Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy k hlavním pokrmům Předměttechnologie Anotace:Žáci se naučí správný výběr surovin na přípravu příloh z brambor a technologický postup při jejich výrobě ve stravovacích službách. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2-5-12
PŘÍLOHY Z BRAMBOR Lilek brambor, též brambor obecný či brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), v běžné řeči jen brambor nebo také brambora, ale nejčastěji v množném čísle brambory, je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, pěstovaná jako jednoletá plodina.
Úprava brambor vařením bez slupky Vařené brambory oloupané na kostky/půlky/čtvrtky krájené zalijeme horkou vodou+kmín+sůl uvařené scedíme, zdobíme zelenou petrželkou některé mastíme máslem/sádlem. Bramborová kaše oloupané brambory uvaříme v osolené vodě scedíme, vyšleháme s horkým mlékem a máslem na talíři tvarujeme do vějíře a zdobíme.
Úprava brambor vařením ve slupce brambory stejné velikosti omyjeme, zalijeme horkou osolenou vodou, loupeme po uvaření. Použití - doplňte:
Řešení bramborový salát šťouchané brambory
Úprava brambor dušením Lyonské brambory brambory omyjeme, uvaříme ve slupce, oloupeme a krájíme na plátky, podusíme na másle s cibulkou a mletým pepřem. Brambory dušené na smetaně oloupané syrové brambory na plátky, opečeme na másle h ttp://
Úprava brambor pečením Pečené bez slupky Pečené s. s..... (doplňte) w ww.toprecepty.cz/recept/10876-pecene-brambory-v-troube/
Úprava brambor smažením hranolky lupínky kostičky sláma kuličky Správně přiřaďte.
ÚKOLY Vyh ledejte a zapište do sešitu správný postup přílohy z brambor: - smažené hranolky ze syrových brambor.
Zdroje h ttp:// ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce: technologie : učebnice pro odborná učiliště. 3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.). ISBN