Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Klíčový projekt Strategie MS kraje 21. května 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Strategické plánování rozvoje obcí Dubovice 2010 " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu rozvoje venkova ČR pro období "
Evropské seskupení pro územní spolupráci TRITIA – vývoj spolupráce čtyř regionů Mgr. Petr Ksenič Ostrava, 18. října 2011.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Partnerství pro trh práce v MSK – Moravskoslezský pakt zaměstnanosti
Program dnešního setkání OPS ( )
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
SAP - Společný akční plán „BRÁNA k technické kariéře“ Verze k
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje Obsah prezentace 1.Mezinárodní rámec paktů zaměstnanosti a důvody založení Paktu zaměstnanosti Ústeckého.
Obsah prezentace 1.Co to ITI přesně je? Stručné přiblížení. 2.Jak jsme připravovali strategický plán? 3.Jakou má Ostravsko strategii? 4.Jaké investice.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Základní informace o spolupráci KAP a MAP Martin Majcík 1.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Jak dále s duálním vzděláváním v MSK?
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIBERECKÝ PAKT ZAMĚSTNANOSTI
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Transkript prezentace:

Moravskoslezský pakt zaměstnanosti Klíčový projekt Strategie MS kraje 21. května 2010

Faktory rozvoje kraje a jejich koordinace LEPŠÍ ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ – koordinované aktivity představitelů obcí a kraje, Vlády a Parlamentu INOVACE – Regionální inovační strategie EXPORT – Centrum mezinárodního obchodu ZAMĚSTNANOST – Moravskoslezský pakt zaměstnanosti ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE – Evropské seskupení územní spolupráce (s přilehlými regiony ČR, Polska a Slovenska) UDRŽITELNÉ VYUŽITÍ EVROPSKÝCH ZDROJŮ – Fond Jessica

MS pakt zaměstnanosti – PROČ? Lidské zdroje v dostatečném počtu a s požadovanou strukturou dovedností – důležitý faktor konkurenceschopnosti Cca 600 tisíc zaměstnatelných a cca 80 tisíc nezaměstnaných Negativní demografický vývoj – problémy do budoucna Každý dělá co může, ale nestačí to – MS kraj je dlouhodobě na špici statistik nezaměstnanosti v ČR Množství projektů, ale s nízkou mírou koordinace a bez společné strategie Trh práce – složitý mechanismus vyžadující spolupráci mnoha aktérů – KDO to má mít „v referátu“? Pakty zaměstnanosti a partnerství – osvědčený nástroj v zemích OECD

TEPs in Austria Canadian CFDCs BBWA in Berlin Greek partnerships TEPs in Hungary Irish partnerships France: CBE, MIFE, EREF, PLIE Slovakian LSIPs SNP in Portugal Partnerships in Norway RPP in New Zealand TEPs in Catalonia WIBs in the USA TEPs in Italy LSP in UK RESOC & SEER in Flanders Finnish partnerships RGC in Sweden Pakty a partnerství ve světě

MS pakt zaměstnanosti – PROČ? Využití současné iniciativy a projektů Vyšší forma koordinace Nová řešení pro trh práce a zaměstnanost

MS pakt zaměstnanosti MS pakt zaměstnanosti a spolupracující místní pakty zaměstnanosti (Příklad: Třinecko a Jablunkovsko) Sdružení pro rozvoj MS kraje – funkční partnerství zaměstnavatelů ze soukromého i veřejného sektoru →Sekce pro trh práce a zaměstnanost RPIC-ViP – způsobilost pro koordinaci aktivit a projektů zaměřených na trh práce a zaměstnanost →Výkonný tým MS paktu zaměstnanosti Regionální strategie zaměstnanosti na roky 2011 – 2016 a Akční program (klíčové projekty a aktivity) na 2011 – 2013

Místní pakt zaměstnanosti Třinecko a Jablunkovsko – pilotní místní pakt Oblastní hospodářská komora - Funkční partnerství zaměstnavatelů ze soukromého i veřejného sektoru →Sekce pro trh práce a zaměstnanost KAPA – způsobilost pro koordinaci aktivit a projektů zaměřených na trh práce a zaměstnanost →Výkonný tým Lokálního paktu zaměstnanosti Místní strategie zaměstnanosti na roky 2011 – 2016 a Akční program (klíčové projekty a aktivity) na 2011 – 2013

Pakt zaměstnanosti Složité problémy vyžadují:  Chytré otázky  Chytré odpovědi  Chytrá řešení (SMART SOLUTIONS) SMART = Specific (specifické), Measurable (měřitelné), Attainable (dosažitelné), Realistic (realistické), Timely (včasné a časově vymezené)

SMART OTÁZKY  Jaké profese a dovednosti budeme potřebovat pro naše firmy ve výhledu 5 – 10 let? A jak je zajistíme?  Jak posílíme schopnost lidí k pružné reakci na rychle se měnící podmínky na trhu práce?  Jak zjistíme a využijeme podnikatelský potenciál mladých lidí od středních škol výše?  Jak zkrátíme dobu přechodu propouštěných zaměstnanců do nového zaměstnání?  Jak lépe propojíme dílčí cíle: upravené veřejné prostory X zvýšení zaměstnanosti X efektivní využití veřejných (evropských) financí?

SMART ODPOVĚDI  Regionální observatoř zaměstnanosti  Brána, Matematika jinak, Region4Tech, KOMPAS aj.  Kariérové poradenství studentům i dospělým  Evropské centrum excelence pro klíčové kompetence  Talenty do podnikání  RIP - RESTART a LABOUR POOL  RIP – Kulturní prostředí

SMART ŘEŠENÍ  Moravskoslezský pakt zaměstnanosti  Lokální pakty zaměstnanosti v MS kraji  Program + Spolupráce + Projekty + Finance = ZMĚNA SMART CÍLE MS Kraj: 2015 – dosažení průměrné míry zaměstnanosti v ČR 2020 – dosažení místa v podílu zaměstnanosti v ČR (1. Praha, 2. SČ kraj) SMART CÍLE Třinecko a Jablunkovsko: 2015 – 2020 –

Harmonogram k nastartování Paktů duben – září: jednání s partnery o založení Paktů červenec – září: zpracování Strategie zaměstnanosti a Akčního programu zaměstnanosti – 1. verze; září – říjen: podpis Paktů zaměstnanosti partnery říjen – listopad: Strategie zaměstnanosti a Akční program zaměstnanosti – 2. verze říjen – prosinec: jednání s MPSV o využití a spolufinancování Paktů zaměstnanosti na trhu práce v ČR od – START