Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Ovoce Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_1 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Ovoce
Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Obsahuje vitamíny C, B 1, B2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce). Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé.
Rozdělení ovoce Importované – jižní pásmo Tuzemské – mírné pásmo jádrové - jablka, hrušky, kdoule, mišpule, peckové - švestky, slívy, ryngle, pološvestky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarínky, bobulové bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky,), bobule pravé složené (tzv. souplodí, např. maliny, ostružiny), bobule nepravé - vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody zahradní a lesní), skořápkové - vlašské ořechy, lískové ořechy - jsou zralé a usušené plody lísky. Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B. citrusové – citrony, pomeranče grapefruity, mandarinky, ostatní jižní ovoce – ananas, kiwi, mango, avokádo, papája, liči, granátové jablko, sušené jižní plody - rozinky, fíky, datle, sušená semena – madle, kokos, jedlé kaštany, para ořechy, arašídy, kešu ořechy, pistácie, piniové oříšky
domácí ovoce třešně hrušky jablka mišpule kdoule
Podzemnice olejná - arašídy Importované ovoce datle citrony avokádo Para ořechy Podzemnice olejná - arašídy
Skladování a vady ovoce Jádrové, peckové a bobulové ovoce se skladuje v chladírně, nesmí se však orosit. Používají se speciální sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Zpomaluje se dozrávání ovoce. Takto skladované ovoce si zachovává téměř plnou biologickou hodnotu. Skořápkové ovoce se skladuje v chladné a suché místnosti. Banány nikdy neskladujeme v chladničce, jelikož se rychle kazí a hnědnou. Zelené banány rychle dozrají při pokojové teplotě v papírovém sáčku. Pokud chceme zrání banánů zpomalit, skladujeme na chladném, tmavém místě. Nejčastější vady - zapaření, hniloba, plíseň, namrzlé, napadení živočišnými škůdci, natlučené, rostlinné choroby (vyvolávají plísně a bakterie).
Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pears.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fuji_apple.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Traverse_cherries.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cydonia.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medlar_pomes_and_leaves.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrus_collage.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BrazilNut1.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peanut_9417.jpg