Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změň, co změnit můžeš, ostatní nech být..
Advertisements

Honza Martinek 3.A Lyska černá.
Metrické vlastnosti.  Odchylka dvou r ů znob ěž ných p ř ímek je velikost ka ž dého z ostrých nebo pravých úhl ů, které p ř ímky spolu svírají. • (R.
POHYB CO JE VLASTN Ě POHYB A JAKÉ MÁ VLASTNOSTI. CO JE TEDY VLASTNĚ POHYB?  POHYB JE D Ě J, P Ř I KTERÉM T Ě LESO M Ě NÍ SVOJI POLOHU V ŮČ I JINÉMU T.
Jana Janoušková Gymnázium U Balvanu 16 3.ročník
Richard Liška Jan Bo č ek.  Tu čň ák je pokrytý pe ř ím, které mu ve studené vod ě slou ž í jako potap ěč ský neoprén  Kdy ž je tu č nák ů m zima tak.
Jestřáb lesní Accipiter gentilis
Pica pica Straka obecná.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
DEX (alias Alf) … aneb má cesta z útulku Kralupy nad Vltavou do nového domova.
HVOZDÍKOVITÉ Caryophyllaceae.
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
DEN ZEMĚ Po stopách ohrožených zvířat.
Obratlovci -HLODAVCI-
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Kopřivka obecná (Anas strepera)
Delfín obecný.
KACHNA DIVOKÁ (Anas platyrhynchos).
Adopce gorily nížinné.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Velké planety Plynní obři
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
Husa běločelá.
Dudek Chocholatý.
Kristýna Huspeková VII.A
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Ptáci.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Krocan divoký Třída: Ptáci (Aves) Řád: Hrabaví (Galliformes) Čeleď:
Husa velká. Délka těla: cm Délka těla: cm Rozpětí křídel: 160 cm Rozpětí křídel: 160 cm Hmotnost: 2,5 - 6 kg Hmotnost: 2,5 - 6 kg Dospělý.
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Ledňáček říční.
Tetřev Hlušec Radmila Sikytová. Vzhled Hmotnost:1-1,5kg Rozměry:až 60cm Patří k největším kurovitým ptákům u nás.JE TO OHROŽENÝ DRUH,JE OTO HRABAVÝ DRUH,KTERÝ.
PTÁCI.
Živočichové kolem rybníku
Polarní oblasti.
 Krystalická  Pravidelné uspo ř ádání č ástic  Periodicky opakované uspo ř ádání – dalekodosahové  Monokrystaly – č asto anizotropní – vlastnosti.
Zuby Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_10_Chrup Vytvo ř eno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podnebí mírného pásu Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu: prezentace,
Kavky potřebují pomoc Daniel Dvořák 6.B. Kavka obecná Corvus monedula Samec-délka křídla :223 mm do 250 mm Samice-délka křídla od : 214 mm do 243 mm Samec-hmotnost.
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_IVOVACE_2902_TYPY ÚVĚRŮ Téma: Pojem F. G._ Typy úvěrů Číslo projektu:
Nosorožec dvourohý  Nosorožec se jeden druhému spíš vyhýbají, proto spolu ani moc „nemluví“. Samci na sebe výhr ů žn ě funí nebo frkají. Zvuky, které.
DELFÍN Martina Malárová a Veronika Vachůnková. POPIS DELFÍNA -Živí se rybami a dalšímy mořskými živočichy, např. korýši a hlavonožci. Spotřebuje jich.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZVÍŘATA Vyrobily : Karolína Klečková Ema Kopčilová.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_102_Prvoci
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Název projektu: Živá příroda ve škole
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Kukačka obecná Cuculus canorus.
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Ptáci Vodní ptáci (Žák, Koller, Souchop)
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
HRABAVÍ.
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
PTÁCI - LETCI (VRUBOZOBÍ)
KOSATKA Viktorie Dvorská
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Lžičák pestrý Jan Martinek 3.A

Zařazení Anas clypeata Northern Shoveler Třída: Ptáci Řád: vrubozobí

Výskyt a rozměry Výskyt: severnější části Eurasie a Severní Ameriky Hmotnost: 0,4 - 1,1 kg Délka těla: 43 - 56 cm, rozpětí křídel 70 - 85 cm Věk: 16 let

Charakteristika Je to typická kachna mělkých vod s okraji porostlými krátkou hustou vegetací. Velký lžícovitý zobák s lamelovými okraji slouží lžičákovi k procezování svrchní vrstvy vody, z níž zachycuje drobné živočichy a rostlinná semena. Typické je přitom plavání se zobákem ponořeným rovnoběžně s vodní hladinou. Občas se dokonce plovoucí pták začne otáčet se zobákem na místě.

Prostředí a stanoviště Obývá mělké sladké vody a zaplavovaná území. Vyhledává zejména místa s hustými porosty rákosu a trávy na březích. Na jezerech s bujnou vegetací se lžičáci někdy shlukují do velkých hejn. Proplouvají bahnitou vodou podél břehů a vyhýbají se hloubkám uprostřed jezera.

Způsob života Po většinu roku žije v párech nebo malých skupinkách čítajících do 20 jedinců. V dobách zimního a jarního tahu se shlukuje do poměrně velkých hejn. Ne všichni lžičáci jsou ovšem tažní. Jedinci hnízdící v příznivém podnebí mírného pásu se nikam nestěhují a na podzim zde dostávají návštěvu v podobě svých kolegů ze severských hnízdišť.

Způsob obživy Hlavní potravou lžičáka pestrého jsou drobní vodní živočichové, které vybírá z vody svým velkým lžícovitým zobákem. Buď sám, nebo v malých skupinkách pročvachtává zobákem mělké vody. Pohybuje při tom lehce pootevřeným zobákem ze strany na stranu. Po chvíli vždy zobák zavře a jazykem z něj vytlačí vodu. Jemné lamely na spodní i horní čelisti přitom zapadají do sebe a fungují jako síto, které zachytí veškeré vodní živočichy, kteří se dostali s vodou do zobáku. Lamely v zobáku jsou tak jemné, že zachytí i nejjemnější plankton.

Rozmnožování Pohlavní dospělost: v 1. roce Délka inkubace: 22 – 23 dní Počet vajec: 6 - 14 Lžičáci pestří uzavírají páry zpravidla již v prosinci. Jedné samici se přitom často dvoří skupinka až dvanácti samců. Plavou za samicí s vysoko zdviženými zobáky natočenými směrem k ní. Samice nakonec přistane na vodě těsně vedle jednoho ze samců, čímž mu dá najevo, že si vybrala právě jeho. Hnízdo lžičáka bývá nejčastěji vystavěno na zemi, v těsné blízkosti vodního břehu. Obvykle je skryto ve vysoké trávě nebo sítinách. Na celou stavbu hnízda, sezení na vejcích i na péči o vylíhlá mláďata je sice samice sama, samec však neustále hlídkuje poblíž hnízda.

Ochrana druhu Vinou znečištění životního prostředí u nás stavy lžičáků pestrých značně poklesly. V Evropě je tento druh hojnější pouze v severních oblastech.

Zajímavosti - Když lžičák vzlétá ze země, vydává údery křídel typický chřestivý zvuk. Je pravděpodobné, že může sloužit jako signál označující jeho teritorium. - Zoologové naměřili u letícího lžičáka rychlost 85 kilometrů za hodinu.

Obrázky