Jaderná energie Výroba paliv a energie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Jaderná energie.
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Jaderná energie.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná energie.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Elektrárny.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Jaderné elektrárny Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Jaderné elektrárny.
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Jaderná energie.
Jaderné reakce.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Jaderná Energie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Uhlí Výroba paliv a energie.
Jaderný reaktor Jedná se o tlakovou nádobu ve které probíhá řízená štěpná reakce. Nejběžnější je tlakovodní reaktor označovaný PWR. Palivem je UO2 obohacený.
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Štěpení atomu a řetězová reakce
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Typy jaderných reakcí.
Jaderná Elektrárna.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Marie Currie-Sklodowská
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Jak se trvale získává jaderná energie
Temelín.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_35_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Jaderná elektrárna.
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Marie Curie-Sklodowská
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fyzika – Jaderná elektrárna
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Jaderná energie Výroba paliv a energie

Princip vzniku jaderné energie Samovolná přeměna jader atomů některých prvků a jejich rozpad Tyto prvky = radioaktivní prvky Při rozpadu jader vznikají jádra atomů jiných prvků a uvolňuje se radioaktivní záření Tento jev = RADIOAKTIVITA

Objevitelé radioaktivity Marie-Curie-Sklodowská a její manžel Pierre Curie – objevitelé přirozené radioaktivity Irena Curie (dcera Marie) objevila umělou radioaktivitu Marie-Curie-Sklodowská získala jako jediná dvakrát Nobelovu cenu

Uměle vyvolaný rozpad Pokud na atomy prvků působíme částicemi s vysokou energií, dochází ke změnám struktury atomových jader Většinou dojde k rozpadu na dvě jádra atomů jiných prvků a uvolnění dalších částic

Jaderné reakce Při těchto reakcích se uvolňuje velké množství energie (mnohem větší než při chemických reakcích) Takto uvolněná energie je využívána v jaderných (atomových) elektrárnách k výrobě elektrické energie

Jak funguje jaderná elektrárna? Nejvýznamnější prvek = jaderný reaktor Jako palivo se v jaderných reaktorech používá uran v podobě palivových tyčí Uvolňovaná energie je tak obrovská, že je nutné její množství regulovat pomocí tzv. regulačních tyčí Regulace je prevencí přehřátí reaktoru a následnému výbuchu

Jak funguje jaderná elektrárna? Mezi uranovými tyčemi proudí voda pod vysokým tlakem, čímž se ohřívá na velmi vysokou teplotu Tato voda je však radioaktivní, proto prochází do tzv. parogenerátoru, ve kterém vzniká pára, která již postrádá radioaktivní vlastnosti

Jak funguje jaderná elektrárna? Vzniklá pára roztáčí turbínu Spolu s turbínou se roztáčí i rotor generátoru, který již vyrábí elektrický proud Pára z turbíny je ochlazována vodou v kondenzátoru Chladící voda se zpětně ochlazuje v chladících věžích a přebytečné teplo je uvolňováno do atmosféry

Jaderná elektrárna x tepelná elektrárna - o výkonu 1000 MW spotřebuje ročně asi 35 tun uranu Tepelná elektrárna - o výkonu 1000 MW spotřebuje ročně miliony tun uhlí

Odpad z jaderných elektráren Tzv. vyhořelé palivo Silně radioaktivní Bohužel nemá žádné další využití Je skladován v podzemních úložištích ve speciálních kontejnerech

Zneužití jaderné energie Výroba atomových bomb (řazeny mezi zbraně hromadného ničení) Poprvé použity ve 2. světové válce americkou armádou proti Japonsku (Hirošima a Nagasaki)

Jaderné elektrárny Historie: První jaderná elektrárna byla uvedena do provozu roku 1954 v ruském Obinsku

Jaderné elektrárny Největší jaderná elektrárna v Evropě: Ukrajina (Záporoží) 6 jaderných reaktorů o celkovém výkonu 6000MW

Jaderné elektrárny Největší jaderná elektrárna na světě Japonsko (Fukušima) 10 jaderných reaktorů Celkový výkon = 9000 MW