Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_07 Název DUMu: Pokrmy z rýže a krup Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 23.04.2013
Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené
Bezmasé pokrmy Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh, rýže – zelenina, kroupy – houby, halušky – bryndza (ovčí sýr)… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.
Pokrmy z rýže Zeleninové rizoto Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži vložíme na osmaženou cibulku, osolíme, opepříme, můžeme přidat mletou papriku. Zalijeme horkou vodou v poměru 1:1,5 a dusíme doměkka. Do hotové rýže vmícháme na cibulce podušenou zeleninu (mrkev, petržel, papriku, rajčata, hrášek, kukuřici …). Podáváme sypané sýrem, zdobené petrželkou.
Na cibuli podusíme zeleninu Zeleninové rizoto Na cibuli podusíme zeleninu
Pokrmy z rýže Rýžová kaše Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mléce doměkka, přidáme špetku soli, cukr. Podáváme posypané kakaem, moučkovým cukrem a přelité máslem. Můžeme podávat i se skořicí.
Jak připravujeme rýžovou kaši?
Pokrmy z rýže Rýžový nákyp s ovocem Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme v mírně osoleném mléce, s máslem doměkka. Do vychladlé rýže vmícháme žloutky utřené s cukrem, citronovou kůrou a lehce vmícháme sníh z bílků a vanilkového cukru. Pečící formu vymastíme máslem, vložíme polovinu rýže, kterou pokryjeme ovocem (broskve, jablka, švestky, meruňky…), přidáme spařené rozinky, posypeme cukrem a pokryjeme druhou polovinou rýže, kterou pokapeme rozpuštěným máslem a zapečeme v troubě dozlatova. Podáváme sypané moučkovým cukrem, zdobené meduňkou.
Jak připravujeme rýžový nákyp s ovocem?
Pokrmy z krup Kroupy a krupky patří mezi zdravou výživu. Upravujeme je s chuťově výraznou zeleninou, s houbami, slaninou, česnekem, majoránkou, s luštěninami.
Pokrmy z krup Kuba s houbami Kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka. Osmažíme si cibulku dozlatova. Namočíme si houby a uvaříme s kmínem a solí doměkka. Vše smícháme, ochutíme pepřem, česnekem a vložíme do sádlem vymazaného pekáče, pokapeme rozpuštěným sádlem a zapečeme v troubě.
Vyber správné suroviny Na přípravu zeleninového rizota použijeme: Hrášek, kukuřici, rajčata, papriku… Cibuli Rýži Vodu horkou 1:1,5 Vepřová plec Černý pepř Vodu horkou 1:2 Olej Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vodu studenou 1:1,5 Sůl Strouhaný sýr
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.