ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

Moderní metody intenzivní produkce ryb
Vitamíny ve výživě ryb.
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Chemické složení organismů
Změny v potravinách.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Úpravy krmiv.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Pedosféra.
Znečištění půdy a potravin
Nutný úvod do histologie
Krajina a životní prostředí
Aktuální problémy ve výživě ryb Prof.Ing.Jiří Jirásek, DrSc., Doc.Dr.Ing. Jan Mareš Odd. rybářství a hydrobiologie MZLU v Brně rybarstvi.eu.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“
Sacharidy ve výživě ryb
TUKY.
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Cizorodé látky v potravinách
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
SILIKONY A SILIKAGEL.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Jakost potravin.
LIPIDY jednoduché složené ISOPRENOIDY.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Potrava
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Glukosinoláty a produkty jejich rozkladu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
? LABORATOŘ ANALÝZY POTRAVIN A PŘÍRODNÍCH PRODUKTŮ (N323003)
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

ANTINUTRIČNÍ LÁTKY

Mezi antinutriční látky je řazena celá řada nejrůznějších organických a anorganických látek, snižujících produkční účinnost krmiv, vyvolávajících dietetické poruchy až úhyn a mohou negativně ovlivňovat i kvalitu produkované potraviny. Antinutriční látky můžeme rozdělit podle různých schémat (podle jejich charakteru, podle jejich toxicity apod.). Mezi nejjednodušší patří jejich rozdělení na antinutriční látky kontaminující krmiva, dále vznikající jako produkty různých procesů probíhajících v krmivu nebo látky přirozeně se vyskytující v krmivech. Mezi první skupinu patří kontaminanty různého původu ze skupiny radionuklidů, metaloidů nebo pesticidů. U ryb se objevují v přirozených podmínkách v potravním řetězci nebo se mohou do chovného systému dostávat s přitékající vodou. V průmyslově vyráběných krmných směsích s kontrolou použitých komponentů je jejich přítomnost prakticky vyloučena. Z této skupiny se v krmivech mohou objevit mikrobiální kontaminanty, zpravidla spojené s použitím nekvalitních komponentů nebo nevhodným skladováním komponentů nebo krmných směsí. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Častější výskyt je možný u skupiny druhé Častější výskyt je možný u skupiny druhé. Sem patří produkty fyzikálních, chemických a biologických procesů v krmivech. Jedná se zejména o rozkladném procesy jednotlivých složek krmiv (proteiny, lipidy), jejich oxidativní změny (zejména tuková složka u krmiv pro lososovité ryb s vysokým obsahem tuku a podílem PUFA) nebo mikrobiální rozklad a tvorba mykotoxinů. Jejich výskyt je vázán zpravidla na nevhodný způsob a délku skladování (teplota, vlhkost), nízký obsah antioxidantů apod. Samostatnou a u ryb velmi významnou skupinou jsou antinutriční látky přirozeně se vyskytující v krmivech. Jedná se často o složky rostlinných komponentů používaných pro zlevnění krmných směsí. Běžně se vyskytuje netoxická vláknina, která však u ryb negativně ovlivňuje stravitelnost ostatních živin, dále kyselina eruková, vyskytující se v řepce, rostlinné glykosidy, inhibitory enzymů a antivitaminy. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.

Pro eliminaci přítomnosti a vlivu antinutričních látek v krmivech pro ryby je nutno používat komponenty bez těchto látek (např.vyšlechtěné odrůdy řepky, sóji, proteinové koncentráty rostlinných komponentů apod.), technologické postupy při výrobě krmných směsí, které zneutralizují jejich účinnost (např. teplota), přídavek antioxidantů, zvýšený obsah vitamínů, a v neposlední řadě dodržovat řádné podmínky skladování krmiv, včetně dodržení doby jejich použití. V posledních dvaceti letech se diverzifikovaly podmínky chovu ryb. Akvakultura produkuje různé druhy ryb v různých podmínkách pro konzum, produkuje násadový materiál, počáteční odchov různých druhů ryb, kombinované metody chovu, dekorační ryby.