TB 5_2012. Je-li tradice skutečně stále zpřítomňovaným výtěžkem lidské zkušenosti a sedimentem, na kterém jako na starší geologické vrstvě stále stojíme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
MECHANICKÉ VLNĚNÍ 16. Šíření vlnění v prostoru
TB 6_2012. Autonomní agent: rozmnožování práce Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí.
Teoretická výpočetní chemie
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
CW – 13 LOGISTIKA Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně © Ing. Václav Rada, CSc. Únor PŘEDNÁŠKA Typové systémy.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Základní imunitní mechanismy
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Psychologie test.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Složky krajiny a životní prostředí
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Stavba těla hub, rozmnožování
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Člověk jako přírodní a společenská bytost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Systemický přístup v SP
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Předgeologické období a prahory
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
centrální porucha zpracování řečového signálu
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
10 Evoluce fyzika rozumění schopnost konat (agency) sítě.
 narodil se ve Shrewsbury v Anglii 1809  přírodovědec a zakladatel evoluční biologie  vystudoval teologii na University of Cambridge  plánoval navštívit.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
POZNÁVÁNÍ MIKROSVĚTA. Okolní svět vnímáme smysly vysvětlujeme rozumem necháváme působit na sebe ovlivňujeme svou činností 1/8.
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Ožívá teorie o živé Zemi?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Geografie Krajinná sféra
SLUNCE.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

TB 5_2012

Je-li tradice skutečně stále zpřítomňovaným výtěžkem lidské zkušenosti a sedimentem, na kterém jako na starší geologické vrstvě stále stojíme a po kterém chodíme jako po pevném podlaží, je tradice základní podobou toho, co je setrvačné a ne-nahodilé, to z čeho si metafory půjčují svou obrazovou část a o čem jsme mluvili jako o podvědomé vrstvě dějin. […] Inovace je korelátem sedimentace, je s ní souvztažná. Tradice určuje pravidla, bez nichž by nebyla možná komunikace s okolím. Je jistým modelem, vzorcem, paradigmatem. Klasickým jejím projevem je archetypální role mýtu. Ale pozor! Obsah ani rozsah nového projevu, nového textu a nového díla z tradičních předpokladů odvodit nelze, stejně jako z gramatiky nejde odvodit konkrétní literární dílo. Pokorný 2005, Pokorný P (2005) Hermeneutika jako teorie porozumění. In Pokorný P ed. Hermeneutika jako teorie porozumění. Od základních otázek jazyka k výkladu bible. Praha: Vyšehrad,

„Čím hlouběji sestoupíme za vypravovaný příběh nebo rozvíjenou argumentaci, tím se dostáváme k méně proměnlivé a trvalejší rovině skutečnosti. […] Čím hlouběji sestupujeme do sub-lexikální hlubiny základních vztahů a struktur, tím – celkem logicky – nalézáme méně významu.“ Pokorný s. 79

Vznik složitých systémů výrobek spontánní skládání „z ničeho“ zrod z podobného systému

spontánní skládání „z ničeho“

MF 2001

produkce entropie dS/dt v okolí, nikoli v systému samotném!

Použití např. Raup: O zániku druhů

power lw

D. Storch: species – abundance distribution

Žádný myšlenkový systém nezahrnuje samoorganizaci jako součást tkaniva evoluční teorie. Žádný výzkumný program se nesnaží určit následky, které mají adaptační procesy na systémy s inherentním řádem Dalo by se předpokládat, že sto let po Darwinovi už budeme chápat konstrukční požadavky, které dovolují komplexním systémům, aby se adaptovaly. Neznáme je však. Kauffman Ori

Emergence Mechanismus (a také materialismus XVIII. století) se nedovedl odpoutat od abstraktní nutnosti, a tudíž ani od nahodilosti. Že hmota vyvíjí ze sebe lidský mozek, je pro něho čirá náhoda, ačkoli tam, kde se tak děje, je krok za krokem nezbytně podmíněná. Ve skutečnosti je však v povaze hmoty spět k vývoji myslících bytostí a děje se tak nutně vždy, jsou-li pro to podmínky. Engels, Dialektika přírody, 1952, s.175

Kde se v evoluci berou novinky? Smlouvání autonomních agentů biosféry

Autonomní agent: rozmnožování práce

Autonomní agent je fyzikální systém, který je – podobně jako ta bakterie – schopen v jistém prostředí konat ve vlastním zájmu. Všechny volně žijící buňky a organismy bezpochyby autonomními agenty jsou. A důvěrně známou, přesto však naprosto udivující vlastností autonomních agentů – bakterií, nálevníků, kvasinek, řas, hub, ploštěnců, kroužkovců, všech nás – je to, že neustále, dennodenně, manipulují okolním vesmírem. Plavou, přetlačují se, mrskají sebou, stavějí si úkryty, skrývají se, čenichají a loví.

S. Kauffman Biosféry autonomních agentů péče o sebe spoléhání na zkušenost a tradice heuristika, sémiotika, hermeneutika spolubytí

Obecným, tj. dlouhodobým, trendem biosféry je co nejvíce rozšiřovat prostor možností, nových typů událostí, které mohou nastat v následujícím časovém okamžiku. Jinak řečeno, obecným trendem je skutečnost, že biosféry rozšiřují počet svých rozměrů tak rychle, jak jen to jde. Kauffman 4Z

Biosféry dlouhodobě produkují autonomní agenty, a to tak rychle, jak jen to jde. Umožňují také účinný vývoj nových způsobů jejich „obživy“, takže se agenti mohou dál rozmnožovat. Jinak řečeno, biosféry neustále zvyšují různorodost toho, co má nastat v nejbližším příštím. Mohou tedy, jak uvidíme dále, udržovat vysoké průměrné hodnoty udržitelného růstu své vlastní „dimenzionality“. Kauffman 4Z

Kde se vzala podobná zařízení v rozvíjejícím se vesmíru a v naší biosféře? Kde se v biosféře vzal ten ohromný spletenec usměrňovačů a usměrněné energie, využívané ke konstrukci ještě dalších usměrňovačů? Jde snad o obecnou vlastnost vesmíru? Odpověď na tyto otázky v současné fyzice, chemii ani biologii nenajdete. Ne že by to vyvíjející se biosféře nějak bránilo ve výstavbě a šíření své uspořádanosti.

A tak se organismy, niky a vyhledávací procedury spoluvytvářejí, společně budují. Vytváříme svět, ve kterém žijeme, a to tak, že můžeme – a také to děláme – tento vyvíjející se svět nějak zvládat: jak rychle jej vytváříme, tak se v něm i zabydlujeme. A totéž platí, jak budu tvrdit, i pro ekonosféru. Tato síť tvořená ekonomickými aktivitami, firmami, úkony, pracovními místy, pracovníky, dovednostmi a učením se vynořila během posledních let lidské evoluce.