Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světový průmysl.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Doprava. O čem tato lekce bude: o ukazatelích charakterizujících dopravu, o dopravní politice ČR.
TĚŽBA NEROSTNÝCH SUROVIN
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Karásek 2014 Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obsah Význam ekonomiky Účastníci výstavby Klasifikování stavebních děl
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Využívání druhotných zdrojů energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Ekonomika investic.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Rozmístění průmyslové výroby
TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
Název Průmysl – funkce a rozdělení Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Zpracovatelský průmysl
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ZPRACOVATELSKÝ PRŮMYSL
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Struktura stavebního trhu Obr. č. 1:. Interakce stavebního trhu s vnějším okolím Obr. č. 2:
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Úspory energie a regenerace
Společenské a hospodářské prostředí
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU Ladislav Blažek.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Jaderná elektrárna.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
Naklady a jejich členění
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Průmysl

O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.

Klasifikace průmyslu původ pracovního předmětu a jeho stupně přetvoření využívání výrobků

Lokalizace průmyslu komplexní krajinný potenciál: fyzickogeografičtí činitelé socioekonomičtí činitelé aglomerační činitelé 1.

Fyzickogeografičtí činitelé vlivy: hydrosféry, atmosféry, georeliéfu, geologického složení, pedosféry, biosféry

Socioekonomičtí činitelé přítomnost surovin a materiálů, dostatek energie, pracovních sil (kvantity i kvality), dopravní možnosti a spotřeba výrobků

Aglomerační činitelé umožňují vytváření prostorových vazeb (informačních, distribučních, pracovních, technologických … )

Minimalizace nákladů na výrobu investiční náklady výrobní náklady dopravní náklady

Investiční náklady zahrnují náklady na vybudování závodu a jeho zařízení (tzv. přímé náklady), na udržování chodu celého závodu, na výstavbu socioekonomických objektů v okolí závodu a na odstraňování negativních účinků na okolní prostředí (nepřímé náklady). Vysokou investiční náročnost má především těžký průmysl.

Výrobní náklady tvořeny především výdaji na spotřebovanou surovinu, materiály, energii, vodu, mzdy. Velikost výdajů je různá : – vysokou spotřebu surovin a materiálů mají především hutnický průmysl a průmysl stavebních hmot. - potravinářský, některé druhy strojírenského, elektrotechnický, farmaceutický a jiné druhy průmyslu vyžadující kvalifikované síly mají vyšší spotřebu v oblasti mezd.

Dopravní náklady zahrnují přepravu surovin, materiálů, polotovarů, přenos energie a konečně distribuci výrobků, včetně nákladů na manipulaci (nakládka, vykládka, překládka). 1. Čím je vyšší hmotnost (objem) surovin, tím je výhodnější posunout lokalizaci závodu blíže k místu získávání surovin.

Koeficient průmyslové úrovně hodnotí celkovou úroveň průmyslu v regiónech bere v úvahu větší množství ekonomických ukazatelů přepočtených na jednoho obyvatele (roční výroba elektrické energie, oceli, hliníku, chemických vláken, osobních automobilů …) maximální hodnotě každého ukazatele se přiřadí bodová hodnota 100, ostatní hodnoty se počítají jako procentuální část z maxima, celkový koeficient se stanoví jako průměr dílčích hodnot

Úroveň průmyslu Hodnota koeficientu průmyslové úrovněÚroveň průmyslu méně než 60mimořádná 46 – 60 vysoká 31 – 45střední 16 – 30nízká méně než 16velmi nízká Nevýhoda tohoto způsobu hodnocení - především subjektivní faktor výběru jednotlivých položek

Specializovanost průmyslové výroby R i počet v určitém odvětví v dílčím regionu oblasti, R p počet v průmyslu celkově v dílčím regionu oblasti, O i počet v určitém odvětví v celé oblasti, O p počet v průmyslu celkově v celé oblasti počet - např. pracovníci, objem výroby, hodnota základních prostředků…

Co patří pod průmysl Jako průmyslové jsou podle CZ-NACE považovány činnosti klasifikované v sekcích B (Těžba a dobývání), C (Zpracovatelský průmysl), D (Výroba a rozvod elektřiny, plynu tepla a klimatizovaného vzduchu) a E (Zásobování vodou; Činnosti související s odpadními vodami, odpady a sanacemi).

Ukazatele charakterizující průmysl podíl průmyslu na tvorbě HDP podíl průmyslu na zaměstnanosti průmyslová produkce (Index průmyslové produkce tržby investice

Informace k dané problematice najdete na:  Průmysl, Energetika (Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR)