Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„EU peníze středním školám“
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Z čeho se skládá písmeno
„EU peníze středním školám“
Zámky v našem okolí Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter Střední škola živnostenská Sokolov 2013.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_04
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ovoce – Význam ve výživě
„EU peníze středním školám“
Ovoce patří mezi plody. Dělíme je na: MALVICE PECKOVICE BOBULE
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Hlava _______________ ____________ NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Ovoce Mgr. Iveta Honzejková.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým poznatkům II ŠKOLA ADRESA: Základní škola Nový Jičín, Komenského.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ovoce.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdroj obrazového materiálu
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DOVAZENE_SKORAPKOVE_OVOCE_PR EZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKLADOVANI_A_KONZERVOVANI_OVOCE _PREZENTACE_03 Název školyStřední škola.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola
Dělení ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_106_Ovoce
VY_32_INOVACE_49_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP (ČaS/I)
Obrázkové čtení se spojkou I.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Období: září – prosinec 2011
PEXESO – OVOCE anglicky
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Člověk a jeho svět 2.ročník
Transkript prezentace:

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Ovoce Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_1 Jméno autora Mgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

Ovoce

Ovoce má vysokou biologickou hodnotu a nižší energetickou hodnotu. Obsahuje vitamíny C, B 1, B2, provitamín A, dále minerální látky (draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, sodík, mangan), sacharidy (glukózu, fruktózu, celulózu, pektiny), vodu, organické kyseliny (osvěží), případně tuky (u skořápkového ovoce). Energetická hodnota ovoce je ovlivněna obsahem sacharidů a tuků. Nejlépe je konzumovat ovoce čerstvé.

Rozdělení ovoce Importované – jižní pásmo Tuzemské – mírné pásmo jádrové - jablka, hrušky, kdoule, mišpule, peckové - švestky, slívy, ryngle, pološvestky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarínky, bobulové bobule pravé jednotlivé (hroznové víno, rybíz, angrešt, borůvky, brusinky, šípky,), bobule pravé složené (tzv. souplodí, např. maliny, ostružiny), bobule nepravé - vzniklé zdužnatěním květního lůžka (jahody zahradní a lesní), skořápkové - vlašské ořechy, lískové ořechy - jsou zralé a usušené plody lísky. Skořápkové ovoce má vysoký obsah sušiny, vysoký podíl tuků a vitamínů skupiny B. citrusové – citrony, pomeranče grapefruity, mandarinky, ostatní jižní ovoce – ananas, kiwi, mango, avokádo, papája, liči, granátové jablko, sušené jižní plody - rozinky, fíky, datle, sušená semena – madle, kokos, jedlé kaštany, para ořechy, arašídy, kešu ořechy, pistácie, piniové oříšky

domácí ovoce třešně hrušky jablka mišpule kdoule

Podzemnice olejná - arašídy Importované ovoce datle citrony avokádo Para ořechy Podzemnice olejná - arašídy

Skladování a vady ovoce Jádrové, peckové a bobulové ovoce se skladuje v chladírně, nesmí se však orosit. Používají se speciální sklady, které jsou větrány a chlazeny vzduchem. Zpomaluje se dozrávání ovoce. Takto skladované ovoce si zachovává téměř plnou biologickou hodnotu. Skořápkové ovoce se skladuje  v chladné a suché místnosti. Banány nikdy neskladujeme v chladničce, jelikož se rychle kazí a hnědnou. Zelené banány rychle dozrají při pokojové teplotě v papírovém sáčku. Pokud chceme zrání banánů zpomalit, skladujeme na chladném, tmavém místě. Nejčastější vady - zapaření, hniloba, plíseň, namrzlé, napadení živočišnými škůdci, natlučené, rostlinné choroby (vyvolávají plísně a bakterie).

Zdroje KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7 MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pears.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fuji_apple.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Traverse_cherries.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cydonia.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Medlar_pomes_and_leaves.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Citrus_collage.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BrazilNut1.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peanut_9417.jpg