Dramatická výchova 8. B 2013/2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První dějství – opona se zvedá
Advertisements

Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
(Literární výchova - 7. ročník)
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Kdo to byl William Shakespeare
EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_16_CJL_L Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
William Shakespeare.
Dějiny divadla.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Victor Hugo ( ).
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ZÁKLADNÍ ŠKOLA A PRAKTICKÁ ŠKOLA, HORNÍ ČESKÁ 15, ZNOJMO EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
HUDEBNĚ – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
DRAMATICKÉ UMĚNÍ Mgr. Michal Oblouk
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
William Shakespeare (1564 – 1616).
Muzikál Autor: Mgr. Pavlína Králíková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
William Shakespeare.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Renesanční literatura: William Shakespeare Tematická oblast: Český jazyk.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
Kultura má ve společnosti svou nezpochybnitelnou pozici. Schopností kultury je představit vyspělost dané země, prezentovat její tradice, uznávané hodnoty.
Wiliam Shakespeare.
Hudba a balet Anotace Prezentace seznámí žáky se vznikem a vývojem baletu. Dozvědí se, kteří ruští hudební skladatelé se o rozvoj baletu nejvíce zasloužili.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Divadlo By : Vanessa Thorne.
ROMANTISMUS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Národní divadlo, jeviště, hlediště.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
O rímskom divadle Čítanie pre 4.ročník ZŠ.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Literatura období renesance
Autor? Narozen se Stratfordu Spolumajitel divadla Globe
William Shakespeare.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
William Shakespeare Romeo a Julie.
Transkript prezentace:

Dramatická výchova 8. B 2013/2014

Desatero šlo, chytilo se devatera, devatero osmera, osmero sedmera, sedmero šestera, šestero patera, patero čtvera, čtvero trojima, trojimo dvojima, dvojimo jednera, jednero babky, babka řípky, trhali, trhali, řípka se přetrhla, babka se převrhla, a všichni se svalili na jednu hromadu.

DIVADLO?

DIVADLO = múzické umění, při kterém herci (resp DIVADLO = múzické umění, při kterém herci (resp. zpěváci, tanečníci) předvádějí na jevišti divadelní hru

Divadlo zahrnuje rozličné žánry: jevištní formy činohra hudební divadlo - opera - opereta - muzikál pohybové divadlo - balet - pantomima - tanec loutkové divadlo (příp. stínové divadlo) B. nejevištní formy rozhlasová hra a televizní hra film a video

ČINOHRA = klasická divadelní hra, jež často zobrazuje nějaké vážné společenské, obecně lidské či mezilidské vztahy a problémy obsahuje prvky tragického i komediálního žánru činoherec významným tvůrcem činohry byl William Shakespeare pozvánka na činohru do NDB: http://www.youtube.com/watch?v=_JJphiuoeqc

William Shakespeare (1564 - 1616) anglický renesanční básník a dramatik světská tématika blankvers - nerýmovaný verš, tvořen pěti jambickými stopami porušuje dosavadní konvence např. žena odporuje mužům a má vlastní názor historické hry: Richard III. Jindřich VIII. komedie: Zkrocení zlé ženy Komedie plná omylů Kupec benátský Sen noci svatojánské

tragédie: Othello Romeo a Julie Hamlet Macbeth Antonius a Kleopatra Julius Caesar Král Lear pohádkové hry: Zimní pohádka Bouře básně: Sonety Fénix a hrdlička

Hamlet, kralevic dánský Hamlet odhalí úkladnou vraždu svého otce, již má na svědomí strýc Claudius, nynější král, a snad i jeho matka, která si Claudia po smrti starého krále vzala. Rozhodne se otcovu smrt pomstít. Aby nebyl nápadný předstírá šílenství. Jeho láska Ofélie se zblázní a utopí, když Hamlet náhodou zabije jejího otce. Tragédie vrcholí závěrečným soubojem Learta (bratr Ofélie) s Hamletem, ale oba umírají po zranění otráveným kordem. Hamletovi se ještě před posledním vydechnutím podaří zabít strýce. Současně umírá i Hamletova matka, která omylem vypije otrávený nápoj, který byl připraven pro Hamleta jako „záložní plán“.

John Everett Millais

Jihlavské divadlo http://www.youtube.com/watch?v=jZ7bK18ITrY

Romeo a Julie příběh nešťastně končící lásky milenců, jejichž smrt způsobila vzájemná zášť dvou rodů ve Veroně - Kapuletů a Monteků

Romeo je z rodu Montéků a Julie z rodu Kapuletů Romeo je z rodu Montéků a Julie z rodu Kapuletů. Tyto dva rody jsou znepřátelené a bojují proti sobě. Romeo se seznámí s Julií a oba se do sebe zamilují, ale Juliiny rodiče nechtějí povolit jejich sňatek. Naopak ji nutí, aby si vzala jiného muže. Ona však odmítá a hledá záchranu u starého kněze, který jí dá lahvičku, po jejímž vypití upadne do stavu, kdy bude několik hodin vypadat jako „mrtvá“. Romeo odjíždí a Julie vypije obsah lahvičky a jakoby umírá. Kněz pošle za Romeem posla, aby mu vyřídil, co se stalo, a aby neměl o Julii strach. Ovšem posel přichází pozdě. Romeo se již vydal celý zoufalý na zpáteční cestu. Dostává se do hrobky k Julii, a když ji uvidí mrtvou, probodne se dýkou. V tu chvíli se Julie probouzí, a jakmile vedle sebe spatří mrtvého Romea, volí také raději smrt. Po této nešťastné události se rod Kapuletů a Montéků smiří.  

http://www.youtube.com/watch?v=hGJ_elH8-2M http://www.youtube.com/watch?v=Nl-Ti5EfK9o