Jak si počínat při soudním jednání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Advertisements

Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Koncipient – práva a povinnosti
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Právo pro podnikatele II
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
KPD KOMUNIKACE ADVOKÁTA.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Význam práva Petr Machala.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Radim Chalupa PF MU Brno, 2008
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Subjekty trestního řízení
Občanské právo procesní
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Zahraniční advokát, mezinárodní advokátní organizace
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
JUDr. Jaroslav Stránský
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Zájmová a ostatní samospráva
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Občanské právo procesní
Zplnomocňování - návrh dokumentů
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Advokátní koncipient práva a povinnosti. Základní předpisy Zákon č. 85/1996 Sb. o advokacii v platném znění Usnesení představenstva České advokátní komory.
Pravidla profesionální etiky Práva a povinnosti advokátů a advokátních koncipientů.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
ADVOKÁTNÍ TARIF JUDr. Jiří Janeba, advokát. PRÁVNÍ ÚPRAVA AT  čl. 28 LZPS  § 22 ZA  vyhláška č. 177/1996 Sb.  Etický kodex.
Práva a povinnosti mezi manželi
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Název vzdělávacího materiálu
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní zásady civilního procesu
Řešení rozporů § 4 odst. 7 stavebního zákona a § 136 odst. 6 ve spojení s § 133 správního řádu Ing. Tomáš Sklenář.
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

Jak si počínat při soudním jednání JUDr.Tomáš Sokol 2010 6.4.2017

O čem to dnes bude?

Co je soudní řízení a co určuje pravidla hry ? Procesní předpisy Advokátní předpisy

Řízený konflikt

§ 16 zákona o advokacii (1) Advokát je povinen chránit a prosazovat práva a oprávněné zájmy klienta a řídit se jeho pokyny. Pokyny klienta však není vázán, jsou-li v rozporu se zákonem nebo stavovským předpisem; o tom je advokát povinen klienta přiměřeně poučit. (2) Při výkonu advokacie je advokát povinen jednat čestně a svědomitě; je povinen využívat důsledně všechny zákonné prostředky a v jejich rámci uplatnit v zájmu klienta vše, co podle svého přesvědčení pokládá za prospěšné

§ 17 zákona o advokacii Advokát postupuje při výkonu advokacie tak, aby nesnižoval důstojnost advokátního stavu; za tím účelem je zejména povinen dodržovat pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže.Pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže stanoví stavovský předpis.

čl.4 Důstojnost a vážnost stavu (1) Advokát je všeobecně povinen poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu. (3) Projevy advokáta v souvislosti s výkonem advokacie jsou věcné, střízlivé a nikoliv vědomě nepravdivé.

Kárné rozhodnutí Předloží-li advokát soudu listinu s vědomě podvrženým obsahem, jedná se o použití prostředků vědomě nepravdivých a nečestných a tedy o závažné porušení povinnosti advokáta.- č.11/98

Čl. 17 Povinnosti advokátů v řízení před soudy a jinými orgány (1) Vůči soudům, rozhodčím orgánům, orgánům veřejné správy a jiným orgánům, které rozhodují v právních věcech, jakož i vůči osobám, které plní jejich úkoly, je advokát povinen zachovávat náležitou úctu a zdvořilost. (2) Advokát nesmí v řízení uvádět údaje, ani navrhovat důkazy, o nichž ví, že jsou nepravdivé nebo klamavé, a to ani na příkaz klienta. (3) Advokát je povinen v řízení jednat poctivě, respektovat zákonná práva ostatních účastníků řízení a chovat se k nim i k ostatním osobám zúčastněným na řízení tak, aby nebyla snižována jejich důstojnost ani důstojnost advokátního stavu. V takových věcech nesmí za nepřítomnosti, popřípadě bez vědomí advokáta druhé strany nebo této strany, není-li advokátem zastoupena, jednat s osobami, které plní úkoly soudů nebo jiných orgánů, a předávat jim písemnosti, ledaže takový postup procesní předpisy dovolují.

Předpoklady zastupování u soudu Dispozice Komunikace Aplikace v daném čase a v zátěži Přednes Sebeovládání Znalosti Procesní právo Hmotné právo

Proč chodí advokát k soudu? a) Protože dostal obsílku b) Aby se předvedl a vydělal si c) Aby poskytl právní službu

Není spravedlnosti bez obhajoby, není obhajoby bez advokáta. J Není spravedlnosti bez obhajoby, není obhajoby bez advokáta. J. Grévy BA 11-12/2002

Forma konfliktu - komunikace Komunikace s klientem Komunikaci se soudem Komunikace s účastníky

Základní hodnotou a devizou advokáta není to, že vždycky vyhraje, ale že bude vždy působit kompetentně, bude vědět o čem věc je a bude se chovat jako profesionál.

Komunikace s klientem Nezbytná pro jednání advokáta u soudu Klient musí s postupem advokáta souhlasit Klient, má-li být přítomen, musí být informován o průběhu řízení a své případné roli v něm

Komunikace se soudem Písemná Verbální Non verbální

Komunikace s účastníky Se svědky Se znalci S dalšími (právní zástupce protistrany, státní zástupce, obecný zmocněnec, opatrovník)

Čl. 17 Povinnosti advokátů v řízení před soudy a jinými orgány (3) Advokát je povinen v řízení jednat poctivě, respektovat zákonná práva ostatních účastníků řízení a chovat se k nim i k ostatním osobám zúčastněným na řízení tak, aby nebyla snižována jejich důstojnost ani důstojnost advokátního stavu.

Začátek závěrečné řeči Mgr. Pěnkava

Závěrečná řeč Mgr. Pěnkava 2

Závěrečná řeč Mgr. Pěnkava 3

Závěrečná řeč Mgr. Pěnkava 4

Závěrečná řeč Mgr. Pěnkava 5

Začátek závěrečné řeči Mgr. Polišenská

Závěrečná řeč Mgr. Polišenská

Závěrečná řeč Mgr. Myšák

Děkuji za pozornost 6.4.2017