Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: září 2011 STRUČNÁ ANOTACE: Praktické činnosti z chemie pro 9. ročník. Téma: alkoholové kvašení. Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Chemie 9 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry VYSVĚTLI Co jsou cukry? Co jsou monosacharidy? Co jsou disacharidy? Kde se vyskytují? Ze kterých atomů jsou složeny?
Cukry = jednoduché sacharidy
Sacharóza = disacharid
Alkoholové kvašení cukrů Cukry se za určitých podmínek rozkládají na alkohol a oxid uhličitý. Děj se nazývá alkoholové kvašení cukrů. Sestav rovnici: GLUKÓZA ETHANOL + ……………………..
Alkoholové kvašení cukrů
LABORATORNÍ PRÁCE Alkoholové kvašení cukrů aneb jak se kypří těsto. POSTUP: 1) Do varné baňky nalij 100 ml teplé vody a rozpusť v ní lžíci cukru. Polovina skupin použije vodu o teplotě asi 35 a polovina 40 stupňů Celsia. 2) V malém množství vody rozmělni asi 10 g kvasnic a přelij do baňky. 3) Baňku uzavři zátkou s ohnutou skleněnou trubičkou. 4) Druhý konec trubičky zasuň do zkumavky s vápennou vodou. 5) Po několika minutách zkumavku nahraď zkumavkou s vodou a saponátem.
Použité zdroje: Učebnice Chemie 9 FRAUS