Rodinná diagnostika  Nepřímé zdroje: – škola, sociální pracovníci, lékaři, poradci... – odborníci nebo instituce, které znaji rodinnou situaci z nějakého.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Diagnostika SPU.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Kvalitativní výzkum.
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Metody sociální pedagogiky
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Systémy pro podporu managementu 2
Sociální práce s rodinou 3
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
v pedagogické diagnostice
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Spotřebitelský výzkum
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Rodinné prostředí žáka
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Sociální diferenciace
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Komunitní sociální práce
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do statistiky VY_32_INOVACE_M4r0117 Mgr. Jakub Němec.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Pedagogická diagnostika
Administrace testů Požadavky k zápočtu.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Náhradní rodinná péče -NRP
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Výzkumné metody v psychologiI
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Rodina a typologie rodin
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Program terapie partnerských agresorů. Teoretická východiska Co nám brání chovat se bezohledně, agresivně, ubližovat blízkým?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Vnější a vnitřní kontrola
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Rodinná diagnostika  Nepřímé zdroje: – škola, sociální pracovníci, lékaři, poradci... – odborníci nebo instituce, které znaji rodinnou situaci z nějakého důležitého pohledu a poskytnou o ní informace či zprávy  Individuální rozhovory a diagnostické testy: – subje ktivní a projektivní údaje zacílené na získání poznatků o rodině zevnitř, z pohledu jejích členů  Přímé pozorování: – spont ánní nebo záměrně vyvolané rodinné interakce a jejích výsledků:  V rodinném rozhovoru, např. při odpovídání na diagnosticky cílené otázky, při plnění diagnostických společných úkolů či řešení rodinných problémů  V experimentálních úkolech, např. znázornit scénu ze života rodiny  Zprávy o plnění domácích úkolů: – jak to probíhalo, jak se to dařilo, jaký byl výsledek

FAST – Family System Test

Této metody rozmístění figurek se užívá pro kvantitativní a kvalitativní rozbor vztahových struktur. Byla vytvořena k hodnocení soudržnosti a hierarchie v rodině a v jejích součástech v různě stanovených situacích. Soudržnost je vyjádřena vzdálenostmi mezi figurkami na ploše. Hierarchie je představována rozdíly ve výšce figurek dosaženými jejich podkládáním kostkami. Test je využitelný různými způsoby v klinické a výzkumné práci s jednotlivci a s rodinami. Testový úkol je přiměřený osobám přibližně od šesti let výše. Test rodinného systému je metoda kvantitativního měření rodinných vztahů, které jsou znázorněny na ploše rozdělené na 81 čtvercových políček. V nich jsou rozmístěny figurky odlišené podle pohlaví s body představujícími oči, s možností podložit je kostičkami různé velikosti a tím je rozlišit i velikostí. FAST – Family System Test T. M. Gering, I. L. Wyler

Test začarované rodiny

Kresba začarované rodiny Projektivní zkoušky užívající obrázků, kreseb, vyprávění příběhů a figurek vedou děti k vyjádření konfliktních a jiných vztahů v rodině. Patří k nim i „Kresba začarované rodiny“. Dítě je vybídnuto, aby si představilo, že nějaký kouzelník začaroval všechny členy rodiny do zvířat (popřípadě i do jiných objektů) a aby v té „začarované“ podobě svou rodinu nakreslilo. Potom se i pomocí následného rozhovoru s dítětem o jeho kresbě a o významu jejích různých znaků interpretuje obsah i forma kresby. Její podoba poskytuje cenné poukazy na konfliktní a jiné významné vztahy a situace z pohledu jejího autora, zvláště pak vzhledem ke vztahům v rodině. Obsahuje vědomé i nevědomé projekce a identifikace „klíčových prvků“ ve způsobech vnímání a chování zdravé nebo narušené rodiny.

Stavba scény ze života rodiny

Scénotest G. von Staabsové Scénotestu se užívá k rychlému zjištění především citových problémů dětí v rodině. Je to projektivní nástroj užívaný k diagnostickým i terapeutickým účelům k získání vhledu do záležitostí, které může mít dítě i vytěsněné, může si je uvědomovat ale nechce je sdělit, nebo není schopno je vyjádřit. Důvodem může být citovým nebo fyzickým týráním vyvolaná úzkost, popřípadě jiné vnitřní zábrany nebo vnější překážky ve volném projevení toho, jak dítě situaci v rodině prožívá. Tento test má standardizovanou podobu. Sestává z lidských figurek různé velikosti, pohlaví a zřejmého věku, které lze v kloubech ohýbat a různě nastavovat, a z vybraného souboru dalších stavebních prvků: zvířat, stromů, symbolických bytostí a předmětů z běžného života. Scénotest vzbuzuje přirozenou hravost, umožňuje vyjádřit nevědomé prožitkové obsahy nestresujícím způsobem. Velké množství poskytnutých součástí dává vyšetřovanému dítěti příležitost k oživení, znovuprožití a projevení toho, co v rodině prožívá.

P ž M P m O BOBO SASA SCSC DCDC PRARODIČOVSKÝ SUBSYSTÉM PARTNERSKÝ SUBSYSTÉM RODIČOVSKÝ SUBSYSTÉM SOUROZENECKÝ SUBSYSTÉM ADOLESCENTNÍ SUBSYSTÉM Rodinný systém a jeho subsystémy

Mapové značky hlavních vztahů v rodině užívané ve strukturní rodinné diagnostice a)HRANICE: JASNÉ NORMÁLNÍ STRNULÉ NEPROSTUPNÉ NEURČITÉ PROPLETENÉ b)VAZBY: SPOJENECTVÍ SPOLEČNÝ POSTUP ZTOTOŽNĚNÍ NADMĚRNÁ VAZBA KOALICE PROTI... KONFLIKT OKLIKA ŘEŠENÍ KONFLIKTU OKLIKOU TRIANGULACE

Funkční analýza poruchového chování užívaná v behaviorální rodinné terapii PODNĚTOVÁ SITUACE DYSFUNKČNÍ ODEZVA OSOBA NÁSLEDKY „SPOUŠTĚČ“: CO SE DĚJE? KDY? KDE? JAK? S KÝM ČI BEZ KOHO? V JAKÉ SITUACI? KDO JE TÍM OVLIVNĚN? JAKÉ MÁ VLASTNOSTI, NAČ JE CITLIVÝ? JAKÝM ZPŮSOBEM TO MŮŽE ZVLÁDAT? CO PŘESNĚ SE PAK STANE? JAKÉ CHOVÁNÍ BY MÍSTO TOHO BYLO V TÉTO SITUACI ŽÁDOUCÍ? KÝM A JAK MŮŽE BÝT TOTO CHOVÁNÍ ODMĚŇOVÁNO? JAK TO ZMĚNIT NA VYHASÍNÁNÍ? JAK „ODUČIT“ JEDINCE NEZDRAVÉ ODEZVĚ A JAK HO MÍSTO TOHO „NAUČIT“ ZDRAVÉ? TENTO PROCES V RODINĚ SESTÁVÁ Z NAVOZOVÁNÍ ZMĚN VE VZÁJEMNÉM CHOVÁNÍ – VE VYVOLÁVÁNÍ ODEZEV, V REAGOVÁNÍ NA NĚ, VE ZPEVŇOVÁNÍ ŽÁDOUCÍCH A VE VYHASÍNÁNÍ NEŽÁDOUCÍCH. – 0 +