Výroční zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evropě Název, místo, datum a čas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
Advertisements

Alkohol a dopravní nehody
Podzimní adiktologická konference
Priority prevence HIV/AIDS v ČR
Alkohol a drogy Roman Budský Vedoucí BESIP.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
7 Nezaměstnanost.
Změny v drogovém informačním systému
Výroční zpráva za rok 2009: stav drogové problematiky v Evropě
Telephone: +44 (0) ve spolupráci s... Analitiqa: produkty „business intelligence“ pro Vaše podnikání.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Milan Šmíd - Tisková konference UPC UPC European Television Survey české detaily Co ještě ukázal panevropský televizní průzkum UPC?
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Výroční zpráva 2005: stav drogové problematiky v Evropě
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Výroční zpráva za rok 2008: stav drogové problematiky v Evropě MUDr. Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti,
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Struktura obyvatelstva
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Žena a sport.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Podpora částečných úvazků?
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Imigranti na trzích práce v EU
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ruská federace x WTO a OECD
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
MYCZECHREPUBLIC.EU Statistika návštěvnosti Říjen
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Budoucnost profesí Budoucnost profesí – pohled za obzor Ing. Jiří Braňka Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
ESPAD Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách Přehled hlavních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách v České republice.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Výsledky celonárodního šetření o spotřebě alkoholu v české dospělé populaci Ladislav Csémy Hana Sovinová.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Rizika ohrožující zdraví
Hospodaření obcí v roce 2016
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Protidrogová politika České republiky a pozice ČR v rámci Valného shromáždění OSN o globální protidrogové politice
Alkoholem a tabákem vše začíná
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Výroční zpráva za rok 2006 o stavu drogové problematiky v Evropě Název, místo, datum a čas

Nejnovější informace o drogové problematice v Evropě Přehled drogové problematiky ve 29 zemích Údaje a analýzy: v Evropě podle zemí Nejnovější trendy a reakce Vybraná témata: Evropské protidrogové politiky rozdíly mezi pohlavími drogy v zábavních zařízeních

Vícejazyčný informační balíček Výroční zpráva za rok 2006: v tištěné podobě a on-line ve 23 jazycích Další materiály on-line v angličtině: Vybraná témata Statistický věstník Přehledy údajů jednotlivých zemí Národní zprávy zemí zapojených do sítě Reitox

Hlavní body v roce 2006 Část I: Výroční zpráva

Hlavní body v roce 2006 Drogy v Evropě jsou levnější než kdy předtím Heroin – záchyty a produkce rostou Pokračování přenosu infekčních onemocnění souvisejících s drogami Úmrtí – sestupný trend může být zavádějící

Hlavní body v roce 2006 (pokračování) Kokain – vzrůstající trend pokračuje, ale s náznaky stabilizace Kokain – celosvětová produkce roste, trasy dovozů se mění Problémy související s kokainem se v některých zemích stávají viditelnějšími

Drogy v Evropě jsou levnější než kdy předtím Významné rozdíly v cenách drog mezi jednotlivými zeměmi Analýza se zakládá pouze na omezeném počtu zemí Pouliční cena nezákonných drog v Evropě od období 1999–2004 v mnoha zemích u většiny drog klesla Ceny v Evropě po úpravě o inflaci celkově poklesly u konopné pryskyřice (19 %), rostlin konopí (12 %), kokainu (22 %), heroinu (45 %), amfetaminu (20 %), extáze (47 %)

Ceny drog (pokračování) Ceny drog jsou ovlivněny mnoha faktory: nabídkou, stupněm čistoty, typem produktu, zakoupeným množstvím atd. Analýza je obtížná: skrytá povaha nezákonného trhu, různá kvalita údajů z členských států a různé metody jejich sběru Další ukazatele (záchyty, prevalence, čistota atd.) nevykazují jasnou souvislost mezi cenou a trendy Je nutné lépe pochopit faktory ovlivňující ceny drog a dopad cen na úroveň spotřeby drog

Trendy spotřebitelských cen drog v Evropě v období 1999–2004

Heroin – záchyty a produkce rostou Afghánistán, největší dodavatel nelegálního opia na světě: odhadem 89 % celosvětové produkce (4 100 tun) v roce 2005 Současný nárůst produkce znamená, že celosvětová nabídka možná překračuje celosvětovou poptávku (UNODC) Asie (50 %) a Evropa (40 %) nadále zůstaly místy celosvětově největších zabavených množství heroinu Celková množství zachycená v Evropě od roku 1999 stále narůstají

Heroin (pokračování) Rekordní záchyty v roce 2004: odhadovaných záchytů v Evropě vedlo k zadržení 19 tun heroinu. Nárůst o 10 % oproti objemu zadrženému v roce 2003 Nemůžeme přehlížet nebezpečí představované převisem nabídky nezákonného heroinu Heroin už není módní drogou, ale nová generace mladých lidí by se mohla stát zranitelnou Heroin a nitrožilní užívání – hlavní otázky veřejného zdraví v Evropě v dohledné budoucnosti

Pokračování přenosu infekčních onemocnění souvisejících s drogami HIV – prevalence infekce je mezi injekčními uživateli drog stále ve většině evropských zemí nízká. Míra nákazy kolem 1 % injekčních uživatelů drog nebo méně je v Evropě v 10 zemích, pod 5 % ve většině zemí Jsou však zaznamenávány nové infekce HIV připisované nitrožilnímu užívání drog a v některých oblastech a skupinách obyvatelstva může jejich počet narůstat Hepatitida typu C (HCV) – vysoká prevalence mezi injekčními uživateli drog v Evropě: v některých vzorcích testovaných injekčních uživatelů drog přesahuje 60 % Programy výměny injekčních jehel a stříkaček jsou nyní běžné. Tvoří součást širšího přístupu (informace, osvěta, komunikace)

Úmrtí – sestupný trend může být zavádějící až úmrtí souvisejících s drogami v Evropě ročně Podle nejnovějších údajů tvoří 3 % všech úmrtí dospělých do 40 let Odhady přímo souvisejí s užíváním drog, hlavně opiátů, ale nezahrnují úmrtí související s nehodami, násilím nebo chronickými onemocněními Typická oběť předávkování v Evropě: muž, kolem 35 let. Věk obětí předávkování se v Evropě zvyšuje

Úmrtí související s drogami (pokračování) Snižování počtu náhlých úmrtí souvisejících s drogami v období 2000–2003 Snížení počtu těchto úmrtí se dostavilo po 14% nárůstu v období 1995–2000 Podle údajů dostupných pro období 2003–2004 počet zaznamenaných úmrtí vzrostl o 3 %, což ukazuje, že klesající trend může být zavádějící Nemusí to předznamenávat dlouhodobý posun, ale 13 z 19 zemí překládajících zprávy zaznamenalo určitý nárůst

Kap. 7, obr. 13 Dlouhodobé trendy náhlých úmrtí souvisejících s drogami, 1985–2004

Kokain – vzrůstající trend pokračuje, ale s náznaky stabilizace Zhruba 10 milionů Evropanů (více než 3 % dospělých ve věku 15–64 let) kokain někdy vyzkoušelo Zhruba 3,5 milionu jich jej pravděpodobně užilo za poslední rok (1 %) Okolo 1,5 milionu (0,5 % dospělých) uvádí, že kokain užili minulý měsíc Z historického hlediska je užívání kokainu na evropské poměry vysoké, ale stále je významně nižší než v USA, kde celoživotní užívání dosahuje 14 % Významné rozdíly: míra prevalence je stále v mnoha zemích nízká Ve dvou nejvíce postižených zemích (Španělsku, Spojeném království) po dramatickém nárůstu koncem 90. let 20. století dochází ke stabilizaci

Kap. 5, obr. 6 Prevalence užívání kokainu v posledním roce mezi všemi dospělými (ve věku 15–64 let) a mladými dospělými (ve věku 15–34 a 15–24 let)

Kap. 5, obr. 7 Trendy prevalence užívání kokainu v posledním roce mezi mladými dospělými (ve věku 15–34 let)

Kokain – celosvětová produkce roste, trasy dovozů se mění Celosvětová produkce kokainu: přibližně 687 tun v roce 2004 (UNODC) Většina kokainu zachyceného v Evropě sem přichází z Jižní Ameriky. Jako tranzitní cesta se využívají latinskoamerické, karibské a nyní čím dál tím častěji africké země V Evropě bylo v roce 2004 zadrženo 74 tun kokainu – 20% pokles oproti roku 2003 Počet odhadovaných zachycení se v Evropě v roce 2004 zvýšil o 36 % na Pyrenejský poloostrov je významnou vstupní branou pro dovážený kokain a byla na něm zadržena více než polovina kokainu zachyceného v Evropě

Problémy související s kokainem se v některých zemích stávají viditelnějšími Problémy se stávají viditelnějšími, ale stále jsou relativně malé S kokainem souvisí okolo 12 % všech nových žádostí o léčbu závislosti, ale země se mezi sebou významně liší Ve Španělsku a v Nizozemsku, kde je užívání kokainu relativně zavedené, nyní minimálně každá čtvrtá žádost o léčbu drogové závislosti souvisí s kokainem Je nutné lépe pochopit, co tvoří vhodnou léčbu závislosti na kokainu a cracku Bylo zaznamenáno zhruba 400 úmrtí souvisejících s kokainem

Drogy v Evropě – fakta a čísla 65 milionů dospělých někdy užilo konopí (celoživotní užívání) – 20 % dospělých 10 milionů dospělých někdy užilo amfetaminy – 3 % dospělých 8,5 milionu dospělých někdy užilo extázi – 2,6 % dospělých Dnes se v EU odhaduje 1,7 milionu problémových uživatelů drog (zejména uživatelé heroinu) Pro informace o jednotlivých drogách viz shrnutí „Drogy v Evropě – fakta a čísla“

Hlavní body v roce 2006 Část II: Vybraná témata

Hlavní body v roce 2006 Rozšiřování rozsahu strategií v oblasti drog Zařízení poskytujících péči drogově závislým osobám se zaměřením na ženy je v Evropě stále nedostatek U žen existují jiné vzorce škod na zdraví souvisejících s drogami Uzavírá se propast rozdílů mezi ženami a muži?

Hlavní body v roce 2006 (pokračování) Podle průzkumů pravidelní návštěvníci klubů s desetkrát větší pravděpodobností (než jejich vrstevníci) vyzkoušeli stimulující drogy Klubová turistika a užívání drog v čase dovolených Dlouhodobá rizika spojená s konzumací alkoholu jsou často ignorována Potíže při monitorování

Rozšiřování rozsahu strategií v oblasti drog Téměř všechny evropské země nyní zasazují politické iniciativy do celkové národní protidrogové strategie nebo akčního plánu Objevují se náznaky rozšiřování rozsahu strategií tak, aby zahrnovaly zákonné návykové látky (alkohol, tabák, léky) i nezákonné drogy Více než dvě třetiny šetřených zemí v politických dokumentech na zákonné látky nějakým způsobem odkazují

Zařízení poskytujících péči drogově závislým osobám se zaměřením na ženy je v Evropě stále nedostatek Roste povědomí o potřebách žen užívajících drogy, které nyní tvoří zhruba 20 % osob podstupujících léčbu drogové závislosti Téměř všechny země EU a Norsko mají nejméně jedno zařízení pro léčbu drogové závislosti určené výhradně ženám nebo ženám s dětmi, přístup k těmto zařízením je však často omezený Většina žen je stále léčena v nespecializovaných zařízeních Přibližně jedna ze čtyř žen (23 %), která se zapojí do ambulantní léčby, žije v současnosti s dětmi Obavy o uspořádání péče o děti mohou ženy odradit od vyhledání pomoci. Ukázalo se, že služby zaměřené na ženy udrží ženy v léčbě.

U žen existují jiné vzorce škod na zdraví souvisejících s drogami V závislosti na konkrétní zemi představují ženy 7-35 % úmrtí souvisejících s drogami Rozdíly mezi muži a ženami ve vývojových trendech v oblasti úmrtí Mezi roky 2000 a 2003 došlo v zemích EU-15 u mužů k poklesu počtu úmrtí na předávkování drogami přibližně o 30 %, zatímco u žen pouze o 15 % Nedávné údaje ze studií injekčních uživatelů drog z devíti zemí EU ukázaly, že míra prevalence HIV dosahuje v průměru 13,6 % u mužů a 21,5 % u žen užívajících drogu nitrožilně Nemají tedy opatření na zmírnění škod na zdraví zaměřená na vysoce rizikové uživatele drog na ženy menší dopad než na muže?

Uzavírá se propast rozdílů mezi ženami a muži? Mezi ženami a muži existují značné rozdíly téměř ve všech aspektech drogové problematiky Mezi uživateli drog ve všech zemích EU je stále více mužů než žen, zejména v oblasti častého, intenzivního a problémového užívání drog Neexistuje pádný důkaz, že by se propast rozdílů mezi ženami a muži v užívání drog uzavírala Z údajů o užívání drog mezi studenty (15–16 let věku) však vyplývají znepokojující trendy. Zdá se, že v některých zemích dívky v celoživotním užívání drog a alkoholu chlapce již dohánějí.

Podle průzkumů pravidelní návštěvníci klubů s desetkrát větší pravděpodobností vyzkoušeli stimulující drogy V některých případech uvedly užití stimulantů přibližně dvě třetiny pravidelných návštěvníků klubů Více než 60 % pravidelných návštěvníků klubů dotazovaných v zábavních zařízeních ve Francii, Itálii a Spojeném království uvedlo, že již vyzkoušeli kokain Více než polovina pravidelných návštěvníků klubů dotazovaných v České republice, Francii, Maďarsku, Nizozemsku a ve Spojeném království uvedla, že již v životě vyzkoušeli extázi

Obr. 2 Prevalence vyzkoušení extáze v průzkumech provedených v klubech a mezi běžnou populací

Rekreační užívání drog (pokračování) Podle některých průzkumů v životě již vyzkoušelo ketamin 7 % (Česká republika) až 21 % respondentů (Maďarsko)......přičemž v případě GHB se podíl osob, které již v životě vyzkoušely tuto drogu, pohyboval od 6 % (Spojené království) až po 17 % (Nizozemsko) Pokud jde o halucinogenní drogy, byl vysoký počet uživatelů zaznamenán při průzkumech v klubech v České republice (45 % respondentů již v životě vyzkoušelo LSD) a ve Francii (55 % respondentů již vyzkoušelo halucinogenní houby)

Klubová turistika a užívání drog v čase dovolených Podle průzkumů mladí lidé s větší pravděpodobností drogu vyzkoušejí na své zahraniční dovolené, případně ji na dovolené užívají častěji než obvykle Ve Španělsku se rekreační užívání drog objevuje nejvíce v blízkosti turistických destinací V jedné švédské studii bylo zjištěno, že mladí lidé, kteří vyzkoušeli nelegální drogy, tak ve 23 % případů učinili poprvé mimo Švédsko Při rozhovorech s mladými lidmi, kteří se vraceli z Ibizy, bylo v rámci studie Spojeného království zjištěno, že četnost užívání všech drog byla na dovolené vyšší než v domácím prostředí

Dlouhodobá rizika spojená s konzumací alkoholu jsou často ignorována Pro většinu mladých lidí v celé EU stále ještě není užívání drog nedílnou součástí prostředí taneční hudby Stěžejními prvky tohoto prostředí pro většinu z nich zůstávají hudba, sociální aspekty a alkohol Výrobci alkoholických nápojů se v současné době snaží vytěžit z lukrativního trhu v oblasti taneční hudby maximum, přičemž nové alkoholické nápoje zaměřují na nižší věkové skupiny Znepokojivá jsou zdravotní rizika ohrožující pravidelné návštěvníky klubů, kteří nadměrně konzumují alkohol, často ve spojení s nelegálními drogami Pravidelní návštěvníci klubů jsou si obvykle zdravotních a právních rizik souvisejících s užíváním drog vědomi, méně už si uvědomují problémy související s alkoholem a dlouhodobá rizika

Potíže při monitorování EMCDDA v současné době čelí obtížné úloze monitorovat mnohem širší spektrum látek než před deseti lety Pro monitorovací systémy, které se tradičně zaměřovaly na užívání jednotlivých látek, je velkým problémem užívání více drog Rozvoj nových metodik pro pochopení tohoto druhu užívání drog musí být v našem budoucím programu jednou z priorit Vedle monitorování dnešní situace je úkolem EMCDDA monitorovat nové drogy a nové trendy, které mohou v budoucnu ohrožovat veřejné zdraví