Víš, co ti hrozí na netu??.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postačí zapnout počítač, připojit se k internetu a dát se do chatování, zahrát si hru pro více hráčů nebo hledat kamarády a sexuální deviant se může.
Advertisements

Co nám škodí na internetu
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Porušování autorských práv Pirátství
Sociální sítě.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Název: Bezpečné chování na internetu DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_19
Bezpečnost na internetu
NEBEZPEČÍ NA SÍTI.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Pravidla soutěže Vytvořte hudební videoklip (současné hudební styly, např.: Rap, Hip hop, elektronická hudba apod.) zaměřený na téma kyberšikany (kyberšikana,
Aktuální trendy bezpečnostních hrozeb v informatice a telekomunikacích
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Nebezpečí na Internetu
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Agrese v počítačovém světě Autor: David Provazník.
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
BIS Cracking Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
SIK Skupina odhalování informační kriminality
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dej si pozor ať tě taky někdo neuloví Když vás někdo šikanuje volejte:  Policie -158  Městská policie -156  Celostátní bezpečnostní linka -112.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Kyberšikana Radka Blažková.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Kyberšikana Cyberbulling.
počítačová BEZPEČNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kyberšikana.
Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Závadný obsah na internetu. Roztřiďte následující typy obsahu internetu na 1. Nelegální 2. Legální, ale nelegální při zpřístupnění dítěti 3. Legální,
Formy komunikace na internetu. 1. Elektronická pošta -  Jeden z nejstarších způsobů komunikace na internetu  - odděluje v ové adrese.
Inf Bezpečný počítač.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Inf Elektronická komunikace
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Univerzita Palackého, Olomouc Petra Martináková
Kyberšikana.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
KYBERŠIKANA.
Psychologie ve školní praxi (seminář)
Jihomoravský kraj 2013 Základní statistické údaje
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Transkript prezentace:

Víš, co ti hrozí na netu??

Název: Víš, co ti hrozí na netu? Vypracovali: Zbyněk Nestrojil (14.let) Jan Jelínek (15.let) Třída: 9.A Adresa školy: ZŠ Týnská 8,Třebíč 674 01 Formát příspěvku: 4 Popis: kyberšikana, počítačová kriminalita

Internet není jen o tom, že se hrají hry,stahuje hudba,filmy…… Internet není jen o tom, že se hrají hry,stahuje hudba,filmy……. Ale také se používají různé komunikační a sociální sítě jako například: Skype, ICQ, Netlog…… Pro nás jistě všem nejznámějším Facebook. 

Na internetu hrozí i nebezpečí, a to je KYBERŠIKANA !! !!POZOR!! Na internetu hrozí i nebezpečí, a to je KYBERŠIKANA !!

Druhy kriminality

Mezi nejvýraznější projevy počítačové kriminality patří: útok na počítač, program, údaje, komunikační zařízení neoprávněné užívání počítače nebo komunikačního zařízení neoprávněný přístup k údajům, získání utajovaných informací krádež počítače, programu, údajů, komunikačního zařízení změna v programech a údajích zneužívání počítačových prostředků k páchání jiné trestné činnost podvody páchané v souvislosti s výpočetní technikou šíření poplašných zpráv

Co to je?? Kyberšikana (též kybernetická šikana, počítačová šikana či cyberbullying) je druh šikany, který využívá elektronické prostředky, jako jsou mobilní telefony, e-maily, pagery, internet, blogy a podobně. Řada jejích projevů může spadat do oblasti kriminálních činů. Její nejobvyklejší projevy představuje zasílání obtěžujících, urážejících či útočných mailů a SMS, vytváření stránek a blogů dehonestujících ostatní, popřípadě může kyberšikana sloužit k posilování klasických forem šikany, nejčastěji prostřednictvím nahrání scény na mobilní telefon a jejího následného rozeslání známým dotyčného, popřípadě prostřednictvím vystavení na internetu. Zejména poslední varianta šikany může být extrémně nebezpečná – pokud se spojí s nějakou velmi ponižující situací, takovéto zveřejnění ponižujících materiálů obrovskému množství lidí (které nejde vzít zpět) mnohonásobně zvyšuje utrpení a trauma oběti, což na ni může mít extrémně neblahý dopad.

Příklad: Celí nadšení se zaregistrujete na nějaké sociální síti, přidáte si kámoše, známé….. Náhle si vás přidá někdo cizí. Žádost potvrdíte a pro začátek se tváří jako nejlepší přítel. Vy mu prozradíte všechny své trable a najednou se z přítele stane agresor a to už je zle. Začne vás vydírat, vysmívat se, zakládat zesměšňující stránky, apod. V lepším případě skončíte na psychiatrické léčebně a v tom horším vás úzkost zavede až k sebevraždě. Vše se dá změnit pokud se svěříte dospělému nebo učiteli.

Skutečné příběhy 1. Prvním udávaným závažným případem kyberšikany je případ Star Wars kid (2003), kdy internetové zveřejnění videonahrávky, na níž se Ghyslain Raza nepříliš úspěšně pokoušel ztvárnit postavu Darth Maula, přivedlo chlapce na pokraj psychického zhroucení a musel se ze své nabyté popularity (skutečně celosvětové) dlouhodobě léčit. 2. Jedním z prvních a zároveň nejtragičtějších případů tohoto typu ve slovanských zemích je případ z gdaňského gymnázia č. 2, jehož čtrnáctiletá žačka Anna spáchala sebevraždu poté, co ji pět spolužáků před celou třídou podrobilo sexuální šikaně, kterou nahráli na mobil a slíbili zveřejnit na internetu.

Nejdřív je nám hej…….. ……potom se z toho zblázníme

Výhody kyberšikany pro pachatele Kyberšikana má pro řadu jedinců oproti tradiční šikaně řadu výhod. Šikovný a inteligentní pachatel je jen těžko polapitelný, postižení (podobně jako u tradiční šikany) nemají příliš tendenci si stěžovat a zveřejňovat tak své ponížení a internetové prostředí navíc smazává rozdíly ve fyzické síle a sociálního postavení ve skupině. Otevírá tedy pole i těm, kteří nemají žádné přátele a tudíž si nemohou utvořit tlupu, s níž by terorizovali okolí, kteří nemají dost fyzické síly a prestiže, aby oběť terorizovali v reálném světě. Může se navíc týkat všech věkových skupin a může je zasáhnout doslova přes celý svět. Jednotlivé systémy komunitních a sociálních sítí umožňují sdílení obsahu všem a proto není problém pro kohokoliv s nekalými úmysly, aby umisťoval jakýkoliv obsah, který oběť poníží, či znemožní.

Cyber grooming Jako cyber grooming (child grooming, kybergrooming) se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s cílem vylákat nezletilého komunikujícího, sexuálně ho obtěžovat či zneužít. Cílem nemusí být pouze sexuální zneužití, ale také manipulace dítěte vedoucí například k projevům terorismu (dítě se ve jménu víry stává teroristou). Nejznámější případ z posledních let v ČR představuje zneužití 21 chlapců deviantem Pavlem Hovorkou - groomerem z Prahy.

Warez Nejvíc rozšířenou trestnou činností je používání, šíření a vytváření prostředků na odstranění ochranných prvků sloužících pro chránění autorských děl nebo používání a šíření takto upravených autorských děl, se kterými je nakládáno v rozporu s autorským právem. Takovéto prostředky se v počítačovém slangu nazývají warez. Lidi, zacházející s warezem, bývají označování jako softwaroví piráti.

Podle druhu bývá warez rozdělovaný na: aplikace - všeobecně maloobchodní verze softwarových balíků cracky - záplaty určené na pozměnění zkušební verze programů na plné nebo obejití protipirátské ochrany keys/key generators (zkráceně keygens) - klíče k instalačním a registračním programům nebo jejich generátory, které umožňují nelegálně nainstalovat program nebo odstranit omezení zkušební verze programu. počítačové hry a hry pro herní konzole filmy hudba/mp3 - pirátská alba, singly nebo jiné hudební formáty distribuované ve formě hudebního formátu MP3 elektronické knihy/tutoriály - naskenované knihy a návody k programům

Opatření

Vyvarovat se rozhovoru s cizími lidmi Na vzniklé problémy upozornit dospělého Komunikovat pouze se známými lidmi

Konec