Výkonové jističe nízkého napětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrany vedení.
Advertisements

Pojistky nízkého napětí
Jištění vodičů s připojenými motory
MCB’s (modulových jističů)
Výkonové vypínače vn a vvn
Proudové chrániče.
Výkonové jističe nízkého napětí
Tento soubor už se neudržuje.
Přístroje nízkého napětí
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí
Proudové chrániče.
Instalační jističe.
Rozvodny a transformovny 1. část
Reverzace třífázového asynchronního elektromotoru pomocí stykače
Přístroje nízkého napětí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava,
Tato prezentace byla vytvořena
Ochrany v energetických soustavách. Obecné pojmy Elektrická ochrana je zařízení, které kontroluje chod části energetického systému (chráněného objektu).
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje
Elektrické přístroje STYKAČE a RELÉ
Jištění vodičů s připojenými motory
Rozvodny a transformovny 1. část
Ochrany proti nadproudům
Spínací přístroje vn, vvn
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Jištění a spínání motorů
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Jističe (EL4)
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Mo.13: Elektrické přístroje pro regulaci – stykače, kontroléry, přepojovače. Zajišťují zapínání a vypínání požadovaných obvodů bez jakýchkoliv rušivých.
Zemní ochrana v síti s odporem v uzlu
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Instalační jističe.
Ochrana při přetížení kabelů
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Pojistky nízkého napětí
Pojistky nízkého napětí
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
Ochrany motorů do 20 kW Petr Král Ondřej Edl.
Ochrany velkých generátorů
Jištění a spínání motorů
Rozdílové ochrany přípojnic
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Motorové ochrany.
Animace zapojení asynchronního motoru
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/ Autor:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Proudové chrániče.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jističe Obor:Elektrikář.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Výkonové jističe nízkého napětí
Ochrany motorů do 20 kW.
Proudové chrániče.
Stykače (Výkonová relé)
SOFT STARTÉRY RSGD se samoučícím algoritmem
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Provedení motorového vývodu
Jištění vodičů s připojenými motory
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
Výkonové jističe nízkého napětí - MCCB
Spínací přístroje vysokého a velmi vysokého napětí I.
Elektrotechnická měření Dimenzování sítí nn - PAVOUK 2
Transkript prezentace:

Výkonové jističe nízkého napětí

Využití výkonových jističů Požadavky na výkonové jističe * hlavní jištění v průmyslových rozvodech * jištění spotřebičů velkých výkonů * jištění obvodů s velkými zkratovými proudy * jištění s požadavkem přesného nastavení vypínací charakteristiky (selektivita, …) Požadavky na výkonové jističe * vysoká vypínací schopnost * velké jmenovité proudy * spolehlivost * selektivita

Základní pojmy a parametry Ue - jmenovité napětí (V) In - jmenovitý proud (A) Icu - jmenovitá mezní vypínací schopnost (kA) a je nejvyšší hodnota zkratového proudu, který je jistič schopen vypnout. Po vypnutí se mohou zhoršit některé parametry jističe. Ics - jmenovitá provozní vypínací schopnost (%) a udává se v % Icu. Jistič je schopen vypnout daný proud opakovaně.

Štítek výkonového jističe (příklad) jmenovité napětí napěťová soustava jmenovitá mezní vypínací schopnost Icu jmenovitá provozní vypínací schopnost Ics třída použití – A – hlavní rozvaděče Poznámka: Vypínací výkon je konstantní. Čím vyšší jmenovité napětí, tím nižší Icu!

Vypínací komora (příklad) pevné kontakty zhášecí komory pohyblivý kontakt oblouk * každý pól má samostatnou komoru * jednotlivé komory lze vyměnit

Princip zhášení zkratový proud zhášecí komora píst  pro rychlé vypnutí a omezení proudu se využívá energie plynů hořícího oblouku.  pro I < 25In je doba vypnutí asi 3 ms  pro větší proudy zhruba 1 ms.

Jednotka spouští Rozdělení elektromagnetická elektronická Jednotka spouští je zpravidla samostatný blok, který se připevní do tělesa jističe. Rozdělení elektromagnetická elektronická stejný princip jako u instalačního jističe větší možnosti a přesnější nastavení

Elektromagnetická spoušť Ir – nastavení spouště s ohledem na přetížení Im – nastavení spouště s ohledem na zkrat Použití – jednodušší a méně náročné aplikace

Elektronická spoušť signalizace stavu zatížení neselektivní zkratová spoušť konektor pro připojení testovacího zařízení Isd – nastavení selektivní zkratové spouště (2–10) In Ir – nastavení s ohledem na přetížení (hrubé a jemné nastavení)

Plně nastavitelná spoušť t (s) Ir – nastavení spouště proti přetížení tr – zpoždění spouště proti přetížení Isd – nastavení selektivní zkratové spouště tsd - zpoždění selektivní zkratové spouště Ii - nastavení nezpožděné zkratové spouště I (A)

Příslušenství výkonových jističů OF1 SD SDE OF2 MN MX otočná rukojeť nebo motorový pohon Pomocné kontakty OF * indikuje polohu hlavních kontaktů SD * indukuje vypnutí jističe poruchou * dálkové vypnutí SDE * indikuje vypnutí jističe poruchou Dálkové ovládání MN/MX - dálkové vypnutí jističe ovládacím obvodem podpětím (MN) nebo napěťovým impulsem (MX) Zemní ochrana (obdobná funkce jako proudový chránič)

Připojení výkonových jističů Přední přívody Zadní přívody kabel – V-svorky kabel – kabelové oko přípojnice

Příklad jističe – Compact NSX Systém vypínání - princip Jednotka spouští - připevnění

Příklad jističe – Compact NSX

Ukázky výkonových jističů