Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje
Advertisements

ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
a víceúrovňové vládnutí
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Víceúrovňové vládnutí k UR a zapojení aktérů udržitelného rozvoje.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
© NSZM ČR 2006 Budování partnerství, projektové kapacity a posilování strategického řízení v Olomouckém kraji.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
B. Agenda představenstva - Prosazování Politiky architektury Gesce: Pracovní skupina pro Politiku architektury předseda Dalibor Borák CÍL : Zvýraznění.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Místní Agenda 21 v České republice a zahraničí Ing. arch. Marie Petrová Praha, 28. února 2012.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Strategie regionu, obce
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Aktéři udržitelného rozvoje Zapojování aktérů a sociální aspekty UR

Horizontální řízení UR – zapojení aktérů Agenda 21 definuje 9 skupin obyvatelstva = „stakeholdres“, jejichž zapojení do plánování a rozhodování je pro udržitelný rozvoj klíčové. 1) ženy, 2) děti a mládež, 3) původní obyvatelstvo (menšiny), 4) nevládní organizace, 5) samospráva, 6) pracující a odbory, 7) podnikatelský sektor, 8) vědecká obec, 9) zemědělci.

Nevládní organizace – iniciátoři změn Příklady nevládních organizací a jejich kampaní?

Globálně působící nevládní organizace Greenpeace Friends of the Earth WWF (World Wide Fund for Nature) IUCN (International Union for Conservation of Nature) Envi i sociální témata (klima, biodiverzita, oceány, devastace půdy, intituce….), tlak na zvyšování účinnosti politik a na odpovědné chování nadnárodních firem

Evropské nevládní organizace – Green Ten Birdlife International CEE Bankwatch Network Climate Action Network Europe Europe Environmental Bureau Friends of the Earth Europe Greenpeace Health and Environment Aliance Naturefriends International Transport and Environment WWF Europe

České nevládní „zelené“ organizace Hnutí DUHA Arnika Greenpeace Děti Země Zelený kruh Ekologický právní servis a další

Proměny vládnutí – zapojování stakeholdrů Změna konceptu správy věcí veřejných: - od vlády ve smyslu řízení v hierarchické struktuře státní správy -k šířeji pojatému vládnutí se zapojením dalších aktérů/stakeholdrů -

Integrace životního prostředí do rozhodování „V posledních letech některé vlády přistoupily k významným změnám institucionálních vládních struktur, a to s cílem umožnit systematičtěji brát při rozhodování o ekonomické, sociální, fiskální, energetické, zemědělské, dopravní, obchodní atd. politice v úvahu životní prostředí. Vytvářejí se rovněž nové formy dialogu, jejichž cílem je lepší integrace národních vlád i místních úřadů, sféry průmyslu, vědy, ekologických skupin i veřejnosti při rozvoji efektivních přístupů k životnímu prostředí a rozvoji.“ Kapitola 8 Agendy 21 (Rio de Janeiro, 1992)

Důvody pro zapojování veřejnosti otevřenost rozhodování pro názory, které reprezentují různé postoje a hodnoty zapojení místní zkušenosti transparentnost rozhodování, není prosazován názor pouze úzké skupiny omezení příležitostí pro korupční jednání omezení čistě expertního rozhodování, které se za hodnotově neutrální pouze vydává vytvoření prostoru pro vymezení, co je a co není veřejným zájmem dosažení větší legitimity rozhodnutí a společenské shody k rozhodnutím, které mají dopad na územně či jinak vymezené společenství či celou společnost

Nástroje a metody pro zapojování veřejnosti Aarhuská úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v otázkách životního prostředí (Aarhus, 1998) -přístup k informacím -účast na rozhodování -přístup k právní ochraně

Nástroje a metody zapojování veřejnosti Místní Agenda 21: plánování kroků k udržitelnému rozvoji na lokální úrovni obcí a měst za účasti veřejnosti: Ustavení pracovní skupiny, příprava akčního plánu (vazba na strategické plánování) Manuál pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů (březen 2010), odpovídá na otázky proč – co – koho – jak zapojovat

Definování priorit a veřejného zájmu v rámci UR Kdo reprezentuje a hájí dílčí zájmy: Ekonomické Sociální zájmy Environmentální Role politiky a politiků?

Manuál pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů Metody a techniky – informování : vývěska, informační tabule, internet Tisková konference/zpráva/ veřejné slyšení Letáky, publikace, výstavy, , sms Metody a techniky - připomínkování a konzultace: Dotazníky, anketní šetření, focus groups, sběr připomínek, veřejné debaty, semináře, workshopy Metody a techniky – partnerství: Pracovní skupiny, odborné komise, workshopy

Zapojení veřejnosti v otázkách životního prostředí Aarhuská úmluva: Posuzování vlivů na životní prostředí (EIA, environmental impact assessment) Posuzování strategií na životní prostředí (SEA, strategic impact assessment) Účast občanských sdružení ve správních řízeních (územní a stavební řízení…) Účast veřejnosti v územním plánování

Literatura Agenda 21, kapitola 8 Aarhuská úmluva: Manuál pro zapojování veřejnosti do přípravy vládních dokumentů, MV ČR, 2010 Místní Agenda 21: