2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
RANÝ STŘEDOVĚK.
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Člověk se nědy zeptá proč...???
Zvířata a náboženství.
Etika Mgr. Blanka Chocová.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Náboženská literatura
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Základní ekonomické pojmy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_249 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
E UTANÁZIE. D ĚJINY EUTANÁZIE. A RGUMENTY PRO A PROTI. Jaromír Matějek.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
na psí život si většinou stěžují jen Ti ,
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Darwin a divoši Evoluční psychologie
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Kniha JOB Podněty k meditaci 2. část. Úvod  Co se vám vybaví při slově „nářek“?  Z jakých důvodů naříkají často lidé, s nimiž se setkáváte nebo pravidelně.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Pravdy ?. Bojíme se pádu. Z výšky nebo na dno ? Když často opouštíme své známé, přátele a bližní, počítejme s tím, že jednou zůstaneme sami.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Německá historická škola
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Název školyStřední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
F EJETON Ivana Samcová. F EJETON z franc. feuilleton respektive feuille [fœj] = lístek, či též poznámka pod čarou, v češtině také tzv. podčárník specifický.
S OUDOBÁ KŘESŤANSKÁ FILOSOFIE Mgr. Vladimír Velešík.
Evangelium se stává dobrou zprávou jedině tehdy, dorazí-li na místo včas. J. F. Henry.
Na psí život si většinou stěžují jen Ti, kteří psa nikdy neměli …
UMĚNÍ, VÍRA A NÁBOŽENSTVÍ
1.
1.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Filozofie osvícenství v Německu
Ježíš.
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Organizační informace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Udělej si následující test:
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Současné umění na pomezí
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Udělej si následující test:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 7. ročník
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Základní filozofické otázky
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Váháte kam po maturitě? Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Váháte kam po maturitě?. Podívejte se na 8 rad, jak si vybrat VŠ!
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

2013 Marek Vácha

 v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální etika“

 co vlastně víme o křesťanství?  někteří z nás chodili na základní škole do náboženství  málokdo navštěvoval církevní střední školu  a i zde je výuka náboženství problematická  doposud neexistuje (!) učebnice náboženství pro střední školy  skoro nikdo nestudoval teologii  …naše znalosti jsou kusé a jsou omezeny na to, co se dozvíme z denního tisku  v našich médiích (na rozdíl od těch západních) chybí odborník na náboženské otázky, i když zde nechybí odborník na sport, počasí, ekonomii, vědu etc.  …zpravodajství proto vypadá jak vypadá

Náboženský analfabetismus

 naše znalosti o křesťanství by mohly být alespoň na středoškolské úrovni  tedy takové, jaké máme znalosti ze střední školy o ostatních předmětech  nepůjde o vyvážený pohled na křesťanství v dějinách  spíše o to, jak nás mohou myšlenky křesťanství inspirovat současné dění

Výroky papeže  "Tropické pralesy si zasluhují naši ochranu. Ale člověk jako stvoření si ji nezasluhuje o nic méně.„  "To, čeho je zapotřebí, je něco jako ‚lidská ekologie‘ chápaná tím správným způsobem. Není to jen nějaká zastaralá metafyzika, pokud církev mluví o přirozenosti lidské osoby jakožto muže a ženy a požaduje, aby byl tento řád stvoření respektován. Ve skutečnosti jde o víru ve Stvořitele a o naslouchání jazyku stvoření."  „A jak to může dopadnout, když jazyk stvoření ignorujeme? Pohrdáme-li jím, vede to k sebezničení člověka, a tedy ke zničení díla samotného Boha.„  kdybyste o těchto výrocích chtěli napsat článek do novin, jaký byste mu dali titulek?