Rizika obchodování s pákovými deriváty Petr Gapko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cash-Flow-at-Risk a investiční rozhodování
Advertisements

Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Moderní investiční nástroje- investiční certifikáty: přednášející pan ing. Zdeněk Ďuriš
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Burzy a burzovní obchody
Dluhopis – popelka, které málokdo rozumí
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Investiční společnosti a podílové fondy
Možnosti využití opcí a opčních strategií při obchodování
ŘÍZENÍ FINANČNÍCH RIZIK
1.Klesne-li výše vlastního kapitálu na účtu pod nároky stanovenými IB (m.req.), má obchodník právo a bude uzavírat (likvidovat) pozice, dokud účet nebude.
Základy financí 3. hodina.
6. Trh termínových kontraktů
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Finanční deriváty Zdeněk Jelínek. Finanční deriváty Finanční derivát je finanční nástroj založený na určitém finančním nástroji (podkladovém aktivu).
Finanční deriváty II. Ing. Martin Širůček, Ph.D.
Finanční deriváty a jejich postavení na finančních trzích Ing
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Asset Management: smíšená portfolia
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Řízení finančních rizik
Aktuální vývoj na finančních trzích Petr Budinský Prorektor VŠFS Praha, 11. listopadu 2008.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Teorie portfolia Kvantifikace množiny efektivních portfolií.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
5. Dluhopisový trh. Tematické okruhy  Organizace dluhopisového trhu  Segmenty dluhopisového trhu  Základní typy instrumentů  Referenční výnosové míry.
Metody řízení tržních rizik
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
Řízení finančních rizik Jan Vlachý Vlachý, J.: Řízení finančních rizik; Eupress, Praha, 2006.
Ocenění Cenných papírů
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
N_OFI_2 2. Přednáška Opce Ing. Miroslav Šulai, MBA 1.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční deriváty Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale právy. Smlouvy, jimiž se neobchoduje s podkladovými aktivy, ale.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Finanční management Teorie portfolia dokončení, opce, hranice pro cenu opce, opční techniky FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Call opce a put opce Datum: 16. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
Co jsou opce? Datum: 9. únor 2016 Lektor: Gabriel Jurčák Kontakt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Kolektivní investování
Úvod do finančních derivátů
Théta opce Gabriel Jurčák
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Finanční trhy a cenné papíry
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Definice finančního majetku
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Prezentace pro přednášející
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Transkript prezentace:

Rizika obchodování s pákovými deriváty Petr Gapko

Struktura prezentace Typy pákových derivátů Warrant Turbo (Knock-Out) certifikát Možnosti obchodování s pákovými deriváty v ČR Typy rizik spojených s obchodováním Value-at-Risk koncept a měření tržních rizik Měření kreditních rizik Operační rizika spojená s obchodováním

Typy pákových derivátů

Typy pákových derivátů - warrant Warrant je typ opčního kontraktu, který je právně uzpůsobený pro obchodování na burzách cenných papírů (sekuritizovaná opce) Jako opční kontrakt dává warrant svému majiteli právo na nákup (call warrant) či prodej (put warrant) podkladového aktiva (akcie, index, komodita, …) v předem stanoveném termínu (splatnost), množství (poměr odběru) a za předem stanovenou cenu (vypořádací cena = strike price) Hodnota warrantu: P = vnitřní hodnota (intrinsic value, IV) + časová hodnota (time value, TV) Vnitřní hodnota vždy přesně určitelná, jedná se o rozdíl mezi aktuální cenou podkladového aktiva a strike price Časová hodnota vyjadřuje pravděpodobnost, že warrant na konci splatnosti bude mít kladnou vnitřní hodnotu

Typy pákových derivátů – turbo (knock-out) certifikát Certifikát = sekuritizovaný dluhopis (uzpůsobený pro obchodování na burzách cenných papírů) Výplatní profil a aktuální hodnota certifikátu záleží na podmínkách stanovených v prospektu -> různé druhy certifikátů Turbo certifikát = certifikát, který se svými výplatními podmínkami přibližuje bariérové opci; existují dva základní typy: Turbo long (bull, call) – spekulace na růst Turbo short (bear, put) – spekulace na pokles Hodnota certifikátu: P = vnitřní hodnota + úroková marže Vnitřní hodnota stejně jako u warrantu Úroková marže je náklad na konstrukci turbo certifikátu, který emitent přenáší na investora

Možnosti obchodování s pákovými deriváty v ČR

Burzovní vs. Mimoburzovní obchod Pákové deriváty se obchodují dvěmi způsoby: Na burze cenných papírů (technika obchodování totožná s obchodováním s akciemi) Mimoburzovně (investor komunikuje elektronickou cestou přímo s emitentem, odpadá role burzy jako zprostředkovatele obchodu) Pákové deriváty obchodovány buďto na speciálně k tomu určených burzách (EUWAX) nebo v segmentech běžných burz (Xetra, BCPP) U burzovního obchodování zajišťuje vypořádání (settlement) obchodu přímo burza; účastníci se musí chovat podle burzovních pravidel (kotace) U mimoburzovního obchodování settlement zajišťují brokeři protistran; chybí burzovní pravidla, a tudíž nejsou emitenti svázáni povinností kotovat Z pohledu vypořádání je rizikovější mimoburzovní obchodování; tuto nevýhodu emitenti vyvažují nižšími transakčními poplatky

Typy rizik spojených s obchodováním

Nejčastější rizika Tržní riziko Kreditní riziko Operační riziko Riziko, že hodnota držených cenných papírů poklesne; toto riziko způsobuje nejvíce ztrát Kreditní riziko Riziko nedodržení závazků protistranou; velmi opomíjeno před propuknutím současné krize Operační riziko Riziko ztráty způsobené procesními záležitostmi (výpadek systému brokera či emitenta); pro jednoduchost sem zahrnujeme i riziko neposkytnutí kotace v průběhu obchodních hodin Právní riziko Riziko ztráty způsobené změnou platných legislativních norem, např. zdanění nebo pravidel obchodování; tomuto riziku se dále nevěnujeme Riziko vypořádání Riziko ztráty plynoucí z nevypořádání platných závazků (cenné papíry či peníze nejsou strženy a připsány na správný účet); tomuto riziku se dále nevěnujeme

Value-at-Risk koncept a měření tržních rizik

Value-at-Risk koncept Jedná se o běžný koncept měření ztrát plynoucích z fluktuací na finančních trzích Jednoduchá myšlenka: výnosy z finančních aktiv jsou řízeny určitým procesem (např. Wienerův proces); díky tomuto procesu sledují aktiva v čase určité rozdělení výnosů (např. normální rozdělení) Value-at-Risk koncept nám říká, jakou sumu (nebo % z aktuální hodnoty finančních aktiv) můžeme ztratit během určitého časového horizontu s určitou pravděpodobností Interpretace: 10-denní VaR 25% na hladině pravděpodobnosti 95% znamená, že s 95% pravděpodobností neklesne aktuální hodnota držených aktiv v příštích 10 dnech o více než 25%. Běžně používané rozdělení je standardizované normální: N(0,1), ale…bezpočet vědeckých publikací poukazuje na fakt, že empirické rozdělení má těžší chvosty, nenulovou střední hodnotu a mírnou šikmost.

Měření tržních rizik Při obchodech v rámci dnů je třeba použít rozdělení denních výnosů. Při intraday obchodech musíme použít kratší výnosy (hodinové, minutové) Vzorec VaR založen na volatilitě výnosů: VaR = σ *N-1(α)*√T, kde σ je směrodatná odchylka, N-1(α) je počet směrodatných odchylek do zvoleného kvantilu standardizovaného normálního rozdělení, α je zvolená hladina pravděpodobnosti a T je počet časových jednotek (dnů, hodin), pro který VaR měříme Pokud je tedy směrodatná odchylka denních výnosů 2% a α 95%, pak podkladové aktivum s 95% neztratí v jednom dni více než 3,29% své hodnoty Pokud máme derivát s pákou 10, pak v jednom dni neztratí více než 32,9% své hodnoty s pravděpodobností 95%. Použít se dá libovolné rozdělení, je však třeba mít v úvahu, že pro získání ztráty z pákového derivátu je nutno vynásobit ztrátu z podkladového aktiva pákou

Měření tržních rizik II Jak tedy může vypadat vývoj podkladového aktiva v čase? t: -5 -3 -1 0 1 3 5

Měření kreditních rizik

Měření kreditních rizik Emitenty pákových derivátů mohou být jen velké finanční společnosti s příslušnou licencí, pro měření kreditního rizika emitenta lze tedy využít rating, který přiřazují ratingové agentury. Ratingy a pravděpodobnosti defaultu (nedodržení závazků) na jednoletém horizontu ->>>>>>>>>>> Pro získání jednodenního PD stačí: PD1D = PD1R/√252 Při defaultu (=bankrot) je majitel pákového cenného papíru ve výhodě oproti majiteli akcií (bondholder vs. stockholder) Existuje možnost určitého recovery, ale velmi malá (pro jednoduchost uvažujeme nulu) Pravděpodobnost, že investor ztratí investici kvůli selhání protistrany je na jednom dni pro rating A+ CR = 0,002% Target rating PD AAA 0,010% AA+ 0,014% AA 0,020% AA- 0,030% A+ 0,044% A 0,067% A- 0,100% BBB+ 0,160% BBB 0,260% BBB- 0,430% BB+ 0,710% BB 1,210% BB- 2,090% B+ 3,690% B 6,620% B- 12,120% CCC 22,590%

Operační rizika spojená s obchodováním

Operační rizika spojená s obchodováním Hlavní operační riziko z pohledu investora spočívá v následujících událostech: Výpadek systému brokera, burzy či emitenta – v těchto případech nemůže investor realizovat svoji investici a čelí riziku možné ztráty či snížení zisku Odmítnutí kotace – za určitých tržních podmínek emitenti přestávají kotovat jak na burze cenných papírů, tak na mimoburzovním trhu. Burza umožňuje emitentům určitý čas neposkytovat kotace, nicméně tento čas je striktně omezen (dle burzovních pravidel) Pokud je pravděpodobnost, že se stane jedna z výše jmenovaných událostí v délce jedné hodiny během jednoho dne 1% (odpovídá cca. třem hodinovým výpadkům v roce), pak pravděpodobnost ztráty na 95% hladině pravděpodobnosti v našem případě z tohoto rizika bude: OR = 1%*32,9%/√8 = 0,12%

Výsledek

Výsledek investice Investujme do pákového certifikátu s pákou 10, který vydala banka s ratingem A+ (např. ČSOB). Naše možné ztráty jsou následující: 32,9% kvůli tržnímu riziku 0,002% kvůli kreditnímu riziku 0,12% kvůli operačnímu riziku Celkem tedy můžeme v jednom dni ztratit 33,022% Započteme transakční náklady (1% za obchod) – ty odečteme od možného výnosu; je třeba odečíst dva poplatky (nákup + prodej); výsledný výnos na 95% hladině pravděpodobnosti tedy je 30,9% Pokud od sebe odečteme obě hodnoty, je jasné, že investor se pouze nákupem pákového derivátu ihned posune do ztráty Pravděpodobnost kladného výdělku v našem případě je 46%, kdežto pravděpodobnost ztráty 54% Závěr: OPATRNĚ, investice do pákových derivátů je sázka!

Děkuji za pozornost Nějaké otázky???