a víceúrovňové vládnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Advertisements

UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Globální problémy ŽP a udržitelný rozvoj
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Škola pro udržitelný život 2010 Jiří Kulich, Lucie Munzarová, Z.E. Veselá, Michal Veselý.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o 7. ministerské konferenci procesu Evropské.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Společenská odpovědnost organizací
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Tematický blok 3: Institucionální aspekty Budoucnost, kterou chceme Kapitola IV – Institucionální rámec pro udržitelný rozvoj B. Posílení mezivládního.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Globální problémy Počátky environmentálního myšlení.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právo životního prostředí I.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Mezinárodní právo ŽP JUDr. Veronika Vlčková
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Ekonomika životního prostředí
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ekologická politika EU
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

a víceúrovňové vládnutí Udržitelný rozvoj a víceúrovňové vládnutí

Definice UR Základní definice – uvedena ve zprávě „Naše společná budoucnost“ (Světová komise OSN pro žp a rozvoj, 1987) Zpráva rozebírá přírodní, sociální a další podmínky a nutné změny pro nastolení udržitelného rozvoje v oblasti rozhodování a řízení, ekonomiky, sociální soudržnosti, vědy a výzkumu, mezinárodních vztahů (obchod a finance) UR spočívá v hledání rovnováhy mezi ekonomikou, sociální soudržností a životním prostředím, mezi různými společenskými skupinami, dneškem a budoucností apod.

Udržitelný rozvoj - strategie změny Udržitelný rozvoj je komplexní soubor strategií, které umožňují pomocí ekonomických prostředků a technologií uspokojovat lidské potřeby, materiální, kulturní i duchovní, při plném respektování environmentálních limitů; aby to bylo v globálním měřítku současného světa možné, je nutné redefinovat na lokální, regionální i globální úrovni jejich sociálně-politické instituce a procesy. (Ivan Rynda)

Udržitelný rozvoj jako hodnotový rámec Koncept udržitelného rozvoje je příliš obecný, aby mohl být jednoznačným vodítkem pro tvorbu politik: není jeden „správný“ udržitelný rozvoj. Jedná se spíše o hodnotový rámec, v níž probíhá soutěž různých diskurzů se snahou ovládnout to, co bude místně dominantním výkladem pro to, co udržitelný rozvoj v dané chvíli a na daném místě znamená. Udržitelný rozvoj tedy představuje spíše cestu, jak dlouhodobě udržitelné společnosti dosáhnout, než cílový stav společnosti (J. Vavroušek, in: Hodnoty pro budoucnost, 1996).

Principy udržitelného rozvoje Sladit ekonomické a sociální aspekty rozvoje s limity životního prostředí, sociální soudržnost, nedrancování přírodních zdrojů Dlouhodobý horizont Předběžná opatrnost Prevence Myslet globálně –jednat lokálně Aktivní občanství

Environmentální limity a UR Dva odlišné přístupy k UR: A) UR vychází z daných přírodních limitů. Přírodní zdroje jsou základnou pro ekonomiku, která generuje bohatství společnosti. Cílovým stavem rozvoje společnosti je pak kvalita života a sociální soudržnost. B) UR zohledňuje ochranu životního prostředí, ekonomický rozvoj a sociální soudržnost. V ideálním případě je průnikem těchto tří oblastí. Pro udržitelný rozvoj je podstatné zvažovat dopady na všechny tři oblasti rozvoje s ohledem na delší časový horizont.  

Environmentální limity jako základ UR Kvalita života Ekonomika Přírodní limity

UR jako průnik E + Ss + EL E Ss EL

Kvalita života – cílový stav konkurenceschopnost Sociální soudržnost Limity život.prostř. Bezpečnost

Horizontální integrace ochrany ŽP a principů UR do dílčích politik Průmysl /stavebnictví Energetika Zemědělství Doprava Zahraniční a rozvojová politika

Mysli globálně a jednej lokálně (a naopak) Víceúrovňové vládnutí a prosazování principů UR napříč různými úrovněmi: globální regionální národní krajská lokální

Globální úroveň vládnutí Role OSN: Konference o životním prostředí a rozvoji, Stockholm, 1972 Ustaven UNEP (Program OSN pro životní prostředí) Ustavena Komise pro žp a rozvoj vedená Gro H. Brundtlandovou: Naše společná budoucnost, 1987

Globální úroveň vládnutí Summit Země, o životním prostředí a rozvoji, Rio de Janeiro, 1992: Rozpracování konceptu udržitelného rozvoje do akčního plánu - Agenda 21. Environmentálně laděný summit – přijaty klíčové mezinárodní úmluvy ochrany životního prostředí: - Rámcová úmluva o klimatu (Kjótský protokol, IPCC –mezivládní panel pro změnu klimatu,vznik 1988) - Rámcová úmluva o přírodní rozmanitosti

Globální úroveň vládnutí Summit tisíciletí, 2000 - Přijaty „Rozvojové cíle tisíciletí“ (MDGs do r. 2015, více na www.ceskoprotichudobe.cz) Summit o udržitelném rozvoji, Johannesburg, 2002 - Akcentuje propojení udržitelného rozvoje a řešení chudoby, zejména v rozvojových zemích

Globální úroveň vládnutí Summit o udržitelném rozvoji: Rio+20, Rio de Janeiro, 2012 Výstupy debaty: Koncept Zelené ekonomiky Jak měřit hospodářský rozvoj – HDP nestačí Definovat cíle UR

Mnohostranné mezinárodní úmluvy v oblasti ochrany ŽP – příklady: O ochraně přírody a krajiny (Evropská úmluva o krajině, Ramsarská úmluva o mokřadech, Bernská úmluva) CITES - Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, Ochrana ovzduší (Úmluva o dálkovém zněčištění ovzduší) Ochrana ozonové vrstvy (Vídeňská úmluva a Montrealský protokol) Chemické látky a rizika pro životní prostředí (Rotterdamská a Stockhlomská úmluva, Cartagenský protokol) Odpady (Basilejská úmluva )

Literatura Naše společná budoucnost, MŽP, Academia, Praha, 1991 Agenda 21 Rozvojové cíle tisíciletí: www.ceskoprotichudobe.cz Resilient people, resilient planet