Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VESMÍR = soubor vesmírných těles, která na sebe navzájem
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Slunce, souhvězdí, galaxie
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 02.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 17.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 18.
Země ve vesmíru.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hvězdy Michal RODINA. Barva hvězdy Hvězdy mohou mít různé barvy, nejčastěji v závislosti na povrchové teplotě. Stejně jako při zahřívání kovů se barva.
Hvězdy Zeměpis Nikola Malcová 6. A.
Charakteristika Hvězd
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Vytvořil: Mgr. Miloslav Došek - ZŠ a MŠ Jablonec nad Nisou, Kamenná 404/4, příspěvková organizace.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
HVĚZDY 1.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
VY_32_INOVACE_419, 21. sada, Přírodověda
-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Autor: Mgr. Martina Vaculová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 10.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 18.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 20.
Galaxie Mléčná dráha.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 12.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
PŮVOD PLANET.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Galaxie.
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země a vesmír 1 - Vesmír VY_32_INOVACE_ 43_857
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Prezentace – výklad učiva
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Velký třesk Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
VESMÍR.
Mgr. Jiří Kliner 8. ročník Cestování vesmírem s rovnicemi Červen 2012
Transkript prezentace:

Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20

Vesmír a hvězdy v otázkách a odpovědích © Petr Špína 2013 VY_32_INOVACE_D3 – 20 Krabí mlhovina

Do kterého souhvězdí patří naše hvězda – Slunce? Do žádného. Souhvězdí jsou vzory, které se nám jeví ze Země. Ve skutečnosti spolu jednotlivé hvězdy v souhvězdí nesouvisí. odpověď

Je naše Slunce opravdu ohromná hvězda? Ne. Slunce je sice obrovské ve srovnání se Zemí, ale jako hvězda je úplně průměrné. odpověď

Jak a kdy vzniklo naše Slunce? Přibližně před pěti miliardami let z oblaku mezihvězdného plynu (jako je Orlí mlhovina), který se vlastní gravitací zahustil a zahřál. odpověď

Je naše Slunce stará hvězda? Ne. Nejstarší hvězdy obsahují pouze vodík a hélium, nemohou mít planety podobné Zemi. Těžší prvky musely nejprve vzniknout v supernovách a z nich se dostat do okolního prostoru. odpověď

Jak skončí život našeho Slunce? Přibližně za pět miliard let se změní v bílého trpaslíka, obklopeného závojem plynů, jako je mlhovina „Kočičí oko“. odpověď

Co je „červený obr“? Hvězda na konci aktivního života (jako Betelgeuse), která vyčerpala své „palivo“ a stokrát se zvětšila předtím, než se zhroutí v bílého trpaslíka. odpověď

Co je „červený trpaslík“? Malá hvězda (třetina hmotnosti Slunce), chladnější než Slunce. odpověď Mají jiné hvězdy planety? Ano, „exoplanety“ už byly zjištěny. odpověď

Co je to „nova“? Exploze bílého trpaslíka, na kterém se nahromadil plyn z blízké hvězdy v takovém množství, že došlo k zapálení termonukleární reakce. odpověď

Co je „supernova“? Katastrofická exploze hvězdy, která se zhroutila v malou neutronovou hvězdu a oblak rozpínajících se zbytků, jako je Krabí mlhovina. odpověď

Stane se naše Slunce supernovou? Ne, je na to příliš malé. Supernovami se stávají hvězdy o hmotnosti přibližně dvakrát větší než má Slunce. odpověď

Jak vznikne černá díra? Zhroucením velké hvězdy, jejíž gravitační pole se stane tak silným, že ani světlo nedokáže opustit její povrch a spadne zpět. odpověď

Nemůže naše Země spadnout do nějaké černé díry? Kdyby se objekt s tak obrovskou gravitací vyskytoval blízko Sluneční soustavy, viděli bychom do něj padat mezihvězdnou hmotu, která by přitom silně zářila. odpověď

Jak vypadá naše Galaxie? To nemůžeme vědět, protože ji pozorujeme zevnitř. Domníváme se ale, že je podobná spirální galaxii M31. odpověď

Zdroje a citace: [cit ] pod licencí Creative Commons na www: