Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pipetování a titrace VY_32_INOVACE_CH1 – 10 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Advertisements

Základy laboratorní techniky
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Látkové množství - procvičování
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
VY_62_INOVACE_A FINANČNÍ PRODUKTY – SOUHRNNÉ OPAKOVÁNÍ VY_62_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: opakování.
Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Fyzikální vlastnosti nerostů
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Destilace VY_32_INOVACE_CH1 – 03 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Pohyb litosferických desek I.
VY_32_INOVACE_CH1 – 14 Oxidy II AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 8. ročník. Téma: Zdroje.
Kovy – plamenové zkoušky
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
OPAKOVÁNÍ 6.ROČNÍKU -fyzika
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
EVROPSKÁ UNIE – TEST ZÁKLADNÍCH ZNALOSTÍ
Cukry I VY_32_INOVACE_CH1 – 18 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
FINANČNÍ PRODUKTY - PŮJČKY VY_62_INOVACE_A AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: druhy půjček, praktické úlohy (úroková.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 30.
VY_32_INOVACE_A1-05 HALOGENIDY AUTOR : Mgr. Iveta Bartošová VYTVOŘENO : listopad 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Zápis vyučovací hodiny Časová náročnost : 1 vyučovací.
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 25.
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Cévní a dýchací soustava
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Soli VY_32_INOVACE_CH1 – 15 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Třídění a určování hornin
SACHARIDY CUKRY RZ
Pozorování chlupů a koster savců
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Filtrace VY_32_INOVACE_CH1 – 02 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
OPYLENÍ a OPLOZENÍ VY_52_INOVACE_B1 – 20 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Chromatografie VY_32_INOVACE_CH1 – 01 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
VODÍK Příprava a vlastnosti vodíku. VY_32_INOVACE_G3 - 10
Pozorování žížaly VY_32_INOVACE_CH3 – 05 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Krystalizace VY_32_INOVACE_CH1 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Chemické vlastnosti nerostů
Průduchy v pokožce listů
PLETIVA VY_52_INOVACE_B1 – 31 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Dýchací soustava VY_32_INOVACE_E2-08 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
STRUNATCI VY_32_INOVACE_F AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
VY_62_INOVACE_A NAKUPOVÁNÍ – CENY ZÁKLADNÍCH POTRAVIN AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: březen 2012 STRUČNÁ ANOTACE: vytvoření představy o cenách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: alkoholové kvašení. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Cukry VYSVĚTLI Co jsou cukry? Co jsou monosacharidy? Co jsou disacharidy? Kde se vyskytují? Ze kterých atomů jsou složeny?

Cukry = jednoduché sacharidy

Sacharóza = disacharid

Alkoholové kvašení cukrů Cukry se za určitých podmínek rozkládají na alkohol a oxid uhličitý. Děj se nazývá alkoholové kvašení cukrů. Sestav rovnici: GLUKÓZA ETHANOL + ……………………..

Alkoholové kvašení cukrů

LABORATORNÍ PRÁCE Alkoholové kvašení cukrů aneb jak se kypří těsto. POSTUP: 1) Do varné baňky nalij 100 ml teplé vody a rozpusť v ní lžíci cukru. Polovina skupin použije vodu o teplotě asi 35 a polovina 40 stupňů Celsia. 2) V malém množství vody rozmělni asi 10 g kvasnic a přelij do baňky. 3) Baňku uzavři zátkou s ohnutou skleněnou trubičkou. 4) Druhý konec trubičky zasuň do zkumavky s vápennou vodou. 5) Po několika minutách zkumavku nahraď zkumavkou s vodou a saponátem.

Použité zdroje: Učebnice Chemie 9 FRAUS