Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_20 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. –
Advertisements

Lidice.
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Morfologie savců a ptáků
Letní škola ve Frankfurtu nad Mohanem. Podmínky účasti  Studium v prezenční formě na PdF UP (nejlépe studijní program společenské vědy v kombinaci s.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Jak na to, aniž bychom se zničili
Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin
Výuka cizích jazyků a výměnné pobyty naši školy - němčina
Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat T-report Barbora Čechová.
Vykazování věcných aktivit v rámci MZ Datum: Zpracovala: Mgr. Mária Borovská „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Molekulární biotechnologie
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1.kolo přijímacích zkoušek podat 2 přihlášky, počet přihlášek na 1 SŠ není omezen (uchazeč si musí dávat.
Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Aktivizující prvky při výuce F na ZŠ
Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin
Trávicí soustava- funkce+popis
Masarykovo Gymnázium Vsetín
Masarykovo gymnázium.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Trávicí soustava – souhrnné opakování 2. (stavba) VY_52_INOVACE_36 Sada 1 Základní škola T. G. Masaryka, Český.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Morfologie savců a ptáků VFU Brno Autor : Jelínková Lucie.
Úvod do studia. Historie fyziologie
Trávicí soustava obratlovců
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
Trávicí soustava.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Prosinec A-2-1 Školení konstrukce, údržby a obsluhy.
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Birmingham – ERIKA BOUCHARECHASOVÁ
Markéta Tomanová. Obsah Povinnosti Výhody (kurz)
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Praxe v Anglie- Portsmouth. Výběrové řízení Přihláška- (průměr známek z předešlých ročníků, známky z anglického jazyka obě pololetí za absolvované ročníky)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
1 Dopravní simulace Lekce 1:Úvod. 2 Představení Ondřej Přibyl, Ph.D. Schůzky: Konzultační hodiny: dohodou.
EXKURZE Organizace exkurze do firem pro žáky a studenty.
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Tereza Pulkrtová.  je třeba zorganizovat, propagovat a osobně se zúčastnit nejméně dvou exkurzí?
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Vážení a milí žáci, vítáme Vás ve Střední odborné škole stavební kArlOVY Vary, příspěvkové organizaci. Jsme rádi, že se s Vámi setkáváme v novém školním.
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
CZ01-KA dubna – 14. května 2016 Ilona Bartášková
Praxe - Anglie 2015 Veronika Bartáková.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_07
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Přírodovědecká fakulta UJEP
Studijní obor Fyzioterapie
Při technické univerzitě v Liberci
Volnočasová pedagogika
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Transkript prezentace:

Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková

T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky. Zájemci o tyto akce mohou vybírat z mnoha oborů – především technických a přírodních věd. T-exkurze se konají 2x ročně – vždy na podzim a na jaře. Studenti, kteří se chtějí zúčastnit T-exkurze, potřebují přístup k internetu a samozřejmě trochu volného času na studium. Letos na podzim se konaly tyto T-exkurze: 1. Počítačová chemie: reakce zblízka 2. Genom a proteom aneb cesta do základů života 3. Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin 4. Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat 5. Morfologie savců a ptáků 6. Kouzlo materiálů aneb malé důvody velkých katastrof 7. Kdo řídí roboty?1. Počítačová chemie: reakce zblízka 2. Genom a proteom aneb cesta do základů života 3. Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin 4. Co všechno jste chtěli vědět o půdě, ale báli jste se zeptat 5. Morfologie savců a ptáků 6. Kouzlo materiálů aneb malé důvody velkých katastrof 7. Kdo řídí roboty?

Průběh každé T-exkurze je možné rozdělit na 4 části: 1)Online část: Náplní online části exkurze je především studium teorie. Je totiž potřeba si osvojit určité znalosti ještě před účastí na praktické části. V každé exkurzi jsou celkem 2 teoretické lekce, na studium jedné lekce má student asi týden. 2)Test: Na vypracování otázek testu mají studenti přibližně týden. Jedná se většinou o teoretické otázky z první části T-exkurze. Morfologie však byla výjimkou – psali jsme esej (tedy něco na způsob motivačního dopisu). 3)Praktická část: Během této části navštíví vybraní studenti vědecká pracoviště. 4)Závěr: Závěrem exkurze je vypracování t-reportu.

Online část exkurze Morfologie ptáků a savců se skládala ze dvou teoretických lekcí. Na studium jedné lekce byl asi týden, poté byla zveřejněna lekce druhá. Malá ukázka z textu: „Trávicí trubice, reprezentovaná jícnem, žaludkem a střevem. Umožňuje strávení přijaté potravy, vstřebání životně důležitých živin a vyloučení nestravitelných zbytků. Zatímco ve stavbě jícnu jsou mezidruhově u savců pouze nepatrné rozdíly, stavba žaludku a uspořádání a délka střeva se velmi liší v závislosti na převládající přijímané potravě.“

Závěrečný test slouží pro ověření znalosti studijních materiálů. Na vyplnění úkolů v testu byl týden času. Na základě výsledků testu byli studenti vybráni na praktickou část. Naším úkolem v Morfologii bylo napsat esej na téma: „V čem vidím největší přínos T- exkurze Morfologie savců a ptáků pro můj vzdělanostní rozvoj a proč bych právě já měl/a dostat příležitost zúčastnit se i její praktické části.“

Praktická část T-exkurze Morfologie ptáků a savců se konala na Ústavu anatomie, histologie a embryologie VFU. Náplní této části byla anatomická pitva psa a kura. Naše návštěva na univerzitě trvala od 14:00 do 17:30. Nejprve nám vedoucí exkurze MVDr. Iveta Putnová ukázala, jak postupovat při pitvě savce (kočky) a jakých anatomických struktur si všímat. Poté jsme zhlédli ještě pitvu kura. Následovala přestávka, během níž jsme se podívali do prostor anatomického muzea VFU. Na závěr jsme sami vzali do rukou skalpely a vyzkoušeli postup pitvy na psovi a kurovi.

Na závěr exkurze bych ráda poděkovala všem, kteří se podíleli na její organizaci a umožnili tak středoškolákům vyzkoušet si něco nového. Myslím, že to pro všechny účastníky byla dobrá zkušenost.