Využití MKA v předmětu RaA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_22.
Matematické modelování a operační výzkum
OBECNÉ OPTIMALIZAČNÍ MODELY
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
SEO pro novou firmu Bartošová Lenka 3MA
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_31.
Systémy pro podporu managementu 2
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Použití řešitele v předmětu RaA
Vícekriteriální rozhodování
Lineární algebra.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Seminář C++ Zadání projektů.
Sčítací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_23.
Vícekriteriální rozhodování
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Prezentace produktu Microsoft Excel. ČAS Vrátí číslo, které představuje určitý čas. Toto číslo vrácené funkcí ČAS je desetinné číslo v rozmezí od 0 do.
Vznětový a zážehový motor
Matematická teorie rozhodování
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
EKONOMICKO MATEMATICKÉ METODY
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Mnohočleny Autor: Mgr. Ludmila Lorencová Třída:
Vícekriteriální rozhodování
Vybrané metody analýzy
Systémy pro podporu managementu 2
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Ukládání čísel v počítači 1
Autor: Michal Boroň Vedoucí diplomové práce: doc. Dr. Ing. Jiří Horák
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Saatyho metoda – určuje, kolikrát je jedno kritérium významnější než druhé – zobecnění, více rozlišuje mezi kritérii Počet bodů Popis 1 Kritéria stejně.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice se dvěma neznámými -sčítací.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze středním školám Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Sada: 1 Číslo: VY_42_INOVACE_21.
Hodnotová analýza Hodnotová analýza je účelně sestavený soubor metod, jehož smyslem je hledání a navrhování zlepšeného nebo až zásadně nového řešení analyzovaného.
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
KARTODIAGRAM je mapa s dílčími územními celky, do kterých jsou diagramy znázorněna statistická data (absolutní hodnoty!), většinou geografického charakteru.
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Mgr. Petr Němec ©2009
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Základní operace s maticemi
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_776.
Základní operace s maticemi
Opakování lekce 4,5,
Rozhodování v podmínkách neurčitosti
Výběr dodavatelů - příklad
SBÍRKA PŘÍKLADŮ Z MATEMATIKY
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Soustava kvadratické a lineární rovnice
Projektový management Risk management
Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Příklady Vícekriteriální metody Jana Soukopová
Přednáška č. 9 Hodnocení veřejných zakázek Úvod do veřejných zakázek a věcné hodnocení Ladislav Kavřík
ZLEPŠENÍ REALIZACE SPOJENÍ VEŘEJNOU DOPRAVOU V RELACI Č.KRUMLOV – Č.BUDĚJOVICE A ZPĚT PROSTŘEDNICTVÍM MATEMATICKÝCH METOD AUTOR PRÁCE: BC. MICHAELA PEKAŘOVÁ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
KIV/ZD cvičení 7 Tomáš Potužák.
Optimalizace finančních toků ve vybrané společnosti
VY_32_INOVACE_61.
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4B_19
Optimalizace užití stavebních materiálů
Přednáška č. 8 - pokračování
Lineární optimalizační model
Základní operace s maticemi
Transkript prezentace:

Využití MKA v předmětu RaA MKA=Multi-Kriteriální Analýza (vícekriteriální apod.) Viz odkaz na aplikaci OKS (Optimalizace Krajinné Struktury) na adrese http://www.hydromeliorace.cz/sw/oks/ CV 3.lekce

Postup MK hodnocení variant naformulovat strategii řešení úlohy vytvořit soustavy kritérií a jejich preference maximalizační x minimalizační kvantitativní x kvalitativní stanovit váhy kritérií vhodnou metodou bodovací, metoda pořadí, párová Fullerova vyplnit a normalizovat (transformovat) matici hodnocení variant - např. maximalizace užitku: metoda váženého součtu (WSA Weighted Sum Approach) výběr nejvhodnější varianty (seřazení variant)

Metoda párového srovnání kritérií Fullerova metoda zakroužkovat ve dvojicích vítězné kritérium N=k*(k-1)/2 36=9*8/2 sečíst počty vítězství vypočítat váhy kritérií

Maticové operace v MS Excelu Řešení soustavy rovnic pomocí inverzní matice (viz např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Inverzn%C3%AD_matice ) (resp. operace s maticemi viz http://www.priklady.eu/cs/Matematika/Matice.alej ) CV 3.lekce

Maticové operace v MS Excelu Postup řešení soustavy lineárních rovnic: z výchozí matice vytvořit matici inverzní A-1: toto provést pomocí funkce =INVERZE(A13:F18) provést součin matic pravé strany B a inverzní matice A-1 toto provést pomocí funkce =SOUČIN.MATIC(J13:O18;H13:H18) pozn.: Jaká jsou pravidla pro součin matic: viz "Příklady cvičení": 3.lekce/A CV 3.lekce

Další podklady ke cvičení K dispozici na WEBu www.hydromeliorace.cz/czu viz "Příklady cvičení": 3.lekce/A - 3.lekce/B Část A: Příklad 1 (řešení soustavy rovnic v Excelu) Část B: Příklad 2 (MKA a maticové operace v Excelu) K dispozici jsou následující manuály: V rámci manuálu OKS je na stranách 4-19 popis MKA viz www.hydromeliorace.cz/sw/mka_skp/popup/manual_oks.pdf Zpracovaný příklad pro uplatnění MKA při posouzení variant aplikace kompostu na snížení povrchového odtoku při intenzivních dešťových srážkách viz www.hydromeliorace.cz/sw/mka_skp/popup/priklady_1.pdf CV 3.lekce