Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Národní divadlo, jeviště, hlediště.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Národní divadlo, jeviště, hlediště."— Transkript prezentace:

1 Národní divadlo, jeviště, hlediště.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Divadlo ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Národní divadlo, jeviště, hlediště.

2 Datum vytvoření projektu
březen 2012 Ročník 5. Popis prezentace Národní divadlo. Pojmy – jeviště, hlediště, orchestřiště.

3 D I V A D L O

4 Divadlo je výkonné čili múzické umění, při němž herci (případně zpěváci a tanečníci) na jevišti předvádějí divadelní hru. Diváci při tom obvykle sedí v hledišti kryté nebo otevřené divadelní budovy.

5 Slavnostní položení základního kamene Národního divadla 16.května 1868

6 NÁRODNÍ DIVADLO V PRAZE

7 INTERIÉR NÁRODNÍHO DIVADLA

8 Národní divadlo Divadlo je 26 m vysoké. Velice dobrá akustika a slyšitelnost i v nejsvrchnějších patrech. Nad hledištěm visí dvě tuny těžký lustr o šířce 3 metry a délce 5,5 metrů, který má 260 lampiček. Opravuje se v půdním prostoru, kam se dle potřeby vysune. Mezi jevištěm a hledištěm jsou 3 opony. Železná opona pro případ požáru, druhá opona namalována Vojtěchem Hynaisem oslavuje obětavost českého národa při budování Národního divadla a třetí opona je červená, sametová a roztahuje se ručně. Nad oponami lze spatřit nápis „Národ sobě“, který vystihuje spolu s Hynaisovou oponou občany, kteří darovali peníze na výstavbu budovy. Nad oponou se také nachází plastická Štyrchova figurální sbírka. V divadle se nachází i varhany. Ve foyeru na prvním balkóně se nacházejí malby Mikoláše Alše a Františka Ženíška. Ve foyeru i v jiných prostorách divadla jsou též bysty osobností, které se mimořádně zasloužily o divadlo. Jsou zde i 3 nástropní malby. Jedna zobrazuje zlatý věk, druhá úpadek a třetí znovuvzkříšení.

9 DIVADLO V BRNĚ

10 DIVADLO V OSTRAVĚ

11 OPAVSKÉ DIVADLO

12 Žánry divadla: tragédie komedie
hudební formy: melodrama, muzikál, opereta a opera

13 Hlediště je obvykle ohraničený prostor, který je určen pro diváky.

14

15 Jeviště je určený prostor pro představení v divadle
Jeviště je určený prostor pro představení v divadle. Jeviště slouží jako prostor pro herce a další účinkující (konferenciéry, hudebníky, zpěváky, tanečníky, artisty apod.

16

17 Orchestřiště je zvláštní část velkého kamenného divadla, ve kterém obvykle během divadelního představení účinkuje orchestr.

18

19 Použité odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn% C3%AD_divadlo
C3%AD_divadlo_Brno C divadlo_Opava 3%AD_divadlo_moravskoslezsk%C3%A9


Stáhnout ppt "Národní divadlo, jeviště, hlediště."

Podobné prezentace


Reklamy Google