Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
Informace o sociálních dávkách u osob s RS
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Studijní obor: Sociální činnost
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Hlavní změny právní úpravy ve vztahu k osobám se zdravotním postižením pro rok 2012 a následující JUDr. Jan Hutař.
HOSPODÁŘSKÁ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Životní úroveň (II. část)
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Institut veřejné služby
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Systém sociální podpory v ČR
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
Sociálně právní otázky
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Kudy vlastně putují peníze
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Studijní obor: Sociální činnost
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY Sociální politika II
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Sociální pomoc JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Právo sociálního zabezpečení
Systém sociálního zabezpečení Úvod. Používané zkratky ÚP – úřad práce OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná OBZP – osoba bez zdanitelných příjmů ČSSZ.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
2. Pilíř sociálního zabezpečení Podpora Státní sociální podpora.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Právo sociálního zabezpečení
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Dávky a příspěvky pro rodiče dětí se ZP - změny od 01/12 Bc. Jitka Vrchotová, DiS. Vedoucí Poradny NRZP ČR, poradce pro neslyšící

O čem to dnes bude? Dávky státní sociální podpory (s.s.p.) Příspěvek na péči Nové dávky - reforma Příspěvek na mobilitu Příspěvky na kompenzační pomůcky Průkazy ZP,ZTP, ZTP/P

Změna kompetencí úřadů Orgány s.s.p., orgány pomoci v HN a další, které vykonávají státní správu, jsou: Úřad práce ČR – krajské pobočky a pobočka pro hlavní město Prahu Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) Kontakty na www.mpsv.cz

Zákon č. 117/1995 sb., o státní sociální podpoře Dávky státní s.s.p. Zákon č. 117/1995 sb., o státní sociální podpoře dávky (především) pro rodiny s dětmi Rodičovský příspěvek Porodné Přídavky na děti Sociální příplatek Příspěvek na bydlení další (např. dávky pro pěstouny)

Částky ŽM od 1.1. 2012 Částka ŽM jednotlivce - 3 410 Kč/měs. Částka ŽM osoby – 1. v pořadí - 3 140 Kč/měs. Částka ŽM osoby – 2. nebo další v pořadí a) 2 830 Kč/měs. u osoby od 15 let věku, která není nezaopatřeným dítětem, b) 2 450 Kč/měs. u nezaopatřeného dítěte od 15 do 26 let c) 2 140 Kč/měs. u nezaopatřeného dítěte od 6 do 15 let d) 1 740 Kč/měs. u nezaopatřeného dítěte do 6 let.

Příklad Rodina: Manželé (matka + otec) 2 děti (věk 3 a 5 let) Životní minimum (ŽM) = 9 450 Kč

Porodné = příspěvek při narození dítěte Podmínky: jen pro první dítě jen, když je v rodině malý příjem (do 2,4 x ŽM)

Přídavky na děti Výše přídavku – dle věku dítěte a) do 6 let 500 Kč/měsíc b) od 6 do 15 let 610 Kč/měsíc c) od 15 do 26 let 700 Kč/měsíc. Podmínka Příjem rodiny do 2,4 x ŽM

Rodičovský příspěvek rodičovský příspěvek prodloužený petice

Změny od 01/2012 1) Jednotná výše RP – 220 000 Kč – - rozděleno do 2-4 let věku dítěte - výši příspěvku lze měnit i opakovaně - max. 1x za 3 měsíce 2) Přechod z prodlouženého RP na PnP I. nebo II. stupeň dítě dlouhodobě ZP dítě dlouhodobě TZP

Rodičovský příspěvek Kombinace se školkou Do 2 let – 4 – 6 hod. – děti ZP Nebo 46 hod./měs. – děti bez ZP Docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let.

Otázky

Příspěvek na bydlení nejdéle po dobu 84 měsíců v období 10 kalendářních let sčítají se všechny doby pobírání příspěvku na bydlení v posledních 10 letech před podáním žádosti i při změně bytu u téže osoby.

Výjimky jde-li o byt, a) který užívá osoba, které byl poskytnut příspěvek na úpravu tohoto bytu b) v bytovém domě s byty zvláštního určení užívaný osobou, jejíž zdravotní stav to vyžaduje, c) zvláštního určení užívaný osobou, jejíž zdravotní stav zvláštní úpravu vyžaduje, d) kde žijí výlučně osoba nebo společně posuzované osoby starší 70 let.

Sociální příplatek Od 1.1. 2012 zrušen Propad příjmů nahrazuje mimořádná okamžitá pomoc (dávky HN) a PnP

Dávky pomoci v HN Zákon č. 111/2006 Příspěvek na živobytí Doplatek na bydlení Mimořádná okamžitá pomoc

Otázky

Příspěvek na péči nové posuzování není důležitý zdrav. stav životní potřeby smlouvy s pečujícími

Postup žádosti o PnP: Žádost Sociální pracovnice Zpráva lékaře (dětský lékař x specialista) Posudkový lékař Nahlédnutí do spisu – důležité! Rozhodnutí (odvolání)

Odvolání Nově je odvolacím orgánem MPSV Přezkum MPSV („zbytečné“) Správní žaloba Vzory

Nový systém posuzování 10 základních životních potřeb a) Mobilita b) Orientace c) Komunikace d) Stravování e) Oblékání a obouvání f) Tělesná hygiena g) Výkon fyziologické potřeby h) Péče o zdraví i) Osobní aktivity j) Péče o domácnost

Příspěvek na péči a životní potřeby a) stupeň I – 3 životní potřeby b) stupeň II - 4 nebo 5 životních potřeb c) stupeň III - 6 nebo 7 životních potřeb d) stupeň IV - 8 nebo 9 životních potřeb

Příspěvek na péči 4 stupně – částky u osob do 18 let a) 3 000 Kč - stupeň I (lehká závislost), b) 6 000 Kč - stupeň II (středně těžká závislost), c) 9 000 Kč - stupeň III (těžká závislost), d) 12 000 Kč - stupeň IV (úplná závislost). - Možnost zvýšení o 2 000 Kč/měs.

Zvýšení PnP u osob s nízkými příjmy náleží jen rodiči, který pečuje o nezaopatřené dítě do 18 let Podmínka – příjem do 2x ŽM (za minulé ¼letí) Nenáleží – dětem v pěst. péči dětem v ústavech dětem které mají invalidní důchody

Otázky + přestávka

Zákonná ochrana rodičů Firma drží místo 3 roky Může být i déle, ale záleží na dohodě (není povinnost) Těhotná žena nesmí být propuštěna! Žena (muž), pečující o dítě do 15 let může žádat kratší pracovní dobu Nevýhoda – méně peněz §

Pojištění rodičů Při pobírání příspěvku na péči Zdravotní i sociální – po celou dobu pobírání PnP, ale u I. stupně jen do 10 let věku dítěte Systém „hlavní pečující osoby“ Při pobírání rodičovského příspěvku Zdravotní – po celou dobu pobírání RP Sociální – do 4 let věku dítěte

Sociální reforma 3 nové systémy: Příspěvek na mobilitu Zákon č. 329/2011 3 nové systémy: Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku Karta sociálních systémů (průkaz TP, ZTP a ZTP/P)

Příspěvek na mobilitu nová dávka nahrazuje příspěvek na individuální dopravu a příspěvek na benzín pro všechny držitele ZTP a ZTP/P nutné žádat každý rok výplata od měsíce ve kterém byla podána žádost při větším dojíždění se nenavyšuje 

Příspěvek na zvláštní pomůcku nově dávka „nároková“ – výhodné cena do 24 tis. Kč (jen u osob s příjmem do 8x ŽM) vždy spoluúčast (10 %, nejméně 1 tis.Kč) max. výše příspěvku 350 tis.Kč nový seznam pomůcek

Výpůjčka zvláštní pomůcky novinka – jen některé pomůcky stropní zvedací systém schodišťová plošina schodolez smlouva mezi úřadem práce a uživatelem (zákonným zástupcem) instalaci a provoz, náklady na údržbu, opravy a revize hradí uživatel (možnost příspěvku)

Příspěvek na nákup auta nově patří mezi „příspěvky na zvláštní pomůcku“ po uplynutí 120 kalendářních měsíců tj. 1x za 10 let (dříve 1x za 5 let) max. 200 tis. Kč. (dříve max. 100 tis. Kč) Nezapomínejte na pojištění! Vrácení DPH zachováno

Průkaz osoby se zdravotním postižením (nově karta sociálních systémů, která současně slouží jako průkaz TP, ZTP nebo ZTP/P) Probíhá postupná výměna starých průkazů Staré průkazy platí dle platnosti, ale max. do 31.12. 2015 Nový způsob posuzování zdravotního stavu = podle PnP Bezplatná MHD a sleva na dopravu zachována

Posuzování nároku Životní potřeby jako u PnP Průkaz TP = PnP v I. stupni (lehká závislost). Průkaz ZTP = PnP ve II. stupni (středně těžká závislost) + osobám starším 18 let, které nezvládají životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace z důvodu úplné nebo praktické hluchoty. Průkaz ZTP/P = PnP ve III. nebo IV. stupni (těžká a úplná závislost) + a osobám, u kterých bylo pro účely příspěvku na mobilitu zjištěno, že nejsou schopny zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace.

Otázky

Pamatujte  Ač si to úředník nemyslí, je jen člověk.  Jednejte s úřady úřední cestou.  Hlavně se nebát.  Nebojte se obrátit na naši poradnu.

Děkuji za pozornost Bc. Jitka Vrchotová, DiS. Vedoucí Poradny NRZP ČR poradce pro neslyšící SMS: 735 105 585 Tel., fax: 266 753 431 E-mail: j.vrchotova@nrzp.cz www.nrzp.cz