Historie, postupy, profesionalita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jindřiška Pospíšilová
Advertisements

Luboš „Dědek“ Hnát © 2014 Rockový svět
Bakalářská práce FFMU v Brně, Ústav české literatury a knihovnictví
Úvod do mezinárodního práva rodinného
další použitelné obrázky (fotky, novinové články, mapy, grafy... k Československu)
POP ART.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
USA po druhé světové válce
Interview II příprava, techniky,otázky, etika a etiketa.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
VY_52_INOVACE_DEK_59 NOVÝ REALISMUS, NOVÁ FIGURACE, HYPERREALISMUS
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
VY_32_INOVACE_19 - Bajka 2 4  žánr malé epiky  prastarý literární útvar pěstovaný už v 6. stol. př. Kr. stručné sdělení, které se šířilo  původně.
Ing. Stanislava Správková
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
Reportáž žánr, metody, typologie.
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_19 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. –
Ž URNALISTICKÁ ETIKA Souhrnné pojmenování psaných i nepsaných norem, které se uplatňují v žurnalistice Střetává se svoboda slova s obecnou mírou vkusu.
Science fiction & fantasy
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_06 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.19. Tematická oblast: Vybraná témata z teorie tělesné kultury S Sportovní tradice města Třince a okolí Typ: DUM.
I NVESTIGATIVNÍ ŽURNALISTIKA K AUZY, KTERÉ MĚNILY SVĚT Činnost novináře, který aktivně vyhledává informace o podezřelém chování veřejných činitelů Sbírání.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Testy, testové úkoly. Testy, testové úkoly 1. Charakterizujte publicistický styl 2. Které útvary najdeme v novinách? 3. Charakterizujte reportáž 4.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Funkční styly.
Funkce médií Občanský a společenskovědní základ
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
Antický Řím sochařství.
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
Jarní eTwinningová kampaň Přihlašte se na pracovní ploše.
Interview žánrové rozpětí metoda práce oblasti využití.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Publicistický styl Znaky a útvary.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
The International Studies Encyclopedia Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Jak se dělá reportáž….
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA 2
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
ETNOGRAFICKÉ INTERVIEW ● cíl: zjistit, jak zkoumané osoby interpretují svět kolem sebe ● raport - navození příjemné, uvolněné atmosféry ● informant - osoba,
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Publicistické útvary ČÍSLO DUM VY_32_INOVACE_CJL_3,4_70 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Vážná (artificiální) hudba 20. století 2. část. Vážná (artificiální) hudba 20. století Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa PUBLICISTICKÝ STYL S publicistickým stylem se nejčastěji setkáváme v … (viz.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Ústřední knihovna FSS MU
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Porušování lidských práv
Ekonomika veřejného sektoru
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Číst Havla v praxi.
Transkript prezentace:

Historie, postupy, profesionalita Reportáž II Historie, postupy, profesionalita

Investigativní žurnalistika (pátrací, vyšetřovací) Za počátek rozvoje investigativní žurnalistiky (a reportáže jako jejího dominantního žánru) je považováno zpracování tzv. aféry Watergate dvojicí Bob Woodward–Carl Bernstein (kniha a film Všichni prezidentovi muži, 1974, 1976), navazuje na tzv. hnutí muckraking z přelomu 19. a 20. stol. a na směr nazvaný New Journalism, vzniklý jako reakce na tzv. falešnou objektivitu Podstatou investigace je získat a zveřejnit odpírané či zamlčované informace, často ukazující na nepravosti, intriky ve veřejné sféře, podvody,nezákonnosti, korupci či porušování lidských práv v každodenním životě www.louc.cz/pril01/p46invest.html Osobnosti investigativní reportáže: E.E. Kisch (Pražské obrázky, Tajná Čína, Objevy v Mexiku), Tom Wolfe (esej The New Journalism, 1973), Günter Wallraff (Klamu, abych nebyl klamán 1980, Až na dně, 1987, Otvírák), Peter Arnett válečný reportér

fáze Rešerše ve veřejně dostupných informacích Hledání tématu Informační interview Dokumenty (protokoly, zápisy, dopisy) Formulace problému Sbírání důkazů Konfrontační rozhovory Konečná verze

Jak ztratit spolehlivost Pravdivost, přesvědčivost a důvěryhodnost se neslučuje zejména s těmito prvky: Investigace jako krátkodobá kampaň Propagace (krajní podoba aktivismu) Neopravené chyby Záměrné zkreslení (podvod) Janet Cook (Jimmiho svět) Předčasné zveřejnění