Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Zemědělství světa.
Zemědělství České republiky.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Biopotraviny ve školním stravování
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ekologický chov koz a faremní zpracování mléka
Odběr vzorků pro laboratorní analýzy
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Ochrana lesů a přírodního prostředí
KONSTITUCE.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Právní úprava ochrany lesa
Chov nosnic a produkce vajec v EZ
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pohlavní a chovatelská dospělost
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
MVDr. Lýdia Lánská Čačková
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Legislativní minimum veterinárního lékaře – specialisty na nemoci prasat P. Chloupek J. Bernardy 2010.
Definice, základní pojmy
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravotní péče, odborné činnosti, zdravotní služby
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Vychutnejte si přírodní, ručně dělané sýry přímo ze srdce Řecka! sídlíme v severo-západní části Řecka, v regionu Greneva Založeno roku 1960 jako rodinný.
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
Biopotraviny.
Vejce Vejce – pouze slepičí
Co je to zdravá výživa ?
Transkript prezentace:

Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.

Výživa: Krmná dávka je pestrá, z krmiv pocházejících z EZ, nejlépe čerstvých a z vlastní produkce. Cílem není maximální produkce, ale kvalita a zdraví. Mláďata savců musí být krmena mateřským mlékem po určenou dobu.

Ustájení: Zajišťující přirozené chování zvířat a dostatek pohybu (volné, stelivové, s výběhem). Udržující dobré hygienické podmínky a správné mikroklima.

Dodržování zásad welfare: Cílem je vytvořit hospodářským zvířatům podmínky, které odpovídají jejich fyziologickým a etologickým potřebám. Pohoda zvířat je jedním ze základních principů ekologického zemědělství, který v posledních letech nabývá na významu a důležitosti.

Veterinární péče v ekologickém zemědělství: Přednost má prevence: výběr vhodného plemene posílení imunity kvalitní výživa a ustájení. Terapie: Cílem terapie není vyléčit nemoc, ale zvíře jako celek. přírodní - alternativní postupy: – vhodné na začátku onemocnění, u lehčích forem, při chronických stavech – fytoterapie, dietoterapie, homeopatie, akupunktura, fyzikální metody… konvenční postupy: – rychlý a účinný proces obnovy původního zdravotního stavu – vede se evidence a dodržuje dvojnásobná ochranná doba na produkty

Veterinární péče v ekologickém zemědělství: Veterinární zákroky: Povolené: – umělá inseminace – kastrace Nepřípustné: – preventivní léčba zdravých zvířat – genové manipulace – přenos embryí a zákroky na embryích – používání růstových stimulátorů – hormonální stimulace a synchronizace – kupírování ocasů, odstraňování zubů, odrohování, zkracování zobáků (výjimky)

Zvířata poskytující tento výrobek byla humánním způsobem ustájena, ošetřována, transportována i poražena, a to podle přísných pravidel stanovených právními předpisy o ekologickém zemědělství a celý systém je pravidelně prověřován příslušnými kontrolními organizacemi.