Historická skutečnost a „mýtické“ podání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Tipy Audrey Hepburnové na krásu
Zvolený jako nejlepší mail roku. Jestli si myslíš, že nejsi šťastný, podívej se na ně...
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
Projekt V. C.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
William Shakespeare.
Rudolf II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Rudolf II..
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Leopold II..
František Josef I..
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Tady jsme připravili vypracování vašich otázek Postupným klikáním myši se Vám zobrazí celá prezentace.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Romantismus.
III/2 XV A
Tipy Audrey Hepburnové na krásu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Doba Rudolfa II. Název školy
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
1. Ó Hospodine, Pane náš a králi! Jak důstojné a jak je plné chvály tvé jméno na vší zemi široké! Jde sláva tvá nad nebe vysoké.
III/2 XV B
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
Národní obrození – úvod
ČESKÉ ZEMĚ.
Robo Portrét Tento program umí vytvořit Vaši obrazovou podobiznu podle Vašich údajů a přání.
Giuseppe Arcimboldo Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Vznik Svaté říše římské
Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612)
1. Mé srdce mluví slovo dobré chvály; | já písně zpívat budu svému Králi | a řeč svou plním slovy hbitými: | Tys, Králi krásnější před jinými, | tvůj ret.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
MUMIFIKACE VE STARÉM EGYPTĚ
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční a manýristické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Božena Němcová Český realismus.
Mateřský jazyk.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
Habsburkové 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. České země součástí habsburské říše  po smrti Ludvíka Jagellonského roku 1526 byl zvolen na český trůn.
Manýrismus V projevech výtvarného umění. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
LIDSKÉ RASY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.09a_Arcimboldo Datum:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Habsburkové Do 17.Století
AUTOR: Kateřina Křížová
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Novověk - Renesance.
Pokus. konec.
Ferdinand I., Maxmilián II., Rudolf II. CLIL - ověřování
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Karel IV. OTEC VLASTI
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rudolf II. Habsburský.
CHARAKTERISTIKA Aneta Bartošová. CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ – VZHLED POSTAVA.
Transkript prezentace:

Historická skutečnost a „mýtické“ podání Rudolf II. Habsburský 1576–1612 Historická skutečnost a „mýtické“ podání

Medaile Rudolfa II. (asi 80. léta 16. stol. a poč. 17. stol Medaile Rudolfa II. (asi 80. léta 16. stol. a poč. 17. stol. od Antonia Abondia)

Giuseppe Arcimboldo: Rudolf II. jako bůh Vertumnus (konec 16. stol.)

Z Comaniniho latinské básně k obrazu: „Podobně tak jako učení Egypťané věnoval nejvěrnější služebník Arcimboldo své srdce a dílo Tvé ozdobě a pokryl Tvou božskou tvář závojem. Nezhrdej nízkým! Když bůh tvořil Zemi, nalezl i on zalíbení ve věcech menšího tvaru, mnohem a mnohem menších než jsou ty, v nichž vysocí a mocní ukazovali svou velkou a podivuhodnou moc lidstvu.“

Josef Heintz: Rudolf II.

Günther: Rudolf II.

Hans von Aachen: Císař Rudolf II. (poč. 17. stol.)

Geronimo Soranzo, charakteristika Rudolfa II. (1607) „Byl spíše malé postavy, docela pěkného vzrůstu a poměrně rychlých pohybů. Jeho bledý obličej, ušlechtile formované čelo, jemně vlnité vlasy a vousy i velké oči, dívající se s jistou mírností kolem sebe, vyvolávaly ve všech, kteří ho potkali, hluboký dojem. Habsburskou rodinnou podobu prozrazovaly větší a doprava natočené rty. V jeho jednání nebylo nic z velkopanského vystupování, choval se spíše zdrženlivě a poněkud plaše, stranil se vší hlučné společnosti a neúčastnil se obvyklých zábav; žerty mu nebyly milé a smát se ho bylo vidět jen vzácně: to byly vlastnosti, které ho spojovaly s jeho bratrem Arnoštem, Filipem II. a Filipem III. Vedle lovu se bavil také hrou s míčem a jízdou na koni, ale čím více pokročil jeho věk, o to více dával najevo, že tak nečiní pro zábavu, ale pro nutný tělesný pohyb. Při audiencích byl trpělivý, i jinak byl vůči svému okolí laskavě nakloněn, přístupný k hovoru, ačkoliv sám málo mluvil, a to až s nápadnou pohodlností. Ovládal několik jazyků, němčinu, latinu, francouzštinu a částečně češtinu, také španělština mu byla jako řeč, v níž byl vychován, zcela zběžná; nicméně němčinu měl ve zvláštní oblibě a používal ji takřka výlučně .“

Hans von Aachen: Rudolf II. jako válečník (1609)

Adriaen de Vries: Rudolf II Adriaen de Vries: Rudolf II. jako vítěz nad Turky (vysoká stylizace, konec 16. stol.)

Jan Antonisz van Ravesteyn: Alegorie vlády Rudolfa II. (poč. 17. stol