MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Sídlo místní akční skupiny: Maleč 48 (okres Havlíčkův Brod)
Žijeme aktivně a zdravě Motto: Kdo si hraje, nezlobí.
Základy projektu - rozvoj NNO ŽP Regionální centrum ČSOP Pověřenou organizací je ZO ČSOP Kněžice, celkem 18 základních organizací v kraji Koordinační.
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Členská schůze MAS Krajina srdce Borotín.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Celostátní síť pro venkov
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Místní akční skupina SPOLEČNÁ CESTA Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
 Zaměření: vznik šesti partnerských informačních center pro šest venkovských území  Financování projektu:  Celkové výdaje: ,- Kč  Způsobilé.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Krajina Mikuláše Rutharda – 2.etapa Dosadba vysokokmenných starých odrůd ovoce podél historických polních cest v krajině Chlumecka Občanské sdružení Vespolek.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
LIGA LESNÍ MOUDROSTI THE WOODCRAFT LEAGUE
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Vilice Členská schůze MAS Krajina srdce.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
MAS = místní akční skupina = organizace, která vnikla na místní úrovni, sdružuje místní obyvatele, zájmová sdružení, spolky, obce, podnikatele, zemědělce.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Zdravé MAS = aktivní a vzdělaný venkov Ing. Marta Krejčíčková, MAS Rozkvět zahrady jižních Čech Ing. Václav Kolář, MAS Blanský les – Netolicko, o.p.s.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Greenway Jizera Seminář Greenway Jizera Mladá Boleslav,
Čistá Vysočina Bc. Jana Böhmová Čistá Vysočina Historie  Hledání komunitní aktivity v rámci mezinárodní kampaně Den Země.  Vycházení ze.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Český svaz ochránců přírody – Regionální sdružení Iris EVP Den Země Exkurze Semináře Besedy Den stromů Zlatý list Tvořivé dílny Vycházky Ukliďme si svět.
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Práce s nadanými žáky ZŠ a SŠ ve výuce přírodovědných předmětů
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
- CESKY SEVER Festival lokální ekonomiky Chřibská, 15. září 2017 Ing. Mgr. Marek Hartych, MAS Český Sever • MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR EVROPSKÁ.
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Kariérové poradenství a podnikavost
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

MAS Krajina srdce …a péče o krajinu

 Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: - ošetření stávající zeleně - ošetření stávající zeleně - nové výsadby, zatravnění - nové výsadby, zatravnění - pořízení techniky na údržbu zeleně - pořízení techniky na údržbu zeleně „Realizace SPL“

 Spolupráce se subjekty při přípravě a podpoře projektů - Okrašlovací spolek pro Nadějkov a okolí - Okrašlovací spolek pro Nadějkov a okolí - Český Merán o.p.s. - Český Merán o.p.s.  Zaměření projektů: - ošetření stávající zeleně - ošetření stávající zeleně - nové výsadby, zatravnění - nové výsadby, zatravnění - rekultivace historických zahrad a sadů - rekultivace historických zahrad a sadů - naučné trasy - naučné trasy „Nadace Partnerství“

 Projekt spolupráce 3 MAS podpořený v rámci Opatření IV.2.1 PRV  Cíl projektu: - prohloubení znalostí v oblasti ochrany krajiny - prohloubení znalostí v oblasti ochrany krajiny - navázání kontaktů se subjekty, které v této oblasti působí - navázání kontaktů se subjekty, které v této oblasti působí „Péče o krajinu“

 Výstupy projektu: - publikace s ukázkou 20 realizovaných projektů v - publikace s ukázkou 20 realizovaných projektů v krajině jako prezentace příkladů dobré praxe krajině jako prezentace příkladů dobré praxe - 13 seminářů (ochrana krajiny, pozemkové úpravy, setkání s projektanty, opatření MAS, PRV, OP ŽP,…) - 13 seminářů (ochrana krajiny, pozemkové úpravy, setkání s projektanty, opatření MAS, PRV, OP ŽP,…) → 176 účastníků seminářů! → 176 účastníků seminářů! „Péče o krajinu“

 Výsledky projektu: - formulace námětů projektů „Péče o krajinu“

 Výsledky projektu: - formulace námětů projektů „Péče o krajinu“

 Výsledky projektu: akce  Výsledky projektu: akce „Stromy pro Krajinu srdce“ - vysazeno 280 javorů a lip podél komunikace III. třídy a podél polních cest na Smilovohorsku - 25 dobrovolníků „Péče o krajinu“

 Výsledky projektu: akce  Výsledky projektu: akce „Stromy pro Krajinu srdce“ - zapojení místní mládeže - aktivizace obcí – pokračování ve výsadbách „Péče o krajinu“

 Projekt spolupráce 5ti MAS, Opatření IV.2.1. PRV  Cíle projektu - rozvoj lokální ekonomiky ve smyslu zahájení obchodu s místními produkty z místních zdrojů - rozvoj lokální ekonomiky ve smyslu zahájení obchodu s místními produkty z místních zdrojů - zapojení základních škol (ovoce do škol = MÍSTNÍ ovoce, výchova dětí k úctě k MÍSTNÍM zdrojům) - zapojení základních škol (ovoce do škol = MÍSTNÍ ovoce, výchova dětí k úctě k MÍSTNÍM zdrojům) „Venkovské tradice v krajině“

 Výstupy projektu pro MAS Krajina srdce - pořízení technologií (moštárny, pastery, sušárny ovoce,..) - pořízení technologií (moštárny, pastery, sušárny ovoce,..) - výsadby ovocných alejí podél silnic a cest - výsadby ovocných alejí podél silnic a cest - rekultivace stávajících alejí - rekultivace stávajících alejí - výsadba sadů s původními odrůdami ovocných stromů - výsadba sadů s původními odrůdami ovocných stromů - celkem vysazeno 500 ks ovocných stromů - celkem vysazeno 500 ks ovocných stromů - projektová výuka na základních školách - projektová výuka na základních školách „Venkovské tradice v krajině“

 Vznik nových akcí: - Vilické a Drážské jablkobraní - Vilické a Drážské jablkobraní - Soutěž o nejlepší jablečný závin - Soutěž o nejlepší jablečný závin - Moštování pro veřejnost s ochutnávkou a výstavou ovoce - Moštování pro veřejnost s ochutnávkou a výstavou ovoce „Venkovské tradice v krajině“

 Největší přínos = projektová výuka na ZŠ: - exkurze, vzdělávání dětí, práce s lokálními zdroji, místními lektory a spolky, výuka v terénu, příklady dobré praxe v místě - exkurze, vzdělávání dětí, práce s lokálními zdroji, místními lektory a spolky, výuka v terénu, příklady dobré praxe v místě „Venkovské tradice v krajině“

 Projekt spolupráce 3 MAS, Opatření IV.2.1. PRV  Cíle projektu - navázání na již realizované projekty – vzdělávání veřejnosti, propagace zpracoven ovoce, jejich využívání, aktivní zapojení veřejnosti (výsadby, rozvoj lokální ekonomiky – výkup místního ovoce, prodej moštů,..) - navázání na již realizované projekty – vzdělávání veřejnosti, propagace zpracoven ovoce, jejich využívání, aktivní zapojení veřejnosti (výsadby, rozvoj lokální ekonomiky – výkup místního ovoce, prodej moštů,..) „Renesance venkovského ovocnářství“

 Výstupy projektu pro MAS Krajina srdce - semináře pro širokou veřejnost „legislativní podmínky uvedení produktů potravinářského charakteru na trh“ - semináře pro širokou veřejnost „legislativní podmínky uvedení produktů potravinářského charakteru na trh“ - kurzy „zpracování ovoce na šťávy, kvašené nápoje, vína a destiláty“ - kurzy „zpracování ovoce na šťávy, kvašené nápoje, vína a destiláty“ - kurzy údržby ovocných stromů (ořez ovocných stromů za účelem zmlazení, výchovný řez, roubování) - kurzy údržby ovocných stromů (ořez ovocných stromů za účelem zmlazení, výchovný řez, roubování) - výsadby ovocných alejí podél silnic (100ks) - dobrovolnictví - výsadby ovocných alejí podél silnic (100ks) - dobrovolnictví „Renesance venkovského ovocnářství“

 V případě OP ŽP náročná projektová příprava  Vlastnické vztahy k nemovitostem  Ve většině obcí nerealizované pozemkové úpravy  Rozdílné postoje správců komunikací ve vlastnictví komunikací ve vlastnictví státu/krajských úřadů k státu/krajských úřadů k údržbě/výsadbě zeleně údržbě/výsadbě zeleně  Nešetrné extenzivní hospodaření zemědělských hospodaření zemědělských podniků podniků Problémy při přípravě a realizaci projektů tohoto typu…

 Zapojení mládeže prostřednictvím mezinárodních projektů Earth Garden Meeting Earth Garden Meeting Youth for Nature Youth for Nature Let´s Nurture The Nature Let´s Nurture The Nature The Pathway Project The Pathway Project „Další aktivity v péči o krajinu“

Projekty se realizovaly: ČR, Polsko, Finsko, Skotsko

„Další aktivity v péči o krajinu“

…děkuji za pozornost! Monika Hienlová Občanské sdružení MAS Krajina srdce Žižkovo náměstí Mladá Vožice Tel: