Kate ř ina Fra ň ková.  Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: 1297 - českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslední Přemyslovci Český stát ve 13. století
Advertisements

DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Václav II český a polský král.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
III/2 XV A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Čechy za posledních Přemyslovců
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Poslední Přemyslovci – Braniboři v Čechách a Václav.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Český stát ve vrcholném středověku ; poslední Přemyslovci
Mgr. Michaela Psíková. Obsah NÁSTUP VÁCLAVA II. NA ČESKÝ TRŮN MEZINÁRODNÍ VZTAHY Vztah k Habsburkům Zisk Polska Zisk Uher HOSPODÁŘSKÉ POMĚRY V ČECHÁCH.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Románské památky v Čechách
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
Přemyslovské království
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vládě posledních Přemyslovců v.
Václav II..
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Poslední Přemyslovci – část druhá
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_09
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
Václav II., Václav III. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
Poslední Přemyslovci III
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Kate ř ina Fra ň ková

 Doba vlády: 1278/83 – 1305  Narození: 27. září 1271 Praha  Korunovace: českým králem, 1300 – polským králem  Rodiče: Přemysl Otakar II. a Kunhuta Uherská  Manželky: Guta Habsburská a Eliška Rejška  Úmrtí: 21. červen 1305 Praha

 V 7 letech nastoupil na český trůn poté, co jeho otec Přemysl Otakar II. padl na Moravském poli  Byl nezletilý→ správy země se ujal jeho bratranec braniborský markrabě Ota Braniborský  Když se Ota Braniborský neshodl s Kunhutou Uherskou (Václavovou matkou)→ uvěznil ji i Václava na hradu Bezdězu  Kunhuta utekla→ Václav zůstal na Bezdězu sám→ převezen jako rukojmí do Braniborska  Čechy za jeho věznění drancovala braniborská vojska→ neúroda, hladomor a epidemie→přimělo šlechtu k Václavově vykoupení

 Okamžité zklidnění poměrů  Dobrý vztah s českou šlechtou←podělil se s ní o nejvyšší moc a nevstupoval do konfliktů  1289 – zatknutí Falkenštejna→poprava na hradě Hluboká  Čechy a Morava – navrácená českému království→začaly hospodářsky prospívat

 Předlohou se staly francouzské mince  1300 – raženy pražské groše  Žádaná i v zahraničí  Patřila mezi nejkvalitnější a nejsilnější měny v Evropě  Postupem doby klesala váha a ryzost→ražba ukončena až 1547 Ferdinandem I.

 Zahraniční politika→ říšské oblasti roztříštěné piastovské Polsko Říšské oblasti – získal Chebsko - koupil Pirnu - ovládl Freiberg (stříbrné doly) - lenní svrchovanost nad Pliseňskem Polsko – udrželo se jen díky církevní provincii hnězdenské - myšlenky o sjednocení→1291 – V. ovládl Krakovsko →1300 – získal polskou královskou korunu v Hnězdně

 1301 – vymřela v Uhrách panovnická dynastie Arpádovců  →Václav přistoupil na nabídku uherské koruny→vyslal do země svého syna Václava III. (korunován jako Ladislav V.)  Rozpory s Anjouovci + Bonifácem VIII.+ Albrechtem Habsburským  Již roku 1304 vyvedly české oddíly V. III. z Uher do Čech  1304 – do Čech vpadlo vojsko římského krále Albrechta Habsburského→opatrná vojenská taktika českého velení→říšské vojsko odtáhlo po marném obléhání Kutné Hory  1305 – jednání o mír mezi Vídní a Prahou – umírá V. II.

Čerpala jsem z : Dějiny zemí koruny české I. Světové dějiny I.