Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Anna Hana Kučeráková zpracováno: 20.02.2013 ročník (obor) 2.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Příprava pokrmů ze zvěřiny spárkaté Předmět technologie Anotace: Žáci se naučí správný výběr masa vysoké srstnaté zvěře a použití jednotlivých části při přípravě pokrmů ve stravovacích službách. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-14
Použití masa jednotlivých částí vysoké srstnaté zvěřiny http://cs.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A1rkat%C3%A1_zv%C4%9B%C5%99
Určete názvy vysoké zvěře. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=sparkata/&bav=on.2,or.r_qf.&biw ……………………………….. …………………………………. …………………………………
Rozdělení masa vysoké srstnaté zvěře. Podle kvality rozdělujeme na: maso přední maso zadní http://office.microsoft.com
Zadní maso = hřbet = kýta Vlastní fotografie.
Přední maso 3. = plec 4. = krk 5. = hrudí (přední část) = bok (zadní část) 6. = kližky
Použití jednotlivých částí masa Kýta, hřbet: dušení = v celku, nebo na plátky (filé) pečení = přírodní na smetaně minutkové pokrmy = řízky, medailónky, žebírka http://www.prodej-zveriny.cz › Prodej zvěřiny › Zvěřina recepty
Plec, bok, krk, kližky, hlava - dušení = krájíme na kousky (guláše, perkelty, ragů) - vaření = hlava (vařenou zaléváme do rosolu) http://www.cs.wikipedia.org/wiki/Srnec_obecný
Maso přední Krk jelení Dančí krk na jalovci a tymiánu http://www.google.cz/search?hl/t&q=zvěřina+přední Dančí krk na jalovci a tymiánu http://www.receptynakazdyden.cz › Maso › Zvěřina
Maso přední Plec dančí Dančí plec na víně Dančí ragů http://www.maso-jakub.cz/zverina/danci-plec-bez-kosti-k.u.-mrazena Dančí plec na víně Dančí ragů http://www.prodej-zveriny.cz › Prodej zvěřiny › Zvěřina recepty
ÚKOLY Správně doplňte Srnčí plec na smetaně: je maso p….. tepelná úprava je ……………………… jako přílohu podáváme ………………………. Části masa a tepelnou úpravu ze kterých připravujeme: Jelení stejk = ………………………………………………………….. Dančí guláš = …………………………………………………………..
Zdroje http://www.receptynakazdyden.cz › Maso › Zvěřina Vlastní fotografie a zkušenosti. ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce:technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.).ISBN 978-80-7320-156-22.