VodaH2O Peroxid vodíkuH2O2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CHEMICKÁ VAZBA.
Advertisements

VODA 8. třída.
Vodní elektrárny Jakub Karpíšek 7. B 13 let ZŠ a MŠ Tasovice 374
Voda ve všech skupenstvích
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Andrea Bartoníková
Biologické aspekty vody
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Slunce.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Michal Broža, iCentrum OSN v Praze,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Voda.
Základní vzdělání - 2. stupeň
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Voda a vzduch = základ života
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o vodě AutorIng. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák chápe důležitost vody pro.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Význam a použití. Voda Je základní podmínkou života Je základní podmínkou života Lidské tělo obsahuje 70 % a rostliny až 90 % vody. Lidské tělo obsahuje.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
DETOXIKACE – očista organismu
Voda a vzduch.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Mezimolekulové síly.
Mezimolekulové síly.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
VODA.
Jaderná elektrárna.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
Zákoucká Lucie Mlynářová Dominika ZŠ CHRASTAVA vODA Déšť nikdy nepadá jen na jedinou střechu.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 06_Soustava vylučovací Autor : Ing.Hana Martínková, ZŠ a MŠ Hazlov Období vytvoření : leden 2012.
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Přečerpávací vodní elektrárny (PVE)
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mezimolekulové síly.
Transkript prezentace:

VodaH2O Peroxid vodíkuH2O2 2.Pokus Michal Weiser Richard Svoboda

Pitná voda je vhodná ke každodennímu použití, je zbavená nečistot, obsahuje vyvážené množství minerálních látek tak, aby neškodily zdraví Užitková voda např. voda pro parní kotle, zbavená minerálních solí, aby nevznikl vodní kámen, který zanáší potrubí, nebo voda určená k napájení dobytka (má odlišné parametry než voda pitná ) Odpadní voda např. splašková voda

Čištění odpadních vod Mechanický stupeň Na přítoku do čističky prochází voda mechanickým čištěním kde dochází k odstranění hrubých nečistot.

Čištění odpadních vod Biologický (aerobní) stupeň Principem je využití aerobních bakterií, které odbourají 99 % organického znečištění vody.

Čištění odpadních vod Anaerobní stupeň Je zde využíváno přebytečného kalu, jako zdroje živin, pro anaerobní bakterie, které produkují bioplyn.

Člověk a voda voda je nezbytná k životu člověka umožňuje vstřebávání živin a transport na místo jejich dalších přeměn v těle umožňuje vylučování nepotřebných látek z těla (močí, potem…) odpařování vody potem se využívá k regulaci tělesné teploty tělo kojence obsahuje ze čtyř pětin vodu dospělý člověk asi ze dvou třetin

Je narušení vnitřní rovnováhy organismu snížením obsahu vody v těle. Dehydratace Je narušení vnitřní rovnováhy organismu snížením obsahu vody v těle.

Příznaky dehydratace Bolesti hlavy. Mozek obsahuje asi 75 % vody a proto i lehká dehydratace může způsobit bolest hlavy. Špatné soustředění / únava. Pokud je organismu přeplněn toxiny a nemá dostatek vody, aby je vyloučil, budete pociťovat méně energie, dokud se s toxiny nevyrovná. Zácpa. Voda urychluje proces eliminace tím, že dodává stolici objem, proto pití adekvátního množství vody je důležité pro správné a pravidelné vylučování. Snížený výdej moči / tmavá moč. Ledviny slouží jako filtrační zařízení pro odpadové látky v krvi. Denně je ledvinami pročištěno neuvěřitelných 180 litrů vody. Tento proces závisí na dostatečné čerstvé zásobě vody. Není-li vody dostatek, dochází ke snížené tvorbě moči, větší koncentraci odpadových látek a tím ke vzniku tmavé moči.

Příjem vody Potřeba vody pro dospělého člověka je asi 2-3 litry denně z toho asi 1 litr poskytne potrava, litr a půl přijímáme v nápojích. Obsahuje 18% vody Obsahuje 40% vody

Hygiena je dodržování zásad pro uchování zdraví. Hygienické zásady pomohly omezit nebo zastavit šíření nemocí a některé nemoci se podařilo dokonce vymýtit

Nedostatek vody 1,1 miliardy lidí v rozvojových zemích nemá dostatečný přístup k pitné vodě a 2,6 miliardám lidí chybí alespoň základní hygienické zařízení průměrná vzdálenost, kterou musí ženy v Africe a Asii ujít, aby nabraly vodu, je šest kilometrů člověk žijící v rozvojové zemi spotřebuje za den v průměru téměř 10 litrů vody, průměrná spotřeba vody ve Velké Británii činí 135 litrů za den a osobu, průměrný Američan spotřebuje denně 375 až 660 litrů

Vodu však nepoužíváme pouze na základní potřeby…

Řezání vodním paprskem Řezání čistou vodou možnost řezat měkké materiály až do 100mm tloušťky Proud vody dosahuje rychlosti kolem 1 100m/min Řezání s přídavkem brusných materiálů možnost řezání tvrdých materiálů jako jsou kovy, kámen, keramika a podobně. řezání materiálů až do 250mm tloušťky

Vodní elektrárny Přečerpávací – Při přebytku energie se voda přečerpá ze spodní nádrže do vrchní a naopak při nedostatku se nechá téct samospádem do spodní nádrže přičemž roztáčí vodní turbíny Největší instalovaný výkon má Přečerpávací elektrárna na přehradě Tři soutězky v Číně - 18 200 MW Přílivové – pro roztočení turbín využívá periodického opakování přílivu a odlivu moře Průtokové – pro roztočení turbín se využívá přirozeného pohybu vody v řekách

Jaderné elektrárny V principu se jedná o parní elektrárnu, ve které se energie získaná jaderným reaktorem používá k výrobě páry, která pohání turbíny

Vodíkový můstek je síla umožňující vytvoření kapalného skupenství mezi molekulami je asi 10x slabší než iontová nebo kovalentní vazba vodíkové vazby vznikají mezi atomem vodíku a nevazebným elektronovým párem silně elektronegativního atomu

Peroxid vodíku H2O2

Základní informace Molární hmotnost 34.015 g/mol Bod tání -0.41° C Bod varu 150.2° C Hustota 1,463 g/cm³ Vzhled- namodralá kapalina (v roztoku bezbarvá)

Využití Domácí Průmyslové Medicína odbarvení vlasů čistění ran zavlažování Průmyslové bělení papíru Medicína antiseptikum (Zastavení krvácení) pasta na zuby lečba akné Emetikum

Příprava a reakce BaO2 + H2SO4 → H2O2 + BaSO4 Rozklad: 2H2O2 → 2H2O + O2

Rizika pára vybuchuje při 70 ° C leptá pokožku Při kontaktu s oděvem a jeho následné vypařování způsobuje hoření