2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

Pohyb tělesa.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
nerovnoměrného pohybu tělesa
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Co je pohyb?.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Kinematika hmotného bodu
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Vytvořil: Robert Kunesch
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Rovnoměrně zrychlený pohyb – test 2
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Kinematika Základní pojmy Rovnoměrný přímočarý pohyb Rovnoměrně zrychlený přímočarý pohyb Rovnoměrný pohyb po kružnici Centrum pro virtuální a moderní.
MECHANIKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Rychlost rovnoměrného pohybu
Mechanika tuhého tělesa
Jak můžeme popsat pohyb?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Rovnoměrný pohyb – test 1
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Pohyb a klid.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
polohový vektor, posunutí, rychlost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
Při pohybu těleso mění polohu a opisuje čáru...
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Kinematika hmotného bodu.
Okamžitá rychlost Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co se na obrázku pohybuje? Z tohoto pohledu. Z pohledu, když budeš sedět.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
PaedDr. Jozef Beňuška
Fyzikální veličiny - opakování
Průměrná rychlost VY_32_INOVACE_06_Průměrná rychlost
KLID A POHYB TĚLESA.
Průměrná rychlost ZŠ Velké Březno.
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Co je pohyb?.
Klid a pohyb tělesa.
Transkript prezentace:

2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb

1 Základní pojmy Hmotný bod Vztažná soustava těles Trajektorie a dráha hmotného bodu Rychlost hmotného bodu Zrychlení hmotného bodu

HMOTNÝ BOD HB je jediný bod, kterým nahrazujeme tělesa, jejichž rozměry jsou zanedbatelně malé vzhledem, ke vzdálenostem, které těleso urazí. HB zavádíme z důvodu co nejjednodušších úvah při popisu pohybu těles. HB představuje například těžiště tělesa.

VZTAŽNÁ SOUSTAVA TĚLES Soustava těles, vzhledem k nimž vztahujeme (určujeme) klid nebo pohyb zkoumaného tělesa. Těleso je v klidu, když se nemění jeho poloha vzhledem k jiným tělesům ve vztažné soustavě. Těleso je v pohybu, když se mění jeho poloha vzhledem k jiným tělesům ve vztažné soustavě.

Relativnost klidu a pohybu těles Například: Knížka na sedadle jedoucího automobilu je v klidu vzhledem k sedadlu, osobám v autě, v pohybu vzhledem k vozovce. Květináč na parapetu je v klidu vzhledem k podlaze, v pohybu vzhledem k Slunci. ABSOLUTNÍ KLID NEEXISTUJE!

TRAJEKTORIE A DRÁHA HB Dráha (s) s Trajektorie je souvislá čára, kterou při svém pohybu HB opisuje (čára za křídou na tabuli, čára za propiskou v sešitě, čára za letícím letadlem, ...) Dráha (s) je délka trajektorie, kterou HB opíše za určitý čas t skalár, jednotka: [s] = m s

RYCHLOST HB ( ) vektor, jednotka: [v] = m/s příklad: Pojedete-li si v létě na kole zaplavat na Těrlicko, které leží přibližně ve vzdálenosti 15 km od Karviné, budete moci sledovat v každém okamžiku jízdy na tachometru rychlost – okamžitou rychlost konstatovat, když dorazíte po hodině trápení do cíle, že jste jeli rychlostí 15 kilometrů za hodinu – průměrná rychlost (nerovnoměrný pohyb zrovnoměrní)

Okamžitá rychlost HB ( ) má vždy směr tečny k trajektorii HB a je orientována ve směru změny uražené dráhy při pohybu obecně mění velikost i směr

Průměrná rychlost HB (vP) celková dráha = celkový čas s = s – s0 počáteční dráha s0 s pro s0 = 0 a t0 = 0: (počáteční hodnoty pro dráhu i čas jsou nulové – v textu o nich není zmínka)

ZRYCHLENÍ HB ( ) vektor, jednotka: [a] = m/s2 veličina, která charakterizuje časovou změnu rychlosti rozlišujeme okamžité zrychlení průměrné zrychlení: Pro v0 = 0 a t0 = 0:

ÚLOHY Chodec urazil vzdálenost 20 m mezi dvěma pouličními lampami za čtvrt minuty. Vypočtěte průměrnou rychlost chodce. než napíšete vzorec, převeďte na základní jednotky můžete převést na km/h, což je pro většinu populace srozumitelnější Průměrná rychlost chodce je 4,8 km/h.

JEDNOTKY PRŮMĚRNÉ RYCHLOSTI Je-li rychlost (v) uvedena v m/s, potom pro dráhu (s) je používána jednotka metr [m], čas (t) je používána jednotka sekunda [s], km/h, potom pro dráhu (s) je používána jednotka kilometr [km], čas (t) je používána jednotka hodina [h].

než napíšete vzorec, převeďte jednotky ÚLOHY Cyklista urazil vzdálenost Karviná – Český Těšín (cca 15 km) za 45 minut. Jakou průměrnou rychlostí cyklista jel? než napíšete vzorec, převeďte jednotky Průměrná rychlost cyklisty je 20 km/h.

ÚLOHY Nákladní vlak urazil vzdálenost 15 km mezi dvěma stanicemi za půl hodiny. Vypočtěte průměrnou rychlost vlaku. 30 km/h Vyjádřete rychlosti 36 km/h; 90 km/h; 1,5 km/s v jednotkách soustavy SI (tzn. užijte jednotky: m/s). 10 m/s; 25 m/s; 1 500 m/s

ÚLOHY Automobil urazil za první dvě sekundy pohybu dráhu 10 m, za následující čtyři sekundy dráhu 80 m. Vypočtěte průměrnou rychlost automobilu a) v prvních dvou sekundách pohybu, b) v následujících čtyřech sekundách, c) v prvních šesti sekundách pohybu a) 5 m/s; b) 20 m/s; 15 m/s

ÚLOHY Automobil jede hodinu po dálnici rychlostí 100 km/h, pak půl hodiny po silnici rychlostí 60 km/h a další půl hodiny v terénu rychlostí 20 km/h. Jakou celkovou dráhu urazil? Jaká je průměrná rychlost automobilu? 140 km; 70 km/h