Ocel – složení, vlastnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Vaření – rozdělení, způsoby
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Přehled instalačních systémů
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Technické materiály kovové
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Transkript prezentace:

Ocel – složení, vlastnosti Střední odborná škola Otrokovice Ocel – složení, vlastnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/8 Název DUM Ocel – složení, vlastnosti Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: výroba železa a oceli, základní vlastnosti oceli a rozdělení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Železo, ocel, výroba železa a oceli, složení a vlastnosti oceli, rozdělení oceli do tříd, barva podle teploty Datum 15. 11. 2012

Ocel – složení, vlastnosti Náplň výuky: Výroba železa Výroba oceli Složení oceli Vlastnosti oceli Rozdělení oceli do tříd

Výroba železa Železo se vyrábí ve vysoké peci. Do pece se vkládá tzv. vsázka. Tu tvoří železná ruda obohacená o železný šrot, koks a vápenec. V peci je vysoká teplota, protože železo se taví při teplotě 1539 °C. Doba tavení je okolo 10 hodin v závislosti na množství rudy. Pec má několik pásem, v každém pásmu dochází k určitým tepelným a chemickým procesům. Produkty vysoké pece jsou: surové železo, struska a plyn. Samotné, dále nezpracované železo má špatné vlastnosti a vyrábí se z něj ocel a litina.

Výroba oceli Ocel je zpracované nebo také kujné železo. To znamená, že se může dále zpracovávat, aniž by se lámalo nebo jinak poškodilo. Ocel obsahuje maximálně 2 % uhlíku. Trubky z oceli, které se mají svařovat, mohou obsahovat max. 0,22 % uhlíku. Výroba oceli se nazývá zkujňování. Nejvíce oceli se vyrábí v Martinských pecích (jiný název je Siemens-Martinské pece). Ze železa se odstraňuje uhlík a další nežádoucí prvky, které kazí vlastnosti – fosfor, síra a další. V pecích je teplota okolo 1700 °C. Ocel se dále vyrábí také v elektrických pecích nebo různých typech konvertorů.

Složení oceli Přibližné složení oceli: 98 % železo 1 % uhlík 1% ostatní prvky Instalatéři používají ocelové trubky se zaručenou svařitelností, které mají maximálně 0,22 % uhlíku. Nejpoužívanější je ocel konstrukční obvyklých jakostí určená k tváření se zaučeným obsahem uhlíku (C), fosforu (P), síry (S).

Nejdůležitější vlastnosti oceli teplota tavení asi 1 540 °C hustota 7,8 kg/dm3 nejvíce zhoršují kvalitu oceli prvky uhlík, fosfor a síra větší množství uhlíku dělá ocel nesvařitelnou Instalatéři používají nejčastěji trubky z oceli dodávané pod označením 11 373. Je to ocel konstrukční, obvyklých jakostí, určená k tváření se zaručeným obsahem prvků C, P, S. Tato ocel má zaručenou svařitelnost.

Nejdůležitější vlastnosti oceli Odolnost proti korozi – ocel, která se běžně používá (třídy 11) a instalatéři ji používají na potrubních rozvodech ve vlhkém prostředí brzy zkoroduje. Aby nerezivěla musí se udělat opatření, např. použít ocel s vyšším obsahem chromu (tuto však nelze svařovat běžným způsobem) nebo trubku natřít základní antikorozní barvou a pak dalším nátěrem. Tvárnost – trubky a tvarové profily (jakly) mají tvárnost různou, podle toho, kolik jakých prvků ocel obsahuje. Běžné nízkouhlíkové oceli mají tvárnost dobrou – lze je ohýbat aniž by se materiál lámal. Svařitelnost - aby byla zaručena svařitelnost v běžných podmínkách, musí se používat ocel nízkouhlíková. Trubky z této oceli běžně instalatéři svařují a ke svařování těchto ocelí stačí základní kurz svařování ocelí a řezání kyslíkem.

Obr. 3 Rozdělení oceli

Barva oceli podle teploty

Obr. 6 I nerezové potrubí dlouhodobě vystavené vlhkosti zreziví – úpravna pitné vody Obr. 5 I když je nízkouhlíkatá ocel tvárná, nelze trubky velkých průměrů s tlustou stěnou ohýbat

Kontrolní otázky: Otázka – Jak se vyrábí železo? Otázka – Jak se vyrábí ocel? Otázka – Jaké je složení oceli? Otázka – Které jsou nejdůležitější vlastnosti oceli? 5. Otázka – Do jakých tříd se rozděluje ocel? 6. Otázka – Jak se pozná teplota oceli podle barvy?

Seznam obrázků: Obr. 1: Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL Obr. 2: Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL Obr. 3: vlastní Obr. 4: vlastní Obr. 5: vlastní Obr. 6: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Bothe, O.: „Strojírenská technologie“, Praha, 1983, SNTL

Děkuji za pozornost 