Speciální teorie relativity (STR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Advertisements

4. RELATIVNOST SOUČASNOSTI
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
POHYB TĚLESA VY_32_INOVACE_01 - POHYB TĚLESA.
Kinematika hmotného bodu
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
10. LORENTZOVA TRANSFORMACE
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Klid a pohyb tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
MECHANIKA.
Dynamika hmotného bodu
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_664.
Speciální teorie relativity - Opakování
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Vzájemné působení těles
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_667.
4.Dynamika.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
O čase a jeho paradoxech
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
VÝKON A PŘÍKON.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
STR Mgr. Kamil Kučera.
Relativita U3V Jan Obdržálek T19:30  U3Vidoskop
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Důsledky základních postulátů STR
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
MECHANIKA.
1. PROSTOR A ČAS V KLASICKÉ MECHANICE
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Speciální teorie relativity (STR) 45.

Inerciální a neinerciální vztažná soustava Události, které se odehrály v dané vztažné soustavě na stejném místě, se nazývají soumístné Jestliže spojíme s touto soustavou soustavu souřadnic, události pak mají stejné souřadnice x, y a z. Události, které se odehrály v dané vztažné soustavě ve stejném okamžiku, se nazývají současné Současné události mají stejnou časovou souřadnici t; prostorové souřadnice dvou současných událostí mohou být obecně různé

Prostor a čas v klasické mechanice V klasické fyzice (dále jen KF), je čas absolutní V KF předpokládáme, že současnost událostí je absolutní, stejně tak je také absolutní délka předmětů Hmotnost tělesa je v KF stálá a nezávislá na rychlosti, jakou se těleso pohybuje Zákon skládání rychlostí je v klasické fyzice jednoduchý (pohybuje-li se vlak vzhledem ke stanici rychlostí v a ve vlaku se pohybuje člověk ve směru jízdy rychlostí u‘, vypočítá se rychlost tohoto člověka vzhledem ke stanici u = u‘ + v) Součástí KF je mechanický (Galileiho) princip relativity: Ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné zákony Newtonovy klasické mechaniky.

Základní principy speciální teorie relativity Rozpory, ke kterým došla klasická fyzika koncem 19.století vyřešil německý fyziky Albert Einstein novou teorií – speciální teorií relativity Ta je založena na dvou principech: na principu relativity a na principu stálé rychlosti světla 1.princip relativity: Ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné fyzikální zákony. Tento princip je založen na tom, že žádným pokusem provedeným uvnitř vztažné inerciální soustavy nelze rozhodnout, zda se tato soustava vzhledem k jiné inerciální vztažné soustavě pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem, popř. zda je v klidu, z toho plyne, že všechny inerciální vztažné soustavy jsou si rovnocenné 2.princip stálé rychlosti světla: Ve všech inerciálních vztažných soustavách má rychlost světla ve vakuu stejnou rychlost, a to nezávisle na pohybu světelného zdroje. Rychlost světla v libovolné inerciální vztažné soustavě je ve všech směrech stejná

Relativnost současnosti Že je současnost relativní pojem bylo zjištěno z pokusu: Předpokládejme, že soustavou K je přímá trať a soustavou K´ je vagon pohybující se po trati rovnoměrně přímočaře rychlostí v, jejíž velikost je srovnatelná s rychlostí světla (např. v = 100 000 m.s-1) Uprostřed vagonu je signální lampa Z a na koncích vagonu jsou stěny A a B, v určitém okamžiku signální lampa zableskne Pozorovatel v soustavě K´(ve vagonu) zjistí, že signál dopadne na obě stěny A, B současně, neboť světlo proběhlo stejnou rychlostí stejnou vzdálenost – jsou u jeho hlediska současné Pozorovatel v soustavě K však zjistí, že signál nedopadl současně – stěna A se posunula do místa A´, tedy světlo urazilo kratší vzdálenost a signál na stěně A se objevil dříve Z toho plyne: Dvě nesoumístné události, které jsou současné vzhledem k soustavě K´, nejsou současné vzhledem k soustavě K. To znamená, že současnost dvou nesoumístných událostí je relativní pojem

Dilatace času Pro přesné hodnoty využíváme světelných hodin – světelný paprsek kmitá mezi dvěma zrcadly, což odpovídá tikotu hodin Dilataci času nejlépe demonstruje následující příklad: raketa se pohybuje určitou rychlostí v a v ní se nachází světelné hodiny, pozorovatel A zjistí: Signál urazí vzdálenost l0 za dobu ∆t0 , takže po dosazení do vzorce pro výpočet rychlosti dostaneme: čili

Pozorovatel B však zjistí: Hodiny jsou vzhledem k pozorovateli B v pohybu o rychlosti v, signál tedy musí urazit větší vzdálenost l za dobu ∆t, ve vzorci se to projeví: z toho tedy Díky tomu mohl být odvozen vzorec: Kde: Δt - dilatace času t - čas(doba po kterou se těleso pohybuje ) v - rychlost kterou se těleso pohybuje c - rychlost světla

Z předešlých příkladů tedy vyplývá, že hodiny pohybující se vzhledem k pozorovateli jdou pomaleji, než hodiny, které jsou vzhledem k pozorovateli v klidu Dilatace času: Jestliže pozorovatelé, kteří se vzájemně pohybují měří časový interval mezi dvěma událostmi, dojdou obecně k rozdílným výsledkům. Z tohoto pokusu plyne také paradox dvojčat Na Zemi žijí dvě dvojčata a jedno z nich se vydá raketou na cestu do vesmíru a zpět rychlostí blížící se rychlosti světla, vzhledem k výše uvedenému vzorci bude dvojčeti na Zemi čas ubíhat relativně normálně, avšak dvojčeti na raketě bude ubíhat pomaleji Klasická fyzika i náš „selský rozum“ předpokládají, že by obě dvojčata měla stárnout stejně, a ve výsledku mít tedy stejný věk; zde však dochází ve STR k paradoxu, poněvadž aplikací vzorců STR zjistíme, že jedno dvojče bude mladší, zatímco druhé starší Dvojče, které cestovalo raketou bude po návratu na Zemi mladší než dvojče, které na Zemi zůstalo

Kontrakce délek Podobně jako dilatace času funguje i kontrakce délek Poněvadž měření délky pohybujícího se předmětu vyžaduje současné určení poloh koncových bodů měřeného předmětu a současnost událostí je relativní pojem, je rovněž délka předmětu relativní pojem (vzhledem k volbě vztažné soustavy). Hodnotu, na jakou se změní délka předmětu v závislosti rychlosti jeho pohybu vzhledem k určité vztažné soustavě nám udává vztah pro kontrakci délek: Ve vzorci je L – délka v soustavě, vzhledem k níž se těleso pohybuje L0 - délka v klidové soustavě ω – rychlost pohybujícího se tělesa c – rychlost světla

Skládání rychlostí ve speciální teorii relativity Uvažujeme inerciální vztažnou soustavu K´ pohybující se vzhledem k jiné inerciální vztažné soustavě K rychlostí v V soustavě K´ nechť se pohybuje částice stálou rychlostí u´ souhlasně orientovanou s osou x´; z klasické fyziky vyplývá, že rychlost u této částice vzhledem k soustavě K je dána klasickým vztahem pro skládání rychlostí u = u´+ v Tento vzorec je však v rozporu s druhým postulátem speciální teorie relativity, podle něhož se světlo ve vakuu šíří vzhledem k libovolné inerciální vztažné soustavě rychlostí c Einstein proto odvodil obecnější relativistický zákon pro skládání rychlostí: Po dosazení rychlosti světla c za rychlost částice u´(tedy bude-li se částice pohybovat rychlostí světla) nedostaneme rychlost vyšší než je rychlost světla, výsledkem bude c; v tomto vzorci tedy c zůstává konstantní a světlo se pohybuje ve všech soustavách konstantní rychlostí c