CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

Elektrický náboj - látky jsou složeny z atomů
Elektrování těles. Vznik iontů.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
CO JE ELEKTRICKÝ PROUD Téma: Pár obrázků Studijní text
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
zpracovaný v rámci projektu EU
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Elektrický náboj. Elektrické pole
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti II.
Elektrické pole Z čeho jsou složeny látky Jaké druhy látek znáš
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Elektrický náboj.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_33_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení atomu,
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Elektrické vlastnosti látek
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrování těles při vzájemném dotyku
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK 14.12.2012 Téma: CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

2. ELEKTRICKÉ JEVY – Elektrický náboj, elektrické pole.

2.0 Co už víme o elektrických vlastnostech látek

Zápis…

Díky tření dvou látek (těles) se mohou tělesa zelektrovat. Zelektrovaná tělesa se vzájemně přitahují elektrickou silou. (sáček a papír)

Zelektrovaná tělesa mohou mít kladný nebo záporný elektrický náboj. Tělesa s nesouhlasnými náboji se vzájemně přitahují elektrickou silou. Tělesa se souhlasnými náboji se vzájemně odpuzují elektrickou silou. Okolo každého zelektrovaného tělesa je elektrické pole.

Stavba atomu: Atom se skládá z jádra a obalu. V jádře nalezneme protony a neutrony. V obalu elektrony. Elektrony a protony na sebe vzájemně působí elektrickými silami. Elektrický náboj elektronu je záporný. Proton má stejně velký, ale opačný náboj (kladný).

Počet elektronů v obalu atomu je stejný jako počet protonů v jádře atomu! Atom je částice elektricky neutrální! Atomy různých prvků mají různé protonové číslo. Ionty – kationty (kladné ionty), anionty (záporné ionty).

Kationt vznikne odtržením jednoho nebo více elektronů z obalu atomu. Aniont vznikne přidáním některých elektronů do obalu atomu.

Některé látky jsou dobrými vodiči proudu a některé elektrickými izolanty. Vodiče: vedou dobře elektrický proud. Izolanty: nevedou, nebo velmi nepatrně vedou elektrický proud.

Zajímavosti z tématu… http://zsbt.unas.cz/index/fyzika/fyzika6/elektricke_vlastnosti_latek.html http://www.bucovice711.cz/wwwfyzika/vyuka/e-learning/el_vlast_6.htm http://www.fraus.cz/data/fyzika/elektricke_vlastnost.pdf www.prezentace-fyzika-chemie.wz.cz http://www.fyzikaonline.cz/elektricke-vlastnosti-latek/ http://physics.mff.cuni.cz/kchfo/burda/OCh/Part04.pdf

Tajenka…

1) Co je základem všech tekutin? 2) Kus pevniny ležící ve vodě. 3) Základní nastavení cizím slovem. 4) Kus nápovědy 5) Vítěz olympijských her v Naganu pocházející z Ústí n/L – Jan …… 6) Německy práce. 7) Množina propojených stavebních prvků, silnic, dálnic a letišť. 8) Převod soukromého majetku do veřejného.

9) Arabský stát v jihovýchodní části Arabského poloostrova 9) Arabský stát v jihovýchodní části Arabského poloostrova. Sousedí se Spojenými arabskými emiráty, Jemenem a Saúdskou Arábií. 10) Nejrychleji rozvíjející se město, které je současně nejzadluženější v ČR. 11) Člověk zříkající se světských zájmů, aby mohl dosáhnout pokroku v duchovním životě. 12) Úprava zákona nebo jiného právního předpisu. 13) Nejznámější trenér sovětské hokejové reprezentace – nejsilnějšího týmu světa.

1) Voda 2) Ostrov 3) Default 4) Indicie 5) Čaloun 6) Arbeit 7) Infrastruktura 8) Znárodnění 9) Omán 10) Liberec 11) Asketa 12) Novela 13) Tichonov