Z E M Ě D Ě L S T V Í NA ČESKÉM A MORAVSKÉM V E N K O V Ě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: shrnovač píce Přednášející: Ing. Roman Cieslar
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Prezentace pro studenty a absolventy vysokých škol Prosím o odpověď do pátku na můj . ZEMĚDĚLSKÁ DIVIZE SKUPINY.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Objektivní faktory.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Zemědělství má budoucnost Ing. Jiří Papež Místopředseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Společenské a hospodářské prostředí
Demografie je věda, která se zabývá:
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Světová hospodářská krize
Velká hospodářská krize
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Cyklické krize z nadvýroby Dějepis a občanská výchova Milan Šimek.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Ruská federace x WTO a OECD
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
SVĚTOVÉ ZĚMĚDĚLSTVÍ Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Ekonomický vývoj ČR od roku 1918
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Venkovská turistika podnikatelské minimum
Státní organizace.
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET, Kontrolní hlášení) Dopady nových byrokratických opatření do podnikání na venkově (EET,
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Vývoj v jednotlivých zemích
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
zpracovaný v rámci projektu
MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY dotační příležitosti pro zemědělské podnikatele
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Z E M Ě D Ě L S T V Í NA ČESKÉM A MORAVSKÉM V E N K O V Ě Ing. Milan Bena, CSc. Bc. František Winter

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ HISTORIE Zemědělství v období první republiky: na venkově převládala zemědělská činnost výměra zemědělských usedlostí byla relativně malá soukromé vlastnictví půdy existence velkostatkářů, církevních statků i statků ve vlastnictví státu mechanizace na velmi nízké úrovni, převládala ruční práce tažná síla zajišťována zvířaty sezónní práce (sena, žně, ostatní sklizňové práce)

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ HISTORIE V období po II. světové válce : změna právního vztahu k půdě - zestátnění - vstup do družstev zůstává jen málo soukromých rolníků zemědělská výroba se mění a stává se z ní výroba průmyslová (velkovýroba) tažná síla zvířat je nahrazována traktory modernizace techniky klesá podíl ruční práce rozmach družstev a státních statků

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ HISTORIE SOUČASNOST Přelom tisíciletí : významný mezník nejen pro zemědělskou výrobu (Sametová revoluce) přiznání restitučních nároků privatizace státních statků „likvidace velkých podniků“ ( následkem je vznik t.zv. brownfieldů) snížení pracovních příležitostí snížení intenzity produkce snížení stavu hospodářských zvířat (restituční zvířata-jatka) migrace venkovanů za pracovními příležitostmi

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ HISTORIE SOUČASNOST Přelom tisíciletí : na soukromé půdě hospodaří převážně nájemci restituce majetku ztrácí význam a otevírá možnosti spekulacím rozjíždí se prodej státní půdy jedná se o podpůrných programech pro zemědělskou prvovýrobu první zmínky o ekologickém zemědělství na území ČR

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ SOUČASNOST Od roku 2004 jako součást EU: přístupové dohody určily směr jakým se bude ubírat zemědělství určily však spíše extenzivní směr stanovení kvót produkce u zemědělských komodit snížení stavu hospodářských zvířat (skot a prasata) restrukturalizace zemědělské prvovýroby zatravňování orné půdy, zalesňování prodej státní půdy do vlastnictví zahraničních občanů podpora zemědělství prostřednictvím HRDP vznik operačního programu PRV

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ SOUČASNOST Vlivy na zemědělství: vnitřní + poměrně vysoké koncentrace půdy a zvířat + efektivní využití strojů, technologií, zkušeností + udržitelnost pracovních příležitostí - neustálé zvyšování vstupů do zemědělské prvovýroby (ND, osiva, PHM..) - velký úbytek půdního fondu ( bytová a průmyslová výstavba) - nízká hladina platů v zemědělství - stárnutí profesní populace

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ SOUČASNOST Vlivy na zemědělství: vnější ! určování rozsahu produkce v českém zemědělství ! změny klimatu ! růst populace ve světě ! finanční krize možnosti restrukturalizace zemědělské prvovýroby diverzifikace zemědělských činností možnost využití operačního programu pro zemědělce

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ Problematické oblasti: dopady reforem EU ( cukr, maso, mléko ) nástup třetích zemí na trh celosvětový problém s vodou riziko zahájení, ale i hospodaření v zemědělství (vstupy, výstupy) problematika GMO (postoj EU a třetích zemí) rozšiřování obchodních řetězců (hyper, super markety – ceny)

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ Akce na venkově Dožínky Bělá Exkurze Bioslavnosti Přednášky

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ Spolupráce venkovského sektoru: Zemědělci jako: tvůrci krajiny pomocníci při různých krizových příležitostech nemalí přispívatelé do obecních rozpočtů aktivní tvůrci veřejného života na venkově oranžová stuha aktivní práce v MAS

ZEMĚDĚLSTVÍ NA ČESKÉM A MORAVSKÉM VENKOVĚ BUDOUCNOST Jaká je budoucnost českého zemědělství ??? prodejem státní půdy přechází vlastnictví do rukou cizinců mnohé podniky přechází již teď vlivem zadluženosti do rukou jiných, ekonomicky silnějších nebude možné dohonit ztrátu, která vznikla nerovnými podmínkami při vstupu do EU ani sama EU nemá zájem tuto ztrátu vyrovnat

Děkujeme za Vaši pozornost. Ing. Milan Bena, CSc. 728 371 206 milan.bjev@volny.cz Bc. František Winter 602 533 707 f.winter@atlas.cz Děkujeme za Vaši pozornost.