Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z mouky - knedlíky.
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)1.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPřílohy z rýže Předměttechnologie.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Menu – gastronomická pravidla
VY_32_INOVACE_10_GAS_585_Mel
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výrobní střediska v závodech společného stravování
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Jan Mihalík zpracováno:
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘDCÍCH
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_586_Mel
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.09 SOU Obořiště
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:S.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Složitá a slavnostní menu
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, HLEDISKA PRO SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ SLAVNOSTNÍ MENU, PRAVIDLA SESTAVOVÁNÍ MENU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ Free Powerpoint Templates.
Předmět: Stolničení Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_10_GAS_581_Mel
Obor: H/01 Kuchař-číšník
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Moučníky z listového těsta
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Obor: H/01 Kuchař-číšník
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
BEZMASÉ POKRMY
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV - Stolničení Ročník:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_365
Kvíz Kvíz
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Transkript prezentace:

Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 17.01.2013 ročník (obor) Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 17.01.2013 ročník (obor) a ubytovací služby tematická oblast Menu Předmět Stolničení Anotace: v závodech společného stravování. číslo materiálu III/2-4-10

MENU Menu je pevná sestava pokrmů a nápojů. Používá se: - v restauračním provozu, - při slavnostním stolování k určitým příležitostem. http://office.microsoft.com

Jednoduché restaurační menu - o třech chodech DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu - o třech chodech Složité restaurační menu - má 4 až 5 chodů http://www.golem-praha.cz Slavnostní menu - je o šesti a více chodech

Jednoduché restaurační menu DRUHY MENU Jednotlivé druhy rozdělujeme podle počtu chodů (podávaných pokrmů). Jednoduché restaurační menu Složité restaurační menu Slavnostní menu - předkrm, polévka, hlavní pokrm, moučník. Je o 6 a více chodech. Zpravidla o třech chodech. Pozorně přečtěte a správně zařaďte k jednotlivým menu. Se skládá ze 4 až 5 chodů. - polévka, hlavní pokrm, moučník. - předkrm, polévka, ryba, hlavní pokrm, moučník, sýr, doplněných vhodnými nápoji.

SLAVNOSTNÍ MENU Toto menu se sestavuje k různým příležitostem. Důležité zásady při tvorbě slavnostního menu. Dbáme na určitá hlediska: - počet osob, - složení hostů (věk, národnost, povolání, pohlaví, náboženství), - finanční možnosti hostitele, - dobu podávání (poledne, večer, roční období), - příležitost pro kterou je určena - různé zvyklosti (svatby), - možnosti střediska. http://www.svatebni-design.eu/cz/10-svatby-roku-2010.html http://www.budesvatba.cz/vlozit/126/

- graficky doplňovat výzdobu tabule, Menu má být jako celek: - nápadité, - originální, - graficky doplňovat výzdobu tabule, - svým obsahem má zapadat do charakteru pohoštění. http://www.agenturakp.cz/fotogalerie/svatebni-dekorace.html http://www.svatebnikytice.cz/dekorace-svatebni-tabule-248/761/

NÁPOJE PODÁVANÉ PŘI SLAVNOSTNÍM MENU Aperitiv: - podává se 15 - 20 minut před jídlem, - zpravidla kořeněné víno, - na povzbuzení chuti, Bílá vína: - k pokrmům z bílého masa (ryby, hrabavá drůbež). Červená vína: - k pokrmům z tmavých mas (hovězí, zvěřina). Šumivá vína: - k dezertům a moučníkům. http://www.metropol.cz/ Pivo: - k tučným pokrmům. http://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/ Digestiv: - destilát, pálenka, - na závěr celého menu, - slouží k lepšímu trávení požitých pokrmů. http://www.cdc.gov/nchs/fastats/digestiv.htm

☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ ☼ Sestavování pokrmů a nápojů na slavnostím menu. levá strana - nápoje pravá strana - pokrmy aperitiv studený předkrm ☼ ☼ polévka minerální voda ☼ ☼ hlavní chod z bílého masa bílé víno ☼ ☼ hlavní chod z tmavého masa červené víno ☼ ☼ moučník šumivé víno ☼ ☼ dezert ☼ becherovka káva

Podle založeného inventáře sestavte slavnostní menu. https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs

Otázky a úkoly. Co je to menu a kde se používá. Vysvětlete jaký je rozdíl mezi jednoduchým a složitým menu. Jaký je rozdíl mezi jídelním lístkem a menu. K jakým příležitostem připravujeme slavnostní menu. Z kolika pokrmů se skládá jednoduché restaurační menu. Jaké pokrmy připravíte podle založených příborů? https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs

Zdroje http://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/ http://office.microsoft.com http://www.golem-praha.cz http://www.svatebni-design.eu/cz/10-svatby-roku-2010.html http://www.budesvatba.cz/vlozit/126/ http://www.agenturakp.cz/fotogalerie/svatebni-dekorace.html http://www.svatebnikytice.cz/dekorace-svatebni-tabule-248/761/ http://www.metropol.cz/ http://www.toprecepty.cz/recept/23121-veprovy-rizek/ http://www.cdc.gov/nchs/fastats/digestiv.htm https://www.google.cz/search?hl=cs&q=založení%20inventáře%20podle%20menu&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=slavnostní%20tabule%20menu&tbs ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN 80-859-8985-9.