Sociálně rehabilitační centrum

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Co jsme v kraji už pro reformu udělali?
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Asistentka 5x jinak aneb Čas na změnu
HANDI JOBS, občanské sdružení
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Finanční možností svépomocných skupin
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Systém péče o ZP formou pracovní rehabilitace občanů evidovaných.
Krátké představení vyhlášených výzev oblasti podpory 3. 1 a 3
Plánovaný rozvoj služeb
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Ing. Stanislava Správková
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
ohroženým domácím násilím
APPN, o.s. Agentura pro neslyšící. Agenda: 1) Kdo jsme 2) Jaký je náš cíl 3) Naše projekty.
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Sdružení Podané ruce, o.s.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/ Liberec 5
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Sociální podnikání v Praze
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Společensky odpovědného podnikání
Sociálně terapeutické dílny
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Ing. Stanislava Správková
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Sociálně rehabilitační centrum www.zahrada2000.cz ZAHRADA2000 o.s., Jeseník Sociálně rehabilitační centrum www.zahrada2000.cz Svépomocná skupina HumornáOchotnáPracovitáEnergická skupina je první klientskou aktivitou v Zahradě 2000. Skupina má společné zájmy, tráví spolu volný čas a hlavní činnost spočívá v práci na občasníku občanského sdružení Zahrada 2000 a svépomocné skupiny HOPE. Bulletin má jméno Zahradní noviny a při práci si užijeme mnoho krásných chvilek při sběru materiálů i při distribuci

Sociálně rehabilitační centrum založeno 1998 pro potřeby zdravotně hendikepovaných, především duševně nemocných lidí, právní forma - občanské sdružení úzká vazba na psychiatrické a psychologické ambulance Jesenicka komplex sociálních služeb jako doplnění ambulantní léčby s cílem udržet uživatele v jejich domácím prostředí registrované sociální služby, zaměstnání s podporou (na chráněném pracovním trhu) zázemí pro svépomocnou klientskou skupinu, návazné aktivity (vzdělávání, volnočasové aktivity,…) Svépomocná skupina HumornáOchotnáPracovitáEnergická skupina je první klientskou aktivitou v Zahradě 2000. Skupina má společné zájmy, tráví spolu volný čas a hlavní činnost spočívá v práci na občasníku občanského sdružení Zahrada 2000 a svépomocné skupiny HOPE. Bulletin má jméno Zahradní noviny a při práci si užijeme mnoho krásných chvilek při sběru materiálů i při distribuci

Zázemí Nemovitost v pronájmu (majitel Město Jeseník) Kompletní rekonstrukce objektu pro potřeby SRC jsme provedli v roce 2000 (podpořeno Nadací CIVILIA) Vybavení dílen a zařízení – dílčí projekty podporující zaměstnávání ZP osob (Nadace SIEMENS, Nadace DALKIA,…) Od roku 2011 máme v pronájmu tréninkový byt který je součástí nemovitosti V centru města Jeseník „Tréninková prodejna“ a projektová kancelář – komerční nájem Od r. 2012 v Jeseníku šicí dílna (zaměstnávání s podporou)

Cílová skupina dospělé osoby (18+) osoby s chronickým duševním onemocněním, zejména lidé s psychotickým onemocněním (odhad 75 % z celkového počtu uživatelů) vysoký podíl OZP aktuálně v aktivní evidenci cca 50 uživatelů Specifikem cílové skupiny chronicky duševně nemocných je cyklický průběh jejich onemocnění s častými relapsy vč. hospitalizace a změna jejich aktuálního stavu v průběhu roku – tomu odpovídá i změna četnosti využívání naší služby i u našich dlouholetých klientů (někteří docházejí 4xtýdně, někteří 1xtýdně,...) a je tomu přizpůsoben i program jednotlivých aktivit.

Registrované sociální služby Sociální rehabilitace (identifikátor služby: 6514378) Sociálně terapeutické dílny (identifikátor služby: 6382746)

Sociální rehabilitace Poslání služby: vytvořit bezpečné prostředí pro duševně nemocné klienty k rozvíjení a posilování samostatnosti, k formulaci vlastních potřeb, k posílení jejich schopností a dovedností, zprostředkovat sociální kontakty a podpořit uživatele v aktivním využívání volného času… Ambulantní služba (Po až Pá 8.00 – 15.00) Uživatelům jsou k dispozici jednotlivé aktivity dle schváleného „Týdenního rozpisu aktivit SR“ Od 1.10.2009 financováno v rámci Individuálního projektu OK

Sociální rehabilitace Uživatelům jsou k dispozici jednotlivé aktivity - pro každý den je určená nosná aktivita - společná práce s podporou určeného pracovníka, doplněná o individuální práci s každým klientem. Pondělí - Jazykový kurz s důrazem na trénink paměti, Úterý – Skupinová terapie a Trénink sociálních dovedností, Sociální poradna, Středa – Tvořivá dílna a Práce s PC, Čtvrtek – Tvořivá dílna, Klub vaření Pátek – Sociální klub Nosná aktivita probíhá vždy ve stanovený čas s časovou dotací 90 minut dělenou do dvou 45 minutových bloků s přestávkou, individuální aktivity jsou rozloženy do zbytku dne podle schopností a momentálního stavu uživatele.

Sociálně terapeutické dílny Poslání služby: zdokonalení v pracovních, sociálních, psychických a motorických dovednostech  které pomáhají uživatelům služby zvýšit možnosti uplatnění na trhu práce nebo  nalézt jinou smysluplnou, pravidelnou činnost. Keramická dílna Šicí a tkalcovská dílna Košíkářská dílna a dřevodílna

Zaměstnávání s podporou Snažíme se  vytvořit trvale držitelný ucelený systém v návaznosti na sociální služby Poradenství a vzdělávání pro zaměstnávání OZP Praktické kurzy a pracovní praxe pro OZP Rekvalifikační kurzy Pracovní agentura Zaměstnávání OZP Podpořeno díky Blokovému grantu fondu pro nestátní neziskové organizace a ESF prostřednictvím OPLZZ (několik projektů) Možnost zaměstnání v projektech ESF Projekt „ Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním“, Malá dílna v Zahradě 2000 - klíč k integraci ZP osob“, Pracovní poradenské centrum pro ZP osoby

Zaměstnání s podporou 2 funkční ekonomické provozy Prádelna a mandl Rukodělná dílna Zaměstnáváme 22 OZP (k 31.12.2012) max. na 0,5 úvazek Změny úvazku podle aktuálního stavu pracovníka Vytváření týmů vzájemně zastupitelných pracovníků (OZP) Podpora pracovního asistenta (zpravidla skupinová) Na 1 pracovní místo cca 3 OZP s úvazkem 0,5 (zastupitelnost) Možnost zaměstnání v projektech ESF Projekt „ Jak žít a pracovat s chronickým duševním onemocněním“, Malá dílna v Zahradě 2000 - klíč k integraci ZP osob“, Pracovní poradenské centrum pro ZP osoby

POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB „SOCIÁLNÍ REHABILITACE“ V OLOMOUCKÉM KRAJI Poskytování služby sociální rehabilitace pro cílovou skupinu osob s chronickým duševním onemocněním na Jesenicku Místo poskytování: okres Jeseník Období: 1.1.2013 -31.12.2014 Minimálně 1400 intervencí a skupinových aktivit za dobu realizace Minimální počet nových uživatelů služby: 38

Finanční prostředky z IP x MPSV Delší období financování (náznak koncepčnosti) Větší objem financí (udržitelnost služby) Pravidelnost plateb, dodržování platebního harmonogramu Velmi dobrá komunikace (opravy zpráv) Podpora ze strany KÚ (metodická pomoc…) Vzorové dokumenty, vzorové zprávy Doplnění vzdělání pracovníků, obnova drobného vybavení X IP neřeší investice, větší administrativní náročnost

Vánoční besídka, Tvořivá dílna

Vojenské obranné koše a jejich použití při Zlatohorských slavnostech

Košíkářská dílna

Keramická dílna

Mgr. Stanislav TUREK www.zahrada2000.cz s.turek@zahrada2000.cz Děkuji za pozornost Mgr. Stanislav TUREK www.zahrada2000.cz s.turek@zahrada2000.cz