Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012.
Co je sociální začleňování
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Nástroj změny v místním prostředí
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
tel: , Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit Obsah Evropský.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a.
Stárnutí a strategické dokumenty
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Plán aktivního stárnutí ve městě Brně součást projektu „Rozvojové dokumenty Strategie pro Brno“ Rodina spojuje generace Projekt Brno-Zdravé.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
Problémy a perspektivy středního školství
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SmoČR a senioři v obcích
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012
Nástroj změny v místním prostředí
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Transkript prezentace:

Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012

Obsah Evropský rok 2012 (dále jen „EY 2012“) Zajištění EY 2012 v ČR Národní strategie podporující pozitivní stárnutí 2013 – 2017 („NSPPS 2013 – 2017“) Diskuze Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Cíle EY 2012 Zvyšování povědomí o příležitostech, které s sebou stárnutí obyvatelstva přináší; Podněcovat diskuzi, identifikace a šíření příkladů dobré praxe a podpora spolupráce na všech úrovních; Vytvoření inovativních řešení, dlouhodobých strategií, konkrétních cílů a sledování jejich plnění; Bojovat proti diskriminaci na základě věku, překonávat stereotypy související s věkem a odstranit bariéry, zejména pokud jde o zaměstnatelnost starších osob. Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Témata EY 2012 Zaměstnávání starších osob a jejich udržení na trhu práce do co nejvyššího možného věku; Posilování jejich zaměstnatelnosti skrze celoživotní učení; Rozvoj dobrovolnictví, smysluplné využití volného času seniorů; Posílení participace seniorů v rodině a ve společnosti; Podpoření mezigenerační solidarity a mezigeneračního dialogu; Zvyšování mediální kultury ve vztahu k seniorům; Boj proti věkové diskriminaci; Posilování činností vedoucích k důstojnému stárnutí; Vytváření podmínek pro zdravé stárnutí; Podpora pozitivního pohledu veřejnosti na stáří. Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Webové stránky EY 2012: www.active-ageing-2012.eu Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

http://www.mpsv.cz/cs/11696 Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Proč se ČR k EY 2012 připojila? Současné demografické změny = jedno z hlavních politických témat v EU Strategie „Evropa 2020“ Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Demografická predikce v ČR ČSÚ, 2009 Obyvatelstvo ČR výrazně zestárne → 1/3 osob bude starší 65 let, jejich podíl se více jak zdvojnásobí Početně se vyrovná velikost kategorie osob v ekonomicky aktivním a neaktivním věku. Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Proč se ČR k EY 2012 připojila? Srovnání stromů života – věková skladba obyvatel ČR                                  2010                              2050 Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Střední délka života ve zdraví Def.: odhad délky život v plném zdraví kombinující procesy úmrtnosti a nemocnosti 2005 2012 Muži 57,9 62,2 Ženy 59, 9 64, 6 Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Strategie „Evropa 2020“ Cíl: dosažení 75% zaměstnanosti ve věku 20 až 64 let a snížení počtu osob ohrožených chudobou o 20 milionů. Dílčí cíle v ČR: Zvýšit zaměstnanost žen ve věku 20 - 64 let na 65% Zvýšit zaměstnanost starších pracovníků ve věku 55 - 64 let na 55% Snížit nezaměstnanost mezi mladými lidmi ve věku 15 - 24 let o 1/3 úrovně r. 2010 Snížit podíl nezaměstnanosti osob s nízkou kvalifikací o ¼ úrovně r. 2010 V 1. pol. 2011 Česká republika dosáhla úrovně 47,7% ve věkové skupině 55 až 64 let. Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

EY 2012 v ČR: K dosažení cílů obsažených v rozhodnutí bude kladen důraz na spolupráci s relevantními aktéry Regionální a místní samosprávy – znalost místního prostředí a potřeb svých občanů Neziskové organizace – potenciál realizovat zajímavé, inovativní projekty na podporu aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity Ostatní ministerstva – téma EY 2012 přesahuje působnost jednoho ústředního orgánu státní správy – k dosažení cílů EY 2012 vyžaduje spolupráci všech ministerstev a dalších orgánů státní správy. Ostatní subjekty – např. firmy ziskové povahy – reflektování age- managementu, podpora NGO, uživatelsky přátelské výrobky a služby ke starším lidem Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

EY 2012 v ČR: Za účelem podpoření rozvoje spolupráce: Koordinační skupina EY 2012 (zástupci ministerstev, krajů, měst, nestátních organizací, zástupců seniorů, aj.) Rada vlády pro seniory a stárnutí populace Národní strategie podporující positivní stárnutí na období let 2013 až 2017 Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Národní strategie podporující pozitivní stárnutí 2013 - 2017: Stárnutí populace - výzvy i potenciál pro společnost Celoživotní učení Zdravé stárnutí Senioři jako zdroj moudrosti, vysoké odbornosti, know-how Účast na trhu práce Rozvoj občanské společnosti Ekonomický růst a sociální soudržnost Adekvátní péče o seniory Kvalitní prostředí pro život seniorů Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Národní strategie podporující positivní stárnutí 2013 - 2017 Společnost pro všechny generace Hodonty společnosti Lidská práva seniorů Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Zdravé stárnutí Jak toho dosáhnout: …rozvoj a udržení optimálního duševní, sociální a fyzické pohody a fungování u starších osob… Jak toho dosáhnout: Bezpečné prostředí Celoživotní přístup Prevence či minimalizace nemoci skrze využití služeb a komunitních / edukačních programů Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Celoživotní učení …kontinuální proces získávání a rozvoje vědomostí, intelektových schopností a praktických dovedností v průběhu celého života… Formy: formální, neformální, informální Význam CŽU: Přímý ekonomický dopad → zvyšování uplatnitelnosti na TP Nepřímý ekonomický dopad →integrace, participace ve společnosti Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Celoživotní učení - diskuze Další vzdělávání starších pracovníků Nízká priorita zaměstnavatelů Slabá motivace zaměstnanců Rozvoj U3V Posun ze zájmového na kompetenční vzdělávání Rozvoj tzv. virtuálních univerzit Podpora ICT znalostí Rozvoj do menších měst Prostor jak pro společné setkávání, tak i pro následné učení dle individuálních potřeb Přenositelnost vzdělávacích oborů Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Zaměstnávání starších osob Rozvoj age-managementu: …vytvoření podmínek, které zohledňují věk v řízení pracovních procesů v oblasti fyzického a sociálního prostředí... Příklady konkrétních opatření: Péče o zdraví Rozvoj pracovního prostředí Přizpůsobení organizace práce (směnný provoz) Ergonomická řešení Rozvoj mezigenerační spolupráce Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Rozvoj age-managementu v ČR Dlouhodobá práce → postupovat po malých krocích Kampaně směrem k veřejnosti Koordinace aktivity mezi jednotlivými resorty Diskuze s podniky – motivovat v zavádění jednotlivých opatření AM (společenská odpovědnost firem) Vzdělávací programy směřované na různé cílové skupiny včetně žáků a studentů Školení manažerů a personalistů Pilotní projekty a výzkum → následná evaluace Propojení AM s legislativou Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Zapojení do společnosti Dobrovolnictví a mezigenerační spolupráce Senioři nejsou „jen“ příjemci × sami dobrovolné aktivity poskytují Po odchodu do důchodu → dobrovolnictví poskytuje alternativní příležitosti pro aktivní zapojení do společnosti →důležitý nástroj prevence sociálního vyloučení ve vyšším věku Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Zapojení do společnosti Diskutovaná témata: Zajištění vhodného právního rámce – zákon o dobrovolnické službě (MŠMT a MV) Podpora rozvoje dobrovolnictví → nové strategie pro zapojení a jejich udržení dobrovolníků Podpora aktivizačních programů zaměřených na rozvoj mezigeneračního dialogu a spolupráce Práce s médii → časté negativní zobrazování populačního stárnutí → vyvolávání paniky a ohrožování mezigenerační solidarity Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Kvalitní prostředí pro život seniorů Starší spoluobčané se mohou stát jednou ze skupin ohrožených sociálním vyloučením × Všechny věkové skupiny musí mít možnost podílet se na rozhodování o věcech, které se jich týkají → Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Kvalitní prostředí pro život seniorů Vhodné a dostupné bydlení Vytvářet bezpečné prostředí Přístup ke službám – zdravotní, sociální, potraviny, lékárny Rozvíjet fungující, bezbariérový systém veřejné dopravy Přístup k moderním technologiím (PC) Vytvářet výrobky i služby uživatelsky přátelské pro starší generace → senioři budou v budoucnu významnou spotřebitelskou skupinou - rozpoznat specifické potřeby, zájmy a preference Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Péče o seniory Nejrychleji bude přibývat osob v nejvyšším věku → počet osob ve věku nad 85 let se do roku 2066 zvýší na 7,5 násobek Funkční systém dlouhodobé péče (s ohledem na důstojnost) Vhodná nabídka služeb dle vývoje onemocnění Individuální přístup a komplexní hodnocení zdravotního stavu seniorů Neklást důraz jen na klasifikaci nemoci, ale zohledňovat i tzv. „křehkost“ seniorů, která se s rostoucím věkem zvyšuje Využití ICT a služeb asistovaného života pro seniory Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Co by rozhodně nemělo v novém NSPPS 2013 – 2017 chybět? JAKÁ DALŠÍ TÉMATA ČI KONKRÉTNÍ OPATŘENÍ BY NEMĚLA PODLE VÁS CHYBĚT? Napište nám! lenka.bockova@mpsv.cz nebo jan.dobes@mpsv.cz Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,

Děkujeme za pozornost Ministry of Labour and Social Affairs, Social Inclusion Policy Unit tel: +420 221 922 688, e-mail: Lenka.Bockova@mpsv.cz, www.mpsv.cz,