového obalu jsou vodivě spojeny tak, že žárovka je vyřazena z el.obvodu

Zkrat Je situace vytvořená v ZÁHADĚ DRUHÉ Vyřazena žárovka z el.obvodu Velký el.proud může poškodit zdroj el.napětí či el.vodiče

Záhada třetí Vytvořili jsme „zkrat“, ale žárovka svítí!!! Proč je to tak? El.vodiče bez plastového obalu jsou sice vodivě spojeny, ale nedošlo ke zkratu- nedošlo k vyřazení spotřebiče z el.obvodu

Pojistka Chrání el.obvod před zkratem Schematická značka Princip činnosti pojistky: jestliže el.vodičem prochází el.proud, pak se vodič zahřívá

Druhy pojistek TAVNÉ jestliže obvodem prochází větší el.proud, drát v pojistce se přepálí a el.obvod se vypne Porcelánové Skleněné-do přístrojů Plastové-do aut

Druhy pojistek AUTOMATICKÉ nazývané též JISTIČE Obsahují elektromagnet Nejsou „jednorázové“ jako tavné Opakovaně se používají po tzv.“nahození“ Používají se v bytech, domech, školách