Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

Elektrostatika IV Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektřina.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektrický proud Podmínky používání prezentace
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Elektrický proud.
Měříme elektrický proud
ELEKTRICKÝ PROUD.
Zdroje elektrického proudu
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Stacionární magnetické pole
Vedení elektrického proudu v látkách I
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
Elektrostatika III Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika II Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Měříme elektrické napětí
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
zpracovaný v rámci projektu
26. Kapacita, kondenzátor, elektrický proud
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
Elektrický proud v látkách
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Vedení elektrického proudu v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Vznik střídavého proudu sinusoida
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZPŮSOBY.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
IONIZACE PLYNŮ.
Základy Elektrotechniky
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTRICKÝ PROUD Název školy
Elektrický proud.
Elektrický proud VY_30_INOVACE_ELE_ Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Sestavení elektrického obvodu a jeho součásti
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
AZ kvíz.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Přípravný kurz Jan Zeman
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
Elektrický proud Elektrické napětí Vodiče a izolanty
IONIZACE PLYNŮ.
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Transkript prezentace:

Elektrodynamika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013

Elektrický proud Usměrněný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Značka: I Jednotka: A (podle francouzského fyzika André Marie Ampéra, který pomocí vzájemného působení dvou přímých rovnoběžných vodičů s proudem definoval jednotku proudu, ampér) Definice: Při rovnoměrném průchodu náboje vodičem, je elektrický proud podílem celkového náboje, který projde průřezem vodiče za určitou dobu. Směr proudu: od kladného pólu zdroje k zápornému. El. proud měříme ampérmetrem, který zapojujeme vždy sériově ke spotřebiči. El. proud – stejnosměrný – střídavý El. proud nevidíme, ale pozorujeme jeho účinky tepelné, chemické a magnetické.

Jednoduchý elektrický obvod – zdroj napětí, spotřebič (žárovka), vodiče Složený elektrický odbod – obsahuje navíc uzly a větve A +

Elektrický proud v látkách Pevné látky – volné elektrony (kovová vazba, elektronový plyn) Kapaliny – kationty a anionty (elektrolyty, elektrolytická disociace) Plyny – kationty a volné elektrony (ionizace, samostatný a nesamostatný výboj)

Dělení látek podle vodivosti Vodiče – vedou dobře elektrický proud (kovy, elektrolyty, ionizovaný plyn) Nevodiče (izolanty) – nevedou elektrický proud (plast, papír, destilovaná voda, neionizovaný plyn) Polovodiče – vedou elektrický proud jen za určitých podmínek (teplota, osvětlení), např. prvky vyrobené z Si a Ge

Odkazy: Jak vyrábíme elektřinu... Jak byla objevena elektřina... Druhy elektrického proudu... Milionář z fyziky...  Applety na celou fyziku... (lze zvolit češtinu)

Druhy napětí Svorkové napětí, které naměříme na spotřebiči, napětí zatíženého zdroje, Velikost tohoto napětí je dána prací, kterou vykonají elektrostatické síly uvnitř zdroje i ve vnější části obvodu. Nabité částice ztrácejí potenciální energii, která se mění na jinou formu – tepelnou, mechanickou, …, W = Q U. U V +

napětí nezatíženého zdroje Elektromotorické napětí nezatíženého zdroje velikost je dána prací, kterou vykonají neelektrostatické síly uvnitř zdroje, potenciální energie nabitých částic se zvětšuje vlivem jiné energie přiváděné ze zdroje nebo zvenku značí se Ue We = Ue Q We > W Ue Q > U Q Ue > U Elektromotorické napětí zdroje je vždy větší něž svorkové! + V

Zdroje el. napětí Zdroje stejnosměrného napětí: Galvanické články – nejstarším článkem je voltův článek, který však nemá stále napětí, nepoužívá se. Dnešní články jsou však vyráběny na stejném principu. Jednoduchý článek se dá vyrobit zabodnutím dvou různých proužků plechu do bramboru nebo citronu. Základem jsou dvě elektrody a elektrolyt. Spojením článků vznikne baterie. Akumulátory jsou baterie, jejichž napětí se dá obnovit. Fotočlánky – k jejich výrobě se používají polovodiče s přechodem PN. Fotočlánky využívají sluneční energií, kterou mění na elektrickou. Spojením fotočlánků vznikne sluneční baterie, které můžete vidět např. u kalkulaček. Termočlánky – využívají závislosti materiálu na teplotě. Základem jsou dva spojené vodiče z jiného materiálu, které na jednom konci zahříváme. Vlivem teploty se na jednom vodiči vytvoří potenciál 1, na druhém o menší teplotě potenciál 2. Rozdíl těchto potenciálu udává velikost elektromotorického napětí termočlánku.

Zdroje střídavého napětí: Alternátory – zařízení, která se nacházejí v elektrárnách. Základem alternátoru jsou dvě části stator a rotor. Stator – nepohyblivá část, se skládá ze tří cívek. Rotor – pohyblivá část, tvoří elektromagnet. Pohybem elektromagnetu se vytvoří nestacionární elektrické pole, které je příčinou vzniku indukovaného elektrického pole na jednotlivých cívkách statoru. Jednoduchými zdroji střídavého napětí může být cívka, otáčející se v magnetickém poli nebo naopak magnet pohybující se v cívce.

Otázky k procvičení: Definujte elektrický proud. Nakreslete elektrický obvod se zdrojem napětí, spotřebičem, ampérmetrem a voltmetrem. Definujte elektrické napětí. Jaký je rozdíl mezi svorkovým a elektromotorickým napětím? Jak vyrobíme jednoduchý zdroj stejnosměrného elektrického napětí? Jak vyrobíme jednoduchý zdroj střídavého elektrického napětí? Kde se využívají fotočlánky? Kde se využívají alternátory a z jakých částí se skládají?

Použitá literatura LEPIL, O., ŠEDIVÝ, P. Fyzika pro gymnázia – Elektřina a magnetismus. Praha: Prometheus, 2000. ISBN 80-7196-202-3. LEPIL, O., BEDNAŘÍK, M., HÝBLOVÁ, R. Fyzika pro střední školy 2. Praha: Prometheus, 1992. ISBN 80-85849-05-4.