Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vyhláška Ministerstva zdravotnictví 440/2001 Sb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z podkladů ČRDM upraveno pro potřeby SH ČMS
Advertisements

Posuzování stupně závislosti pro účely příspěvku na péči od 1
Obecné požadavky na výstavbu
Sportovní úrazy MUDr. Jana Picmausová.
Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
Úhradová vyhláška, a regulace v letech 2009, 2010 a 2011.
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Zákon o sociálních službách
Novinky ve zdravotnickém právu?
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Přednáška pro ČAK Brno 17. dubna 2013
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Sociálně právní otázky
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
Markéta Štíbrová Ondřej Vaníček Veronika Kamenická
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ing.Miroslava Rýparová
Letecká záchranná služba
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Jana Dudová.  Právní odpovědnost je spojována s nepříznivými právními následky vůči tomu, kdo porušil právní povinnost. Jedná se o sekundární povinnost.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Struktura a organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Náhrada škody dle občanského práva. Škoda Majetková újma vyčíslitelná v penězíchMajetková újma vyčíslitelná v penězích Skutečná škodaSkutečná škoda Ušlý.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Pracovní právo Ostrava 16. – 17. června 2014 Mgr. Klára Holubová
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
Úrazové a další doplňkové pojištění v rámci pojištění osob Marián Belko Petr Slezák.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO58 Název.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Povinnost k náhradě škody v pracovněprávních vztazích 22. května 2015 JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Obsah, rozsah, způsob náhrady škody. OBSAH = CO SE HRADÍ Při škodě na věci: skutečná škoda a ušlý zisk (§2952) Skutečná škoda ( viz např.25 Cdo 5059/2009,
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
DOTAČNÍ PROGRAM MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ REZIDENČNÍ MÍSTA Mgr. Vendula Pírková odbor vzdělávání a vědy MZČR.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
PROFESIONÁLNÍ ALERGICKÁ RINITIDA MUDr. Pavlína Klusáčková, Ph.D.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Generali – BELLA VITA.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Osoba zdravotně znevýhodněná
Přijímací řízení
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Pojistná smlouva č Pojištění pro případ úrazu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Prof. MUDr. Vladimír Vondra, DrSc.
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění Vyhláška Ministerstva zdravotnictví 440/2001 Sb.

Odškodnění bolesti BOLEST: KAŽDÉ TĚLESNÉ ČI DUŠEVNÍ STRÁDÁNÍ ZPŮSOBENÉ ŠKODOU NA ZDRAVÍ Odškodnění bolesti se určuje: Odškodnění bolesti se určuje: Za bolest způsobenou: Za bolest způsobenou: škodou na zdraví, škodou na zdraví, jejím léčením, jejím léčením, nebo odstraňováním jejích následků. nebo odstraňováním jejích následků. Hodnotí se body (přílohy vyhlášky) Hodnotí se body (přílohy vyhlášky) Bodové hodnocení se vymezuje v posudku Bodové hodnocení se vymezuje v posudku Pokud není přesně uvedena škoda na zdraví, použije se hodnocení, s níž lze posuzovanou škodu nejspíše srovnávat. Pokud není přesně uvedena škoda na zdraví, použije se hodnocení, s níž lze posuzovanou škodu nejspíše srovnávat.

Odškodnění bolesti Určování bodového hodnocení: Určování bodového hodnocení: Hodnotí se pouze akutní fáze bolesti (pokud je uvedeno rozmezí, přihlédne se rozsahu a způsobu poškození Hodnotí se pouze akutní fáze bolesti (pokud je uvedeno rozmezí, přihlédne se rozsahu a způsobu poškození Hodnocení lze provést až v době stabilizace bolesti Hodnocení lze provést až v době stabilizace bolesti První operace u zlomenin a uzavřených poranění se hodnotí jako otevřená rána, každá další operace – zvýšení o polovinu První operace u zlomenin a uzavřených poranění se hodnotí jako otevřená rána, každá další operace – zvýšení o polovinu Bolest vzniklá v souvislosti s původně nepředpokládanou operací se hodnotí jako nová bolest Bolest vzniklá v souvislosti s původně nepředpokládanou operací se hodnotí jako nová bolest

Odškodnění bolesti Zvýšení odškodnění bolestného: Zvýšení odškodnění bolestného: Náročný způsob léčení – o 50 % Náročný způsob léčení – o 50 % Mimořádně náročný způsob léčení (dlouhodobá plicní ventilace, kanylace velkých cév, dialýza) – dvojnásobek celkové částky Mimořádně náročný způsob léčení (dlouhodobá plicní ventilace, kanylace velkých cév, dialýza) – dvojnásobek celkové částky

Ztížení společenského uplatnění. Ztížení společenského uplatnění: následky škody na zdraví, které jsou trvalého rázu a mají prokazatelný vliv: Ztížení společenského uplatnění: následky škody na zdraví, které jsou trvalého rázu a mají prokazatelný vliv: na uplatnění poškozeného v životě na uplatnění poškozeného v životě uspokojování jeho životních a společenských potřeb uspokojování jeho životních a společenských potřeb výkon dosavadního povolání nebo přípravy na povolání výkon dosavadního povolání nebo přípravy na povolání možnosti uplatnit se v životě rodinné, politickém, kulturním a sportovním možnosti uplatnit se v životě rodinné, politickém, kulturním a sportovním Hodnocení se vymezuje v lékařském posudku Hodnocení se vymezuje v lékařském posudku Pokud není přesně uvedena škoda na zdraví, použije se hodnocení, s níž lze posuzovanou škodu nejspíše srovnávat. Pokud není přesně uvedena škoda na zdraví, použije se hodnocení, s níž lze posuzovanou škodu nejspíše srovnávat.

Ztížení společenského uplatnění. Hodnocení: Hodnocení: Hodnotí se závažnost škody na zdraví, její předpokládaný vývoj a průběh léčení Hodnotí se závažnost škody na zdraví, její předpokládaný vývoj a průběh léčení Odškodňuje se i ztížení společenského uplatnění, nastalé již v dřívějším ohodnocení, je-li v souvislosti se škodou na zdraví; odečte se ale nové hodnocení od dříve přiznaného Odškodňuje se i ztížení společenského uplatnění, nastalé již v dřívějším ohodnocení, je-li v souvislosti se škodou na zdraví; odečte se ale nové hodnocení od dříve přiznaného Pokud nastane ztížení společenského uplatnění novou škodou na zdraví u osoby se ztížením společenského uplatnění pro jinou škodu na zdraví, hodnotí se pouze následky, které vznikly touto škodoum nebo vedly k podstatnému zhoršení. Pokud nastane ztížení společenského uplatnění novou škodou na zdraví u osoby se ztížením společenského uplatnění pro jinou škodu na zdraví, hodnotí se pouze následky, které vznikly touto škodoum nebo vedly k podstatnému zhoršení.

Ztížení společenského uplatnění. Zvýšení: Zvýšení: Zvlášť těžké následky – zvýšení o 50 % celkové částky bodového hodnocení (zvlášť těžkými následky se rozumí takové, které podstatně omezují, nebo významně mění uplatnění v životě poškozeného a to s ohledem na věk poškozeného Zvlášť těžké následky – zvýšení o 50 % celkové částky bodového hodnocení (zvlášť těžkými následky se rozumí takové, které podstatně omezují, nebo významně mění uplatnění v životě poškozeného a to s ohledem na věk poškozeného

Hodnocení bolestného a ZSU. Hodnotí se počtem bodů, Hodnotí se počtem bodů, Počet dobů se sčítá. Počet dobů se sčítá. Při poškození téhož orgánu nesmí součet bodového hodnocení převýšit ohodnocení za anatomickou nebo funkční ztrátu. Při poškození téhož orgánu nesmí součet bodového hodnocení převýšit ohodnocení za anatomickou nebo funkční ztrátu. Hodnota bodu je 120,- Kč. Hodnota bodu je 120,- Kč.

Lékařský posudek o bolestném a ZSU. Zpracovává lékař, který je ošetřujícím lékařem. Zpracovává lékař, který je ošetřujícím lékařem. V případě nemoci z povolání vystavuje posudek ZZ oprávněné k posuzování nemocí z povolání (podle příloh 3 a 4 vyhlášky). V případě nemoci z povolání vystavuje posudek ZZ oprávněné k posuzování nemocí z povolání (podle příloh 3 a 4 vyhlášky). Posudek u bolestného se vydává jakmile je možno zdravotní stav považovat za ustálený Posudek u bolestného se vydává jakmile je možno zdravotní stav považovat za ustálený U ztížení společenského uplatní zpravidla až po jednom roce, kdy došlo ke škodě na zdraví. U ztížení společenského uplatní zpravidla až po jednom roce, kdy došlo ke škodě na zdraví. Posudek je zpracováván na základě úplných písemných informací, předaných lékaři, kteří se podíleli na léčení. Posudek je zpracováván na základě úplných písemných informací, předaných lékaři, kteří se podíleli na léčení. V lékařském posudku se vždy uvádí: V lékařském posudku se vždy uvádí: Postupy, jak se k závěru dospělo Postupy, jak se k závěru dospělo Položky příloh, podle kterých bylo hodnocení provedeno Položky příloh, podle kterých bylo hodnocení provedeno Odůvodnění případného zvýšení nad limity uvedené v přílohách Odůvodnění případného zvýšení nad limity uvedené v přílohách Posudek se opatří podpisem, jmenovkou a datem vyhotovení a doručuje se proti písemnému potvrzení. Posudek se opatří podpisem, jmenovkou a datem vyhotovení a doručuje se proti písemnému potvrzení.