Globální aspekty udržitelného rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální výchova pro základní školu
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Indikátory životní úrovně
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
a víceúrovňové vládnutí
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
Indikátory udržitelného rozvoje Jak měřit posun k udržitelnosti rozvoje.
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Jak se učí inovační podnikání
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Stav životního prostředí
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Ekonomické dělení států světa
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Společenská odpovědnost organizací
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Ruská federace x WTO a OECD
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Tomáš Hák COŽP UK 19. Listopadu 2012, MZV Práce na indikátorech doplňujících HDP.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
1 HR ve věku změn: výzvy trhu práce a Průmysl 4.0 Bohdan Wojnar, člen představenstva ŠKODA AUTO
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
Udržitelný rozvoj Víte co to je? Jan Kopp Katedra geografie.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Stav životního prostředí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Ekonomika životního prostředí
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
FOTO Petr BENEŠ PS Smart life
Rozvoj inovací v EU.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Globální aspekty udržitelného rozvoje Pavel Nováček pavel.novacek@upol.cz Katedra rozvojových studií Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého

Kdo jsme? Odkud přicházíme? Kam směřujeme?

Životní prostředí a udržitelný rozvoj Životní prostředí člověka: část světa, se kterou je člověk ve vzájemném působení, tzn. kterou používá, ovlivňuje a které se přizpůsobuje. Udržitelný rozvoj – takový rozvoj, který je ekonomicky životaschopný, sociálně únosný a citlivý vůči životnímu prostředí.

Vývoj životního prostředí v historii Přírodní faktory: tektonická a sopečná činnost, změny intenzity slunečního záření, doby ledové, magnetické pole země, srážka s asteroidem… Antropogenní faktory: neolitická revoluce industriální revoluce

Industriální věk - charakteristika Exponenciální růst Fosilní paliva

Scénář „udržitelného růstu“ podle Shell Oil

Lekce z historie Člověk bude stoupat dál, ale jeho vzestup možná nepovede západní civilizace, jak ji známe. Teď právě jsme na vahách dějin. Budeme-li shledáni lehkými, vytvoří příští krok někdo jiný. Nemáme žádné záruky, jako je neměli Asyřané, Egypt a Řím. (Jacob Bronowski)

Vůle ke smyslu (Viktor Frankl) Společnost blahobytu, popřípadě stát blahobytu, jsou schopny uspokojit prakticky všechny potřeby člověka, přičemž jednotlivé potřeby konzumní společnost teprve vytváří. Pouze jedna potřeba vychází naprázdno a to je „vůle ke smyslu“, to znamená potřeba najít ve svém životě nebo snad lépe řečeno v každé jednotlivé životní situaci smysl – a oddat se mu, naplnit jej!“

Ochrana přírody a životního prostředí 30. léta 19. století 70. léta 19. století Období po 2. světové válce: Lety do kosmu, Silent Spring, konference OSN 1972, 1. zpráva Římskému klubu, Naše společná budoucnost (1987), konference OSN 1992, 2002

Principy udržitelného rozvoje Uspokojení alespoň základních potřeb pro všechny (x únosná kapacita prostředí) Ohled na potřeby budoucích generací Vyvážení lidských práv odpovědností Vztah vůči ostatním živým tvorům Předběžná opatrnost a předvídání

Jak prosazovat udržitelný rozvoj? Hodnotové orientace Ekonomické nástroje Technologie Právní a institucionální nástroje

Jak měřit směřování k UR - indikátory Potřebujeme nástroj, který nám umožní měřit, zda k udržitelnému rozvoji směřujeme, jestli se situace zlepšuje či zhoršuje. Hrubý domácí produkt (HDP) dobře vyjadřuje výkonnost ekonomiky. Co se však týče kvality života, jde o zavádějící ukazatel (nepostihuje např. práci v domácnosti, ilegální produkci, nepostihuje škody na životním prostředí a škody v důsledku čerpání neobnovitelných zdrojů).

Index lidského rozvoje - HDI Pro kvalitu života je zásadní především: možnost žít dlouhý a zdravý život; možnost získávat vědění; možnost přístupu ke zdrojům nutným pro zajištění důstojného života Proto se HDI stanovuje na základě čtyř indikátorů: očekávané délky života; HDP podle parity kupní síly; gramotnosti; počtu let školní docházky.

Další alternativní ukazatele (agregované indexy) Panel udržitelnosti (UN Sustainability Dashboard); Index environmentální udržitelnosti (ESI); Index stavu budoucnosti (SOFI); Index blahobytu národů (Wellbeing of Nations); Index živé planety (Living Planet Index); Ekologická stopa (Ecological Footprint); Index šťastné planety (Happy Planet Index) Hrubé národní štěstí (Gross National Happiness) – Bhútán; Index odpovědné konkurenceschopnosti (Responsible Competitiveness Index); Index lidské chudoby (Human Poverty Index) atd.

Evropské indikátory na regionální a místní úrovni Evropské společné indikátory (European Common Indicators – ECI; 5 povinných, 5 doporučených) STATUS (Sustainability Tools and Targets for the Urban Thematic Strategy, 8 tematických okruhů) Indikátory pro Místní Agendu 21 (Slovensko, Mederly a kol., 2003), 51 indikátorů v environmentální, sociální, ekonomické a institucionální oblasti, doporučeno zkrátit na 15 – 20 indikátorů)

Indikátory kvality a udržitelnosti života (IKUŽ) Česko-slovenská metodika (Mederly, Topercer, Nováček, 2004); globální, národní i regionální úroveň Globální úroveň: 64 indikátorů, 7 tematických okruhů, hodnoceno 179 zemí Národní úroveň: 101 indikátor, 4 tematické okruhy Regionální úroveň: 39 indikátorů, 3 tematické okruhy, hodnoceno 14 krajů

IKUŽ – postavení zemí rozdělené do čtyřech kategorií

Pořadí zemí Švédsko 25. Slovensko Finsko 28. Maďarsko Švýcarsko 29. Česká republika Lucembursko 41. Polsko Nový Zéland 173. Burkina Faso Norsko 174. Etiopie Dánsko 175. Sierra Leone Irsko 176. Niger Holandsko 177. Burundi Rakousko 178. Somálsko 20. USA 179. Afghánistán

Nejde jen o pořadí, ale také o vyrovnanost rozvoje (development balance)

IKUŽ – národní úroveň

IKUŽ – regionální úroveň

Globální výzvy – Millennium Project Pouze před 25 lety neexistovaly: Internet, World Wide Web, PC počítače, mobilní telefony EU, WTO, NATO ve východní Evropě Debata o globalizaci, geneticky modifikované organismy AIDS Asymetrické způsoby válčení … a mnozí věřili, že nukleární WW III zničí svět

Budoucnost už není, co bývala…

Gerald O. Barney Změna kursu vyžaduje ohromné množství energie. Ne energie, která pochází z uhlí, ropy nebo jaderného paliva, ale spíše duchovní a citové energie, které by bylo dost na to, aby změnila myšlení a životy více než šesti miliard lidí.

Děkuji Vám za pozornost. pavel.novacek@upol.cz