Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLUNCE Obr. 1: NASA Goddard Laboratory for Atmospheres
Advertisements

Planeta Uran.
Slunce, souhvězdí, galaxie
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
SLUNCE.
Slunce.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Sluneční soustava Od slunce po asteroidy.
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
HVĚZDY 1.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Velké planety Plynní obři
Sluneční soustava  .
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Život hvězdy BIGY 2009.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PŮVOD PLANET.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
-Slune č ní soustava je pojmenována podle SLUNCE -Soustavu tvo ř í 8 planet, více ne ž 3 trpasli č í planety, p ř es 150 m ě síc ů a další menší t ě lesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na znalosti ze zeměpisu. Žák porovnává poznatky získané v zeměpise a ve fyzice s podrobnějšími.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Slunce Juli Krejčí.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Název školy: ZŠ Netvořice
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLUNCE.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.
Transkript prezentace:

Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný

Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako všechny hv ě zdy hlavní posloupnosti i Slunce zá ř í díky termonukleárním reakcím v jád ř e. Povrch se neustále m ě ní, vznikají a zanikají slune č ní skvrny, protuberance, erupce i jiné slune č ní útvary. Slunce ovliv ň uje ostatní t ě lesa Slune č ní soustavy nejen gravita č n ě, ale i zá ř ením v širokém spektru vlnových délek, magnetickým polem i proudem nabitých č ástic.

Jádro-Jádro je energetickým zdrojem nejen Slunce, ale i celé Slune č ní soustavy. Má hustotu stokrát v ě tší ne ž voda a teplotu 15 milion ů Kelvin ů. V tomto dokonalém reaktoru probíhají desítky reakcí, jejich ž d ů sledkem je p ř em ě na vodíku na hélium Teplota uprost ř ed Slunce C na povrchu 6000 C

Je-li Měsíc v novu, může se stát, že jeho kotouč přejde pres sluneční disk - pak pozorujeme částečně nebo úplně zatmění Slunce. Vzhledem k tomu, že je rovina dráhy Měsíce skloněna k ekliptice pod uhlem 5 stupňů, k zatměni může dojit jen tehdy, nachází-li se Měsíc v novu a současně poblíž některého ze dvou uzlu své dráhy (uzly jsou průsečíky dráhy Měsíce a ekliptiky, tj. roviny dráhy Země). Oblast odkud lze sledovat úplné zatmění je vymezena tečnými paprsky.

Náhlá zjasn ě ní ve fotosfé ř e a chromosfé ř e doprovázená výrazným uvoln ě ním hmoty a energie. M ůž e dojít a ž k odtr ž ení oblaku plazmatu se zamrzlým magnetickým polem, který putuje Slune č ní soustavou. Zachytí-li tento oblak magnetosféra naší Zem ě, dojde k výrazným polárním zá ř ím a magnetickým bou ř ím.

Slunce je naše nejbližší hvězda. Je asi 150 milionů km (1 AU) daleko od Země. Je to koule žhavých plynů o hmotnosti 1,989×1030 kg, která neustále produkuje ohromné množství energie. Slunce je hvězda hlavní posloupnosti, spektrální třídy G2. Slunce obíhá okolo středu Galaxie ve vzdálenosti od do světelných let od jejího středu. hvězdaAUZeměenergiehlavní posloupnosti Galaxiesvětelných let Slunce je staré přibližně 4,6 miliard let, což ho řadí mezi hvězdy středního věku. Bude svítit ještě asi 7 miliard let. Teplota na povrchu Slunce činí asi K, Průměr Slunce je zhruba km což je asi 109 průměrů Země.Teplota Průměr