Psychosociální aspekty pandemie chřipky Psychosociální aspekty pandemie chřipky dopady a možnosti pomoci občanům a zasahujícím profesionálům Michal Zelenka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průzkum v azylových domech
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Veřejné zdraví - Lidská práva a péče o duševní zdraví v České republice Vzdělávání odborníků,státní správy a samosprávy.
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Profesionální sebeprezentace
VYBRANÉ OTÁZKY Z PSYCHOLOGIE PRO PRACOVNÍKY V POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍCH © SPURNÝ, 2012.
SLUŽBY ZAMĚSTNÁVÁNÍ V KOMUNITNÍCH SLUŽBÁCH V PRAZE A OKOLÍ.
Rodina.
ohroženým domácím násilím
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aplikovaná psychologie
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Letecká záchranná služba
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Můj první kontakt s duševní poruchou Děje se se mnou něco, čemu nerozumím.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Chudoba jako sociální problém
Model transkulturní péče
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Tržní prostředí.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Seminář OBP MV: Psychosociální podpora uniformovaných složek – evropská vodítka a trendy Praha
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Škola podporující zdraví Komunitní program WHO pro MŠ, ZŠ a SŠ v ČR od r Národní koordinační centrála v SZÚ Poslanecká sněmovna, Konírna
Definice, základní pojmy
Standardy psychosociální krizové pomoci a spolupráce zaměřené na průběh a výsledek plk. PhDr. Zuzana Vrbová, kpt. Mgr. Martina Čapková MV - generální ředitelství.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Studijní obor: Sociální činnost
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
Chřipka.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychosociální aspekty pandemie chřipky Psychosociální aspekty pandemie chřipky dopady a možnosti pomoci občanům a zasahujícím profesionálům Michal Zelenka Štěpán Vymětal Michaela Krtičková Oddělení psychologie OPe MV ČR

Psychosociální aspekty pandemie chřipky Proč tento materiál vznikl? pandemie chřipky způsobená novým typem viru Pandemic (H1N1) 2009  lidstvo nemá protilátky  nejistota ohledně vývoje pandemie „Chřipka typu A (H1N1) se nijak neliší od běžné sezónní chřipky. Nevíme však, jaký průběh bude mít tato nová chřipka na podzim, až se setká s virem sezónní chřipky.“ (Ministerstvo zdravotnictví ČR) pandemické hrozby v nedávné minulosti – SARS, antrax, ptačí chřipka, plicní mor a další zvětšující se riziko budoucích hrozeb – zneužití biologických zbraní (terorismus, nedemokratické politické režimy)  Je dobré být připraveni na různé i neočekávané situace.

Psychosociální aspekty pandemie chřipky Informace a doporučení určené pro: A.ZASAHUJÍCÍ PRACOVNÍKY B.VEDOUCÍ PRACOVNÍKY, PRACOVNÍKY KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ A ZASAHUJÍCÍ PERSONÁL C.VEŘEJNOST

Psychosociální aspekty pandemie chřipky A: Informace a doporučení určené pro zasahující pracovníky Možné psychosociální důsledky pandemie (na co být připraveni) ● Ovlivnění řady oblastí veřejného a soukromého života společnosti. Předpokládá se, že psychosociální stopy pandemie dalece převáží ty medicínské, které samy o sobě budou značné. ● Vlivy pandemie na psychiku a chování lidí – neznámo, nejistota, protrahovanost může vést k psychickým, fyzickým a sociálním problémům ● Více ohrožené skupiny obyvatel (pohlaví, ekonomické a sociální znevýhodnění, tělesně a duševně znevýhodnění, lidé se speciálními jazykovými a komunikačními potřebami, věk, zaměstnání)

Psychosociální aspekty pandemie chřipky Psychosociální intervence ● Principy ● Psychologická první pomoc ● Koordinování a naplňování základních potřeb Schopnost lidí uspokojovat své základní potřeby je klíčová pro zachování pocitu kontroly nad situací a celkové životní spokojenosti. ● Poskytování informací, krizová komunikace Umožnění přístupu k přesným a včasným informacím je během jakékoliv krizové události pro pocit spokojenosti lidí velmi důležité a nemůže být nahrazeno. ● Normalizování denního života – podpora iniciativy zasažených ● Podpora v truchlení a smutku ● Psychosociální třídění (triage)

Psychosociální aspekty pandemie chřipky B: Informace a doporučení určené pro vedoucí pracovníky, pracovníky krizového řízení a zasahující personál Potřeba rychlé akce První kroky v poskytování podpory zasahujícím pracovníkům 1.Stanovit odpovědnost za péči o zaměstnance příslušné osobě 2.Poskytnout emoční, informační a věcnou podporu 3.Udržovat dobré mezilidské vztahy a smysl pro humor! Duševní hygiena – psychosociální prevence Na co dávat pozor Kdo může pomoci?

Psychosociální aspekty pandemie chřipky B: Informace a doporučení pro veřejnost Doporučení pro občany: 1.Sledujte informace 2.Sdílejte pravdivé informace 3.Respektujte oficiální informace, doporučení a pokyny 4.Snažte se sami přispět ke zvládnutí situace 5.Spolupracujte, udržujte ducha pospolitosti 6.Nebojte se obrátit na odborníky

Psychosociální aspekty pandemie chřipky Další informace lze získat: Z internetu: ● Ministerstvo zdravotnictví ● Světová zdravotnická organizace ● Státní zdravotní ústav ● Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC) ky_A_H1N1.pdf ● Centrum pro kontrolu nemocí ● Magistrát hl. m. Prahy ● Specializované internetové servery o chřipce ● Principy Krizové intervence Na linkách důvěry Z aktuálního zpravodajství v médiích Od praktických lékařů, psychologů, psychiatrů, sociálních pracovníků.